Pc vs výpadky proudu Vyřešeno
Pc vs výpadky proudu
Ahoj, mám takový malý dotaz. Vadí pc vypnutí proudu i když je vypnutý? Při zapnutém zdroji samozřejmě. Prý vadí přepětí, který vznikne při nahození jističe. Jestli je to tak, tak jak při tom ochránit pc? Stačila by nějaká přepěťová ochrana? Ups podle mě nemá moc význam, protože ty výpadky u nás způsobuje vysavač čas od času takže když se nevysává, proud nevypadne a pc mám vždy vypnutý. Nebo se můžu spolehnout na přepěťovou ochranu zdroje? (Fps aurum cm 650)
Re: Pc vs výpadky proudu
Pokud neni vytazen privodni kabel, neni PC vypnuty - zakladni deska je stale pod napetim.
Vypadek produ nevadi, vadi prave to prepeti pri zapnuti. Cim vice prodluzovacek a rozdvojek je puzito, tim vetsi problem.
Pokud obycejny vysavac zpusobuje vypadky proudu, je nacase zavolat elektrikare a pokud jsou rozvody elektriny starsi nez 30 let, jsou zrale na vymenu.
Vypadek produ nevadi, vadi prave to prepeti pri zapnuti. Cim vice prodluzovacek a rozdvojek je puzito, tim vetsi problem.
Pokud obycejny vysavac zpusobuje vypadky proudu, je nacase zavolat elektrikare a pokud jsou rozvody elektriny starsi nez 30 let, jsou zrale na vymenu.
No sem tam vyhodil jistič i v předchozím bytě a to i když je výkon snížen na minimum, takže možná to způsobuje vysavač. Ale rozvody starší jsou o tom žádná. Jde mi jen o to jak nejlépe před tím ochránit pc. Nejmenší zlo by asi bylo vždycky vypnout zdroj před vysáváním no.
-
- Pohlaví:
Přepětí při zapnutí??? Co to je? Jak by to asi vzniklo? Jakože zapnu nějaký spotřebič a on do sítě dodá 500V?
K problému: žádné přepětí při zapnutí spotřebiče neexistuje. Pokud spotřebič má větší spotřebu, pak lze registrovat pokles, ovšem minimální, jelikož jinak vyhodí jistič. Počítačové zdroje (tedy aspoň ty dobré) by měly být konstruovány tak, že bez problémů absorbují rozptyl +- 10-20% a dokáží překlenout několikamilisekundový výpadek napájení.
A k vysavači - vyhození jističe způsobí krátkodobý velký odběr při zapnutí. Bez nových rozvodů včetně jištění to nelze vyřešit. Přepěťová ochrana nemá význam (viz. výše). Tyto problémy řeší právě UPS.
K problému: žádné přepětí při zapnutí spotřebiče neexistuje. Pokud spotřebič má větší spotřebu, pak lze registrovat pokles, ovšem minimální, jelikož jinak vyhodí jistič. Počítačové zdroje (tedy aspoň ty dobré) by měly být konstruovány tak, že bez problémů absorbují rozptyl +- 10-20% a dokáží překlenout několikamilisekundový výpadek napájení.
A k vysavači - vyhození jističe způsobí krátkodobý velký odběr při zapnutí. Bez nových rozvodů včetně jištění to nelze vyřešit. Přepěťová ochrana nemá význam (viz. výše). Tyto problémy řeší právě UPS.
Ok, takže když je pc vypnutý ale pod proudem, tak mu nahození jističe nevadí a měl by to pobrat zdroj?
-
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Petře,ty si řádně mimo.
-
- Pohlaví:
HarryS21 píše:Ok, takže když je pc vypnutý ale pod proudem, tak mu nahození jističe nevadí a měl by to pobrat zdroj?
Přesně tak. Tedy pokud se to neděje 5x za hodinu A pokud by ti tohle opravdu vadilo, pak je nejjednodušší koupit si zásuvku s vypínačem a při vypnutí PC ještě vypnout vypínač na zásuvce.
ITCrowd píše:Přesně tak. Tedy pokud se to neděje 5x za hodinu A pokud by ti tohle opravdu vadilo, pak je nejjednodušší koupit si zásuvku s vypínačem a při vypnutí PC ještě vypnout vypínač na zásuvce.
A nebude to pak stejné, jako kdybych ho vypnul vzadu u zdroje? Jinak děje se to tak jednou do týdne v průměru.
Re: Pc vs výpadky proudu Vyřešeno
Bude, rozdíl je v tom že ta zásuvka bude při trochu inteligentnějším umístění mnohem lépe přístupná a nebudeš šmátrat někde a bednou.
Já jí mám mezi monitorem a počítačem, takže pro zapnutí a vypnutí mi stačí sáhnout trochu dál za myš...
Já jí mám mezi monitorem a počítačem, takže pro zapnutí a vypnutí mi stačí sáhnout trochu dál za myš...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Ok. Děkuju za vaše reakce.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 3127
-
od Alferi