Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

remkren
Level 2
Level 2
Příspěvky: 218
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod remkren » 24 led 2023 08:19

Zdravím, a nejdříve popíšu jednoduchou situaci. Mám připojení 5G od O2, to je anténa na štítu domu s integrovaným modemem v anténě (Huawei B2368-A01), který je zapojený do WAN portu WIFI routeru od O2 (ZTE H267A). Router je už samozřejmě v domě a za ním už z LAN portů funguje má vnitřní domácí síť. Uživatelsky se přes jeho webové rozhraní dostanu nejen k nastavení routeru ZTE H267A ale přes webové rozhraní modemu Huawei B2368-A01 se dostanu i k nastavení modemu antény. Tolik ke stávající situaci.

A teď můj jednoduchý dotaz. Chci router ZTE H267A vyměnit za jiný (jaký není podstatné) tak, aby byla zachována stávající vnitřní síť a nemusel jsem na zařízeních vnitřní sítě (NASy, PC, AP Wifi, atd.) nic měnit a vše fungovalo na novém routeru tak jak před výměnou na původním. Může mi někdo prosím polopatisticky v bodech napsat obecný postup výměny routeru? Samozřejmě vím, že pokud jsem měl něco nastavené na starém routeru (port forwarding atd.), že to musím nastavit i na novém. Jde mi spíš o to šachování s IP adresami a rozsahy vzhledem k tomu modemu antény jako vstupu a pak výstupu pro vnitřní ethernet. A hlavně taky posloupnost nastavení a fyzického připojení nového routeru pro nastavení. Jestli pro nastavení nový routeru připojit k počítači mimo síť a pak ho do sítě připojit až po odpojení starého routeru, nebo se rovnou nastavuje v síti a pak se jen přehodí kabel z WAN portu starého routeru do WAN portu nového routeru - nevím. Prostě správný okamžik fyzického připojení nového routeru a fyzického odpojení starého routeru - co napřed a co potom. Nejsem síťař, nikdy jsem to nedělal a vždycky jsem jen nastavoval a upravoval parametry už někým jiným připojeného a nastaveného routeru, takže mám obavy, abych něco nepodělal a nemohl se pak už vrátit k původnímu nastavení. Samozřejmě, že než s tím začnu šachovat, tak konfiguraci starého routeru zazálohuju do konfiguračního souboru.

Když to tedy zkrátím: Chtěl bych nakopnout jaký je obecný postup fyzické a softwarové výměny routeru kus za kus (jiného výrobce), aby vše zůstalo funkční tak jak bylo před výměnou? Může mi někdo pomoct s obecným postupem jednotlivých posloupností výměny?
Děkuji předem.

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Příspěvky: 51220
Registrován: únor 12
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod petr22 » 24 led 2023 08:26

Konkretni postup zavisi na routeru, ktery koupis - na tom, u ktereho neni podstatne jaky.

Obecne to funguje tak, ze router ma nejakou IP adresu z vyroby, ty si nastavis na PC IP ze stejneho rozsahu, spojis se
kabelem s routerem a dostanes se do weboveho rozhrani. Tam provedes kompletni nastaveni.

remkren
Level 2
Level 2
Příspěvky: 218
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod remkren » 24 led 2023 09:19

@petr22 Ale proboha takovou triviálnost jak se dostanu do rozhraní nového routeru vím a na to se vůbec neptám (mimochodem nový router je od ubiquti). Celou síť za routerem mám řešenou pomocí zařízení ubiquti (AP a switche), takže to už nějakou dobu managuji přes unifi controller a nový router budu managovat přes unifi controller. To nejsem snad takový truhlík abych nevěděl, jak se dostat do nastavení nového routeru. Na to jsem se ale vůbec neptal. Ptal jsem se na posloupnost kroků softwarové a hardwarové výměny routeru tak, aby tím nebyla dotčena existující a fungující vnitřní domácí síť a připojení do internetu. Tedy MODEM - starý router(odstranění)/nový router(zapojení) - ETHERNET.

meda2016
Level 2
Level 2
Příspěvky: 246
Registrován: květen 22
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod meda2016 » 24 led 2023 09:48

Obecný postup je že zjistíš stavající nastavení. Jestli je/není nutnost zachovat EA (HW adresu) na vstupu WAN routeru (jestli ji můžeš v novém klonovat). Jestli a jaké budou v síti adresy rezervované na DHCP, čas zapůjčení, zabezpečení. Zjistíš si, jestli stávající router používá nějaká pravidla a funkce internetu. Nastavení času NTP. Vyhradíš čas k výměně, kdy bude funkčnost nedostupná. Vyměníš, nastavíš, zkontroluješ, zařízení za routerem restartuješ, zda budou nadále fungovat.

Není to OK, vrátíš původní a zjišťuješ, na cos zapoměl.
Jestli jsem neodpověděl dobře, pak @ITCrowd
Naposledy upravil(a) meda2016 dne 24 led 2023 10:05, celkem upraveno 2 x.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10671
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod zeus » 24 led 2023 09:55

Tak si ty netruhliku nejdriv vezmi papir (protoze zaloha cfg souboru je ti v jinem zarizeni na ozdobu) a potrebna nastaveni si opis.
Pak si zapnes novy router a jedinym kabelem pripojis libovolny PC (WAN routeru zustane nezapojena!) a vse v nem nastavis - idealni je stejna IP do vnitrni site.
No a az budes mit ten novy nastaveny, tak provedes prepojeni dratu ze stareho do noveho.

