Krátce proč testujeme procesory
V rámci své vědecké práce se zabýváme numerickými výpočty v oblasti modelování optiky tenkých vrstev. Před deseti lety kvůli nedostatku dostatečně výkonného počítače na našem pracovišti jsem tyto výpočty prováděl na heterogenním clusteru, který obsahoval tehdejší superpočítač Masarykovy univerzity (čtyřprocesorový 64 bitový systém od SGI) a několik unixových výpočetních stanic od různých výrobců (SUN, SGI, DEC atd.), které jsem posbíral po celé univerzitě. Protože výkon tohoto clusteru mi záhy přestal stačiti a velká část kolegů v té době začínala používat PC s některou distribucí LINUXu jako svůj stolní počítač, začal jsem tyto počítače do clusteru přidávat. Díky rostoucímu výkonu stolních počítačů jsme nakonec naše výpočty přenesly na cluster, který je dnes tvořen pouze z PC s operačním systémem LINUX. Abychom dosáhli co největšího výkonu a také poměru cena/výkon, začali jsme procesory testovat. Aby testy byly pro nás objektivní, používali jsme pro testování různé části svých modelů. Protože naše testy jsou často v rozporu se všeobecně používanými benchmarkovými programy, začal jsem zkoumat příčinu tohoto faktu. Výsledkem je, že jsme vyvinuli pro naši potřebu program bm2008 pro testování rychlosti procesorů. S výsledky těchto testů bychom rádi seznámili širší veřejnost.
http://hydra.physics.muni.cz/bm2008.html
PS: Můžete se zůčastnit testů!