Internet vzduchem

Routery, modemy, Wifi AP, switche, kabely, konektory…

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6663
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Ltb » 15 zář 2004 19:37

Čau,

je toho tady napsáno hodně, takže bych také něco přidal.

1) bezpečnost vaší Wifi sítě:
U bezpečnosti wifi je nutný rozlišovat 2 věci. Jedna je šifrování přenosu a druhá je autentizace uživatelů.

- šifrování přenosu: o tom se již zmiňoval Miras, jde o to, že je zapotřebí mít šifrování dat zapnuté, jinak ti může kdokoliv přečíst data, který posíláš vzduchem. V začátcích wifi se používalo pouze šifrování metodou WEP, která používala buď 40bit nebo 104bit klíče. Což je (prý) hodně málo a je to snadno prolomitelné :? V dnešních wifi zařízeních spíše narazíš na metodu WPA, která umí i 256bit klíče což je dosti znatelný posun vpřed.


- autentizace uživatelů: Celkem oblíbený způsob autentizace je pomocí filtru na MAC adresy. Prostě zadáš jaký MAC adresy do sítě můžou a je to... Pak se taky používá autentizace prostřednictvím sdílených klíčů, který ale v případě WEP musíš ručně měnit, WPA to zvládá automaticky.

2) Co se týče onoho dosahu vaší budoucí sítě. 100m venku by neměl být až takový problém. Jestli je z jednoho místa vidět na druhé, tak to nebude problém žádný. Pokud ti ve výhledu brání ten STROM, tak bych to až tak optimisticky neviděl. Protože zrovna o stromech jsem se toho dočetl celkem dost.
Myslím, že je nutné rozlišovat mezi suchým a mokrým stromem. Zní to možná podivně, ale mokrý strom ti většinu Wifi signálů zlikviduje. (wifi se neumí odrazit od vody, voda vysílání pohlcuje - a jen tak pro zajímavost, ohřívá se tím >>> čili princip mikrovlnky)

3) Samozřejmě hodně záleží na zařízení, který k tomu všemu použiješ. Z textu výše napsaného jsem pochopil, že jeden z vás má internet a druhý ho chce sdílet. K tomu bude určitě nejlepší ROUTER kombinovaný s AP (access point - neboli přístupový bod). Takových zařízení se dnes prodává mraky a tak je (díkybohu) z čeho vybírat. Tak např. tady máš jedno ukázkové zařízení: http://www.alzasoft.cz/DetailPage.asp?DPG=44601

Jak ti tam doporučuje i sám Alzasoft, je nutné se před použitím tohoto zařízení informovat u poskytovatele připojení k internetu (nebo u lidí co jsou přes něj připojení), jestli nebývají s tou či onou značkou problémy. Protože jsem už i slyšel pár názorů na to, že třebas s UPC některé zn. fungují, jiné zase ne. ........celkem zajímavá funkce těchto routerů je zadání libovolné MAC adresy. To se ti bude hodit právě v případě internetu přes UPC, protože UPC ti instaluje internet pouze pro 1 síťovou kartu = samozř. 1 MAC adresa.


No, je toho spousta. Nejlepší by bylo, kdyby jsi si to mohl všechno někde vypůjčit (jak už tu bylo zmíněno) a všechno to vyzkoušet. Jenže kdo ti dnes něco takovýho jen tak půjčí???........možná nějaký dobrý obchod za patřičnou zálohu, nevím?..

Pak taky téma samo pro sebe jsou antény......všesměrová ti pošle signál všude kolem, kdežto jednosměrovka by ti ho mířila přímo tam kam potřebuješ.

Reklama
Uživatelský avatar
Martin
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: květen 04
Bydliště: Brno
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Martin » 15 zář 2004 21:57

No,tedka po precteni sem se dost zarazil. Rozlisovat jestli je to smrk nebo modrim a jestli ma barvu modrou nebo zelenou a jestli na nem sedi 2 nebo 3 holubi,tak to me fakt nenapadlo ze to bude mit vliv na my Wifi :-)))

Kazdopadne moc diky za rady,s timhle ja nemam zkusenosti.Takze voda ne,jo???Co kdyz bude prset??To taky nepojede???A ta antena,kdybych tam dal smerovou a dal bych to pod strechu pod tasky,nevadilo by tomu treba snih na taskach behem zimy???Jinak s tim smrkem by to melo byt vyreseny.Dneska sem se dival ze strechy a zjistil jsem,ze je videt na strechu kamose.

Takze,jestli jsem dobre pochopil,kdyz koupim (a domluvim si,ze pokud to nepujde tak i vratim - aby to slo) router s AP a jednu kartu s Wifi do PCI.

A dostanu u toho routeru i nakej ten kablik,kterej bych vyhnal na strechu,kde by byla ta antenka???Je antenka soucasti baleni???

A u me bude v PC karta Wifi a kablem taky na strechu do antenky???

Nak tak???Poradte :idea:

Diky vsem
-> Good Luck <-

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 16 zář 2004 07:44

Hmm... tak tohle už je moc i na mě :D Nechci tě podceňovat, ale nevím jestli by ses do tohohle měl pouštět sám. Asi bych radši pozval někoho, kdo už něco podobnýho dělal. Co sem slyšel, může při instalaci nastat hned několik zádrhelů. Nevím, třeba se tu najde někdo kdo dokáže podrobně popsat způsob instalace od začátku až do konce, ale já to nebudu protože sem to v životě nedělal :wink:

Uživatelský avatar
Martin
Level 2.5
Level 2.5
Příspěvky: 255
Registrován: květen 04
Bydliště: Brno
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Martin » 17 zář 2004 22:17

NO,ja mam Windows XP a tam jsou pro nejaka reseni pro zapojovani site a internetu sablony.Tak doufam,ze to s tim pruvodcem nak zvladnu.Nekoho se zeptam,hodim sem par dotazu a verim,ze to nejak zvladnu s vama :wink: !

Jinak,muze mi nekdo rict,jak to ma byt s tim acess pointem???Jako zapojeni do routeru,a kterym kabelem to mam propojit??? RJ45???

No,dekuju za kazdej ohlas :idea: :twisted:
-> Good Luck <-

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6663
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Ltb » 18 zář 2004 14:17

Čau, přikládám úryvek z článku jak spojit 2 body pomocí Wifi...je to ze stránky http://www.wifi-kohoutky.unas.cz :

c) koupit síťové kabely pro spojení antény a síťové karty, nejpoužívanější je kabel Belden H-1000 z útlumem 0,22dB/m (asi 41 kč/m) existuje i kabel Belden H-152 z útlumem 0,60dB/m (asi 30 kč/m) je sice horší ale pro spojení do 100 m bohatě stačí. Protože tyto kabely jsou velice široké v průřezu (asi 1CM), používají se speciální konektory této velikosti samec/samice 1ks stojí kolem 75 kč. Tento tlustý konektor však nemůžete našroubovat přímo do síťová karty nebo routeru a proto je potřeba koupit tzv. Pigtail, což je redukce mezi velkým konektorem kabelu a malým konektorem na routeru nebo síťové kartě. Jeho cena se pohybuje od 299,- s daní.
d) výběr antény je také důležitý, pro spoj do 300m stačí anténa o výkonu 7dB, pro router by měla být anténa všesměrová, pro parazitující počítač anténa směrová, která bude namířena směrem na anténu routeru (všesměrovou). Všesměrová anténa může být například Omni 8dB cena s daní je něco okolo 1300,- a směrová
může být téměř jakákoliv ale je lepší když bude mít větší vysílací výkon než AP např 18 dB cena by se měla pohybovat mezi 1300-1800,- u parabolické drátěné antény.

Dávám to sem pro tvoji představu, jak jsou antény a (hlavně) kabely drahé... Externí anténku ani kabel ti nikdo (alespoň co já vím) k novému zařízení ZDARMA nepřibalí..

s.o.i.a.
nováček
Příspěvky: 1
Registrován: září 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod s.o.i.a. » 18 zář 2004 20:50

zdravim, potrebuju poradit ohledne pripojeni od eurotelu data express.jestli ma o tom nekdo prehled. mam u sebe pouze 3 carky signalu ,tak nevim jestli se mi to vyplati, jestli to vubec bude stabilni atak.
dik za odpoved.

Uživatelský avatar
Ltb
Administrátor
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6663
Registrován: únor 03
Bydliště: Praha západ
Pohlaví: Muž

Příspěvekod Ltb » 18 zář 2004 23:50

Eurotel Data Express budu zkoušet v PO nebo UT, tak pak sdělím pocity..jinak si myslím, že Eurotel v případě většího zájmu časem pokryje většinu území a tak signál vylepší..

miras
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2159
Registrován: červenec 04
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod miras » 19 zář 2004 10:10

Ty tři čárky máš s tou malou anténkou přímo na modemu, nebo s tou externí? Pokud jen s tou malou, tak s větší to bude určitě lepší. K úspěšnýmu připojení ti stačí i ty tři čárky, možná to bude trošičku pomalejší, ale nic žádny tragický zhoršení tam nebude. Spíš pouvažuj i o jinejch možnostech. Pokud jedeš přes modem, tak to bude obrovský zlepšení a určitě bych ti doporučil jít do toho. Ale jenom pokud nemáš na výběr i z něčeho jinýho. Zjisti si, jestli je u tebe dostupný ADSL, nebo jestli někdo v okolí neposkytuje bezdrát. Pokud opravdu nemáš na výběr, tak u autorizovanejch prodejců Eurotelu by mělo bejt možný modem si na nějakej čas vypůjčit a všechno ozkoušet...


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Čištění PC vzduchem ve spreji: je toto v pořádku?
    od Grander » 13 říj 2021 20:07 » v Vše ostatní (hw)
    3
    452
    od Petr Škorec
    13 říj 2021 22:07
  • Internet
    od nik270 » 09 říj 2021 07:29 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    322
    od mmmartin
    09 říj 2021 11:12
  • Set-top box + internet
    od Daniel_Jackson » 11 lis 2021 01:19 » v Vše ostatní (hw)
    2
    282
    od Daniel_Jackson
    11 lis 2021 17:33
  • internet
    od Marketa1 » 27 úno 2021 23:05 » v Internet a internetové prohlížeče
    6
    959
    od ITCrowd
    03 bře 2021 19:46
  • Internet
    od DonMilanez » 07 úno 2021 22:50 » v Sítě - hardware
    17
    1094
    od petr22
    10 úno 2021 22:30

Zpět na “Sítě - hardware”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti