Zesilovač - rada a výběr

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Meg.A.Byte
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Zesilovač - rada a výběr

Příspěvekod Meg.A.Byte » 10 zář 2016 17:22

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na výběr nového zesilovače ke starým bednám. Mám dva Supraphony 845, samozřejmě ještě se starými konektory a jediné co k tomu pasovalo a bylo dostupné je zesilovač Tesla AZS 215. Bohužel už není nejmladší, takže má určité vady, které jsem nějakou dobu dokázal překousnout, ale nastal čas to nějak vyřešit. Nejde na nich stereo a docela často prostě bedny začnou hrát děsně blbě, jde vidět že to nezvládají. Docela dlouho už přemýšlím o koupi klasických reproduktorů, nějakých malých, které by zvládaly středy a výšky a doplňovaly velké bedny, které by aspoň sloužily jako subwoofer. I kdyby to byly nějaké strašné do 500, pokud bych koupil ten zesilovač a nějak využil ty velké Supraphony tak by mi to na běžné poslouchání stačilo.

Od beden jde kabel s profilem malého kruhu a většího obdélníku (nemám tušení jak se nazývá). Momentálně mám na zesilovač vytvořenou redukci z 5 DIN pin na 3.5 jack, abych ho mohl zapojit do PC (případně do mobilu).

Můj rozpočet je poněkud omezený, takže bych nechtěl dát víc jak 2000,- do celkového řešení (ať už zesilovač + nějaké mini bedny nebo jen zesilovač). Pokud je to reálné. Ano, vím že je to děsně málo, ale nejsem žádný audio úchyl a hlavně nepotřebuju ozvučit kino (bydlím v pokoji 3.5,m x 3.5m s normálním stropem a s hlasitostí jdu málokdy nad 40%). Žádnou kytaru nebo tak nemám, je to jen na každodenní poslech hudby k práci. Pokud chci pro poslech lepší zvuk, nasadím si kvalitnější sluchátka.

Jde mi hlavně o to vyřešit aktuální stav téměř nefukčního zesilovače a nějakým způsobem využít velké bedny (když už je mám).
Byl bych rád i za rady typu "kde najít opraváře starého audia" a podobně, i tohle by mohlo být řešení.

P.S.: Ještě obrázek bedny (jedné) a zesilovače: http://i.imgur.com/JfBUw32.jpg

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Zesilovač - rada a výběr

Příspěvekod Uziv00 » 13 zář 2016 20:13

Bedny jsou složeny z 2x ARN668 a 2xARV168, tedy 2x20W + 2x5W s jmenovitým příkonem 40W. Výškové repro nejsou zapojeny přes výhybku, je tam pouze kondenzátor.
Zesilovač má 2x15W výkon. Chtělo by to prohlédnout bedny, případně je připojit na nějaký slušný zesilovač, aby se vyloučila chyba beden - reproduktory můžeou mít např. protrženou membránu.
Co se týče zesilovače - stačilo by obyčejné autorádio, pokud máš dostatečný 12V zdroj. Nebo se mi docela líbí tohle: http://www.tipa.eu/cz/zesilovac-hifi-2x ... /d-151363/
Problém je, že výstupní impedance je 8 ohmů, tedy potenciometr maximálně do třetiny, jinak by mohl odejít konec. Případně sehnat ARN664 a ARV164 a pozapojovat je do serie. A přepočítat kondenzátor.
Kdybys chtěl nová repra, pak jednou z možností by mohly být tyto: http://www.electronic-star.cz/Auna-Lini ... 189076.htm Ale ze zkušeností bych řekl, že ty staré tesly budou hrát líp.
Co se týče opravy zesilovače - pokud bys to měl zaplatit, tak se ti to nevyplatí. Můžeš zkusit vyměnit všechny elektrolyty, zkontrolovat a vyměnit některé MP kondenzátory (ty co jsou prasklé). Víc se s tím dělat nedá.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • HW - rada u komponentů
    od PavelKilleR » 12 čer 2025 23:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1458
    od PavelKilleR Zobrazit poslední příspěvek
    13 čer 2025 15:10
  • Rada s výběrem monitoru
    od Ondrejjj » 10 pro 2024 23:52 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1795
    od Ondrejjj Zobrazit poslední příspěvek
    11 pro 2024 11:01
  • Rada ohledně zdroje k pc
    od Lokna » 12 kvě 2025 12:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3308
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    12 kvě 2025 13:20
  • PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
    od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2149
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    05 dub 2025 11:36
  • [RADA] Základní deska k AMD Ryzen 5 5600
    od CyberCodeDroid » 07 pro 2024 17:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    2748
    od CyberCodeDroid Zobrazit poslední příspěvek
    08 pro 2024 10:26

Zpět na “Vše ostatní (hw)”