Ahoj,
mám ADSL linku od O2 a k ní wifi router Huawei Echolife HG520i. Žijeme ve dvougenračním domě (dvě rodiny) a využíváme stejnou linku všichni přes wifi, nicméně bych potřeboval naše sítě rozdělit a nejlíp při tom nepoužít další HW kus.
Myslím, že mám několik možností, ale nejsem úplný odborník.
A) Nastavit vysílání dvou různých wifi sítí na routeru a na nich nastavit dva různé protokoly DHCP, abych tak oddělil sítě (jestli to vůbec jde)
B) Připojovat se na stejnou síť, ale nastavit statickou routu na určité mac adresy v jiném adresním rozsahu než nastavuje DHCP a zakázat DHCP těmto mac adresám přidělovat IP adresy.
C) Oddělení pomocí VLANy.
D) Kombinace více řešení.
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Huawei Echolife HG520i - SW rozdělení
A) neumí, B) myslím taky ne a C) neumí na 100%. Dalšímu routeru se nevyhneš
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
To se mi nezdá, pokud vím tak umí oddělit TV část, a v principu potřebuji to samé... pouze oddělenou část spojit né s eth. portem, ale s portem wifiny, které umí až 4.
--- Doplnění předchozího příspěvku (22 Pro 2011 13:39) ---
... stále hledám na internetu, ale tak mě napadá .. v případě, že bych připojil druhé zařízení s NATem, a nastavil mu defaultní IP třeba 10.0.0.137 tak aby v tom nebyl DHCP protkol ... už nebudeme v jedné síti, že?
--- Doplnění předchozího příspěvku (22 Pro 2011 13:39) ---
... stále hledám na internetu, ale tak mě napadá .. v případě, že bych připojil druhé zařízení s NATem, a nastavil mu defaultní IP třeba 10.0.0.137 tak aby v tom nebyl DHCP protkol ... už nebudeme v jedné síti, že?
Tak to zamkněte, ačkoliv co jsem koukal do nastavení myslím si, že to jde.
Nicméně oddělím to tak, že připojím za Huawei druhé zařízení s NATem, kterému nastavím defaultně IP 10.0.0.137, ačkoliv to není úplně to pravé ořechové jak bych si to představoval.
Nicméně oddělím to tak, že připojím za Huawei druhé zařízení s NATem, kterému nastavím defaultně IP 10.0.0.137, ačkoliv to není úplně to pravé ořechové jak bych si to představoval.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Však ho nedávej jako NAT, ale dej ho jako bridge
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
Ale když ho dám jako bridge tak budu ve stejnym subnetu 10.0.0.0/8 ne? NATem vytvořim další subnet 192.168.0.0/16. Momentálně jsem to odzkoušel a všechno funguje perfektně. Stačí na WANu druhýho routeru nastavit IP 10.0.0.137 a na Huawei se nemusí nastavovat vůbec nic DHCP se mi vyhne a Huawei se mnou normálně komunikuje jelikož mám WAN ve stejnym subnetu.
Tzn.: Vytvořil jsem dvě sítě, ano někdo by mohl namítnout, že jedna je součástí té druhé, ale důležité pro mne bylo odělit naše interní sítě, komunikace do internetu mě tolik netrápí. (Btw.: stejně pokud chceme využívat jednu linku někde se spojovat musí.)
Akorát by mě zajímalo jestli by komunikace fungovala stejně kdybych na druhém routeru na WAN nastavil IP 10.0.1.1 nebo 10.1.0.1
Tzn.: Vytvořil jsem dvě sítě, ano někdo by mohl namítnout, že jedna je součástí té druhé, ale důležité pro mne bylo odělit naše interní sítě, komunikace do internetu mě tolik netrápí. (Btw.: stejně pokud chceme využívat jednu linku někde se spojovat musí.)
Akorát by mě zajímalo jestli by komunikace fungovala stejně kdybych na druhém routeru na WAN nastavil IP 10.0.1.1 nebo 10.1.0.1
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Tam je myslím 10.0.0.0/24, /8 pochybuju.
Too oddělení sítí nechápu. Kdybys měl jen jednu, můžeš to spravovat jen z jednoho routeru, administrace je ok, všichni se vidí apod.
Too oddělení sítí nechápu. Kdybys měl jen jednu, můžeš to spravovat jen z jednoho routeru, administrace je ok, všichni se vidí apod.
O to přeci jde především, jelikož si chceme chránit svoje soukromí a zároveň sdílet soubory/zařízení v rámci jedné rodiny (více zařízení na obou stranách) chceme jí rozdělit, aby jedna strana neměla neomezený přístup k té druhé.
Dvě rodiny = dvě sítě + jedna sdílená konektivita do internetu
Dvě rodiny = dvě sítě + jedna sdílená konektivita do internetu
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Já bych teda v jedné rodině sítě nedělil. Proč taky? Asi máme lepší vztahy...
Žbeky, už v úvodu jsem psal, že žijeme v dvougeneračním domě a že žijeme DVĚ rodiny a teď jsem to zopakoval...
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Dvougenerační dům beru dvě generace jedné rodiny, ale to je v tuto chvíli asi docela nepodstatné
V tom jsem s tebou zajedno, toto téma se týka něčeho zcela jiného.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě - 12
- 4723
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
27 pro 2024 12:29
-