ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

P1X3L
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: červen 22
Pohlaví: Nespecifikováno

ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod P1X3L » 03 čer 2022 15:12

Ahoj všem,

chtěl bych nějaké doporučení jak rozšířit signál od routeru ASUS DSL-AC55U, který je ve 2. patře cihlového domu do 1. patra a zároveň na venkovní pokrytí. ;) Četl jsem článek Router jako switch od @ITCrowd, ale spíše se mi i jedná o nějaké rozumný produkt (cena/kvalita je to pro rodiče) a jak nejlépe udělat propojení. Wifi potřebuji na obou patrech + část i venku.

Děkuji za nápady. :thumbup:

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23645
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod ITCrowd » 03 čer 2022 15:24

Vítej na PC-HELP!
Rozumějšího z pohledu kvalita/cena nic lepšího není. Vše ostatní je horší, nebo dražší.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

P1X3L
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: červen 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod P1X3L » 03 čer 2022 15:40

Díky za přivítání!
Tak to jsem rád že nevyberu nic horšího nebo dražšího. Teď bych ale potřeboval poradit. :D

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23645
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod ITCrowd » 03 čer 2022 16:45

Koupíš si drát, natáhneš ho do patra a k němu klidně nějaký jetý router. Drát (cat5e) tě vyjde na cca 11Kč/m, pokud se spokojíš jen s pásmem 2,4GHz doporučuji tplink 841. Když potáhneš 10m, máš hotovo za 500,- K tomu získáš 100Mbit switch, do kterého může přijít třeba TV.
Jestliže budeš chtít obě pásma, pak tplink C6 https://www.czc.cz/tp-link-archer-c6-v3 ... gLnO_D_BwE máš hotovo za 1100 s gigabitovou LAN a obě pásma.
Pokud nelze tahat kabely, pak lze použít powerline, co to je najdeš zde: viewtopic.php?f=117&t=165570 Existují i powerliny s WiFi. Nicméně síť už nebude giagabitová a investice bude vyšší. Pokud koupíš powerlinu s WiFi, bude mít nižší "dosah", než router. Na druhou stranu můžeš poslat signál přes powerlinu třeba na zahradu do altánu Pokud je tam zavedena elektřina). Pozor jen na jedno - powerliny musí být na stejné fázi. Jinak budeš muset přihodit coupler.
Repeater nedoporučuji, jednak mívá komplikace se spárováním, druhak omezí šíři pásma (rychlost) na polovinu, nicméně rodičům by to vadit nemuselo. A nejlevnější repeatery začínají na 300,-
A pokud preferuješ wifi, pak je tu ještě mesh řešení: viewtopic.php?f=41&t=200418 To je ovšem cenově úplně jinde.
A jen přihodím témata, kde se podobný problém řešil. Dle pravidel jsi měl pohledat a přečíst :-)
viewtopic.php?f=41&t=222828
viewtopic.php?f=41&t=220690
viewtopic.php?f=41&t=212401
viewtopic.php?f=41&t=194693
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

P1X3L
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: červen 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod P1X3L » 03 čer 2022 17:04

Myslel jsem, že nejsi zastáncem tplinku, nebo pro "druhý" router postačí i tplink? :-D
Tahat kabel do dalšího patra mi nevadí, a mít pouze pásmo 2,4GHz taky ne, jelikož rychlost zde je max. 30/15, ale nevím jaký bude mít dosah i když bude u okna tak směrem ven.
Aimesh myslím že tento router v nastavení nemá.

EDIT: Zkusím pročíst i další příspěvky. Hledal jsem pod jinými klíčovými slovy. :silent:

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23645
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod ITCrowd » 03 čer 2022 17:10

Přečti si v mém podpisu - Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem.
A na venkovním spojení jsem to testoval jen zde: viewtopic.php?f=117&t=135348
tplink z mého pohledu zaspal dobu. Na druhou stranu, pokud pro zamýšlený účel použití vyhovuje, nevidím důvod, proč připlácet za něco lepšího.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

P1X3L
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: červen 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod P1X3L » 03 čer 2022 17:31

Nechci router s velkým dosahem, spíše mě zajímal dosah zmiňovaných TP routerů. Článek jsem již taky četl..

Jdu ještě pročíst linknutý články a pak zkusím pořídit a testovat funkčnost. Vlákno ještě nechám otevřené, zda se sem někdo nepřidá a poté přidám zkušenosti.

Předpokládám že pak se mohu řídit podle "Router jako switch" a zkusit podle toho zapojit.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23645
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod ITCrowd » 03 čer 2022 17:37

Jak jsem psal, použít můžeš jakýkoli. Dívej se po zisku antén - antény s vyšším ziskem zachytí signál z větší vzdálenosti.
Zisk je v dB, nebo nově v dBi. O dB odpovídá 2 dBi. Pokud má router výměnné antény, dají se koupit i antény se ziskem 9 dBi, chce to ale omezit vysílací výkon routeru.
Případně můžeš vyzkoušet: http://www.simandl.cz/stranky/czfreenet ... chovka.htm
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

P1X3L
nováček
Příspěvky: 22
Registrován: červen 22
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod P1X3L » 03 čer 2022 17:57

Co se týče pásma 2,4GHz a 5GHz.. Musím 5GHz pásmo u hlavního routeru vypnout, nebo může běžet současně? S tím že tplink by běžel pouze na 2,4.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13.5
Guru Level 13.5
Příspěvky: 23645
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: ASUS DSL-AC55U rozšíření signálu

Příspěvekod ITCrowd » 03 čer 2022 18:13

Může běžet, ničemu to nevadí.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Rozšíření wifi o unifi AP
    od leporela22 » 05 říj 2023 17:09 » v Administrace sítě
    0
    5091
    od leporela22
    05 říj 2023 17:09
  • The Sims 4 - rozšíření EA app nezná
    od tuningrob » 26 lis 2023 10:39 » v Hry
    1
    3137
    od shippapi
    23 úno 2024 18:06
  • ASUS ROG RT-AC5300
    od SirKooky » 26 črc 2023 23:49 » v Sítě - hardware
    0
    2765
    od SirKooky
    26 črc 2023 23:49
  • Asus TUF-AX6000
    od flidrmi » 24 srp 2023 12:16 » v Sítě - hardware
    1
    2883
    od ITCrowd
    24 srp 2023 16:54
  • PC Asus s P5E nestartuje
    od Jocerin » 30 led 2024 16:47 » v Problémy s hardwarem
    3
    1761
    od Jocerin
    31 led 2024 11:54

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 3 hosti