Zvětšení Virtuální paměti-Pár otázek Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Tark.
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Zvětšení Virtuální paměti-Pár otázek

Příspěvekod Tark. » 21 črc 2010 01:27

Zdravím

Zjistil jsem,že si lze zvětšit Virtuální paměť.A měl bych k tomu nějaké otázky.Myslím tím tady toto ve Windows XP (na notebooku)

levým kliknutím na start>pravým kliknutím na tento počítač>vlastnosti>upřesnit>v okénku Výkon kliknout na nastavení>upřesnit>V okénku Virtuální paměť změnit

potom si tam údajně lze ve dvou okýnkách změnit Virtuální pamět.

No a já bych k tomu měl nějaké dotazy:

1)Co je to ta virtuální paměť?To není RAM že?Já mám RAM totiž zafixované jako hardware co je "pomocník" CPU,jako že si pamatuje různé informace,a CPU má potom k těm Informacím libovolný přístup a že se po vypnutí počítače RAM smaže...
No a podle mě logicky nelze RAM nějak vylepšit,bez toho,aby se přikoupila nová ramka do volného slotu,nebo ji vyměnit.Jako jasně,jsou programy,co to dokážou,ale já si myslím,že nězvětší RAM,ale pročistí celkově počítač/notebook od zbytečností,které žerou ram...

2)Mam tam dvě kolonky,Počáteční velikost a Největší Velikost.Co by se stalo,kdybych u nich trochu zvětšil čísla?Nebo mužu jen u jedné?Nebo by se do toho nemělo "rýpat"?

3)Pokud lze ty čísla zvětšit,tak dejme tomu,že bych je zvětšil o polovinu.Takže se mi o polovinu zvětší Virtuální paměť?No ale přece ten notebook si nemuže jen tak vycucat virtuální paměť,něco se mi pochopitelně musí zmenšit...takže na úkor čeho se zvětší virtuální paměť?

4)Jaký je rozdíl mezi Virtuální pamětí a RAM?Programy/hry pracují s čím?

5)Pokud si zvětším virtuální paměť,tak se zrychlí programy/hry?

6)Pokud je program co vyžaduje 2000MB RAM,já mám 1GB RAM,a 2000mb Virtuální paměti.Jak to ten program bere?Jako nejprve bere 1GB ram a potom bere z virtuální paměti?
Nebo Virtuální paměť nemá s programama nic společného a slouží k něčemu jinému?

Ja vím,možná jsem to přehnal s otázkama,tak se předem omlouvám :blush:

Reklama
X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Zvětšení Virtuální paměti-Pár otázek

Příspěvekod X » 21 črc 2010 03:33

Kdo se moc ptá, málo googlí ... Virtuální paměť je odkládací paměť na harddisku, která je o hodně pomalejší než RAM, takže značně zpomaluje ...

Tark.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Tark. » 21 črc 2010 10:42

takže čím větší virtuální paměť,tím jsou programy pomalejší? :shock:
A muže se to teda tam jak jsem říkal zvětšovat?Nebo stát se něco s notebookem?

skunkicz
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod skunkicz » 21 črc 2010 10:44

Tark píše:Zdravím

Zjistil jsem,že si lze zvětšit Virtuální paměť.A měl bych k tomu nějaké otázky.Myslím tím tady toto ve Windows XP (na notebooku)

levým kliknutím na start>pravým kliknutím na tento počítač>vlastnosti>upřesnit>v okénku Výkon kliknout na nastavení>upřesnit>V okénku Virtuální paměť změnit

potom si tam údajně lze ve dvou okýnkách změnit Virtuální pamět.

No a já bych k tomu měl nějaké dotazy:

1)Co je to ta virtuální paměť?To není RAM že?Já mám RAM totiž zafixované jako hardware co je "pomocník" CPU,jako že si pamatuje různé informace,a CPU má potom k těm Informacím libovolný přístup a že se po vypnutí počítače RAM smaže...
No a podle mě logicky