Vhodne je pred odpojenim stareho na nem vypnout DHCP server na starem a zmenit jeho LAN IP, protoze kdyz neco nastavis blbe, muzes stary pripojit a podivat se na ta nastaveni znovu bez prepojovani.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

remkren
Level 2
Level 2
Příspěvky: 218
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod remkren » 24 led 2023 10:06

@Zeus Tak si ty netruhliku nejdriv vezmi papir (protoze zaloha cfg souboru je ti v jinem zarizeni na ozdobu) a potrebna nastaveni si opis
Ach jo, já nevím proč pořád někdo předpokládá, že ten druhý je úplný manták. Když jsem psal, že si zazálohuju konfiguraci, tak jsem samozřejmě nemyslel, že bych ten soubor mohl nahrát do routeru jiného výrobce :roll: , taková lama snad nejsem. To jen pro jistotu, kdybych nějak šachoval s nastaveními starého routeru.

Dodatečně přidáno po 6 minutách 3 vteřinách:
meda2016 píše:Obecný postup je že zjistíš stavající nastavení. Jestli je/není nutnost zachovat EA (HW adresu) na vstupu WAN routeru (jestli ji můžeš v novém klonovat).....

jestli myslíš MAC adresu routeru, tak tu lze přestavit na modemu na MAC adresu nového routeru. Nebo je lepší ji na modemu nechat a naklonovat ji na novém routeru? Nebo je to jedno?

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Příspěvky: 10671
Registrován: únor 12
Bydliště: Pankrac
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod zeus » 24 led 2023 10:30

Vsak pisu netruhliku. Kdyz uz ses ohradil petrovi, tak jsem si taky trochu rypnul ;)
Se starym routerem nemusis sachovat vubec, proste pobezi az do fyzicke vymeny tak jak je. Ani mnou zminovanou upravu delat nemusis, jen to pak bude o trochu tezsi, kdyz se ti vse nezadari napoprve.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

remkren
Level 2
Level 2
Příspěvky: 218
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod remkren » 24 led 2023 10:41

Tak to promiň :oops: ,já myslel, že to myslíš vážně. :-)

meda2016
Level 2
Level 2
Příspěvky: 246
Registrován: květen 22
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod meda2016 » 24 led 2023 12:48

remkren píše:... jestli myslíš MAC adresu routeru, tak tu lze přestavit na modemu na MAC adresu nového routeru. Nebo je lepší ji na modemu nechat a naklonovat ji na novém routeru? Nebo je to jedno?
Jestli můžeš měnit i nastavení modemu, pak je jedno, jak se rozhodneš. Otázkou by jen bylo, jestli provider někdy dělá vzdálený upgrade a mohl by ti nastavení opět změnit. Ale to jen odhadem věštím a ani nevím, jestli je ta MAC hlídaná.

remkren
Level 2
Level 2
Příspěvky: 218
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod remkren » 24 led 2023 14:42

@meda2016 Děkuju za info. Nevím jak je to se vzdáleným přístupem O2. Je fakt, že vzdálen funkčnost připojení k internetu detekují. Tam se u nich ale k něčemu odbornému dopátrat je nadlidský úkol. K nějakému technikovi se normální člověk po telefonu vůbec nedostane a jen si ten telefon u nich předává jeden čičmunda druhému, kteří asi mají před sebou nějaký papír nebo web se standardním návodem uživatele jako že se wifi zapne tlačítkem na routeru a reset antény, že se provede odpojením napájení. To je asi tak všechno, co jsou schopni ti jejich operátoři nebo "GURU" na chatu poradit. Abych se dostal k nějakému technikovi na nějaké odborné úrovni je naprosto nemožné.

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 22796
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod ITCrowd » 24 led 2023 15:45

pokud nemáš další služby jako TV a telefon, tak by mělo stačit nastavit router přesně tak, jako je ten ZTE.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

remkren
Level 2
Level 2
Příspěvky: 218
Registrován: červen 14
Pohlaví: Muž

Re: Postup výměny stávajícího routeru za jiný

Příspěvekod remkren » 24 led 2023 15:48

Jo díky. To je přesně ono - nemám od O2 ani telefon a jejich O2TV, kterou mám automaticky s jejich internetem vůbec nevyužívám.
Jen jsem trochu laik, takže nevím, co přesně v routeru všechno základní nastavovat, abych na něco nezapomněl, protože v tom původním je toho na nastavení bambilión a většině z toho nerozumím - ale to je asi můj problém.


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nový herní a pracovní PC + prodej stávajícího PC
    od Montes » 16 říj 2022 16:20 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    512
    od Alferi
    17 říj 2022 12:59
  • Internet od O2 a jiný router
    od bugicek7lpCZ » 16 led 2023 20:15 » v Internet a internetové prohlížeče
    2
    298
    od bugicek7lpCZ
    16 led 2023 20:42
  • Intel NUC 11 Enthusiast Kit na hry nebo jiný
    od radov » 11 říj 2022 09:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    5
    513
    od radov
    11 říj 2022 11:08
  • Odkaz na stejnou buňku jiný list
    od G0dzila » 11 srp 2022 13:15 » v Kancelářské balíky
    7
    1760
    od G0dzila
    17 srp 2022 12:34
  • O2 smart box optika - mohu použít jiný router?
    od Trhanec » 11 srp 2022 16:45 » v Sítě - hardware
    3
    1133
    od amirinda
    12 srp 2022 08:42

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů