Můžu zapnout přenosnou TV s chybějící baterií? Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

cervcek
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Můžu zapnout přenosnou TV s chybějící baterií?  Vyřešeno

Příspěvekod cervcek » 16 kvě 2015 16:40

Ahoj, nějaký ten rok mám přenosný DVBT/DVD přehrávač http://www.kasa.cz/dvd-prehravac-hyunda ... -prenosny/ který už rok používám bez přenášení jako nouzový set top box k staré televizi, dokud si nepořídím LED TV. Baterie na něm už nevydrží déle než několik minut. Dnes jsem ho chtěl zapnout, ale stavová dioda pouze problikla. Otevřel jsem šasi, abych zkontroloval, jestli v něm není nafouknutý kondenzátor, nebo nějaká prasklá pojistka. Zjistil jsem, že je baterie enormně nafouknutá, radši jsem jí odpájel.

Můžu to prozatím používat bez baterie, pouze s adaptérem na 230V, nebo to nemám do zásuvky (než seženu novou baterii) ani zapojovat?
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Reklama
rhsCZ
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Re: Můžu zapnout přenosnou TV s chybějící baterií?

Příspěvekod rhsCZ » 16 kvě 2015 16:46

Myslím, že by se to dalo vphodě používat jen s adaptérem bze baterie, ale radši vyčkej na rady jiných.

„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“
„Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“ - John Ronald Reuel Tolkien
„Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi.“ - Kurt Cobain
https://rhscz.eu
https://github.com/rhsCZ

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 kvě 2015 17:55

Skus to.

Nektere pristroje funguji, nektere ne. Zalezi na tom, kde je v napajecim obvodu zapojena baterie (a proc).

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 16 kvě 2015 18:06

Záleží, jak je adaptér konstruovaný: pokud pracuje jako zdroj proudu (tj. je v něm jen transformátor a případně nějaký sériový odpor), je na něm větší napětí než je jmenovité napětí baterie a baterie zajistí pokles napětí napáječe na správnou hodnotu (tj. jmenovité napětí baterie). Když takový napáječ připojíš k televizi s odpojenou baterií, dostane se na obvody televize toto větší napětí a pravděpodobně televize odejde do televizního nebe.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 16 kvě 2015 18:44

Baterie má napětí 7,4V a kapacitu 1600 mAh jedná se o tento typ ta moje je podle štítku víc jak 5 let stará, ikdyž byla měněna v záručním servise před dvěma roky :evil: :mad:
Adaptér je na +9V 1,5 A

Pokud je tam baterie konstantně přebíjena a ničena při zapojení na síťový adaptér, nemůžu někde koupit nějaký DIY kit obsahující obvod, který nahradí baterii v účelu snižování napětí?

Na druhou stranu, zničit bych si ten přehrávač nechtěl, je to pro mě přeci jen celkem potřebná věc.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 16 kvě 2015 21:09

údaj napětí adaptéru neříká nic o tom, jestli to je napětí naprázdno, nebo při jmenovitém zatížení. Baterie by se dala nahradit tříbodovým stabilizátorem 5 V podloženým Zenerkou, aby se výstupní napětí zvýšilo na požadovaných 7,5 V. Pak je možné použít jakýkoliv napáječs napětím do cca 12 V, který je schopný dát požadovaný proud.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 16 kvě 2015 22:19

Díky za návod, ale co se týče elektrotechniky, ledacos dokážu vyměnit, nebo zapájet, ale tohle mi k mým znalostem asi nestačí, protože něco sám vymyslet ještě neumím.
Jestli správně chápu, tak mi stačí propojit GND se stabilizátorem přímo, IN taky přímo a mezi OUT stabilizátoru a kontakt na desce dát tu diodu? Pokud ano, v jakém směru?

Jestli jsem 100% mimo, napiš mi prosím podrobnější návod.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 16 kvě 2015 23:51

Už Komenský propagoval názornou výuku, a nebyl to blbej nápad - jak praví klasik.
aaa.jpg

cervcek
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod cervcek » 17 kvě 2015 05:58

Děkuji

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout Příloha(y)
    od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    4156
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    09 led 2025 21:48

Zpět na “Vše ostatní (hw)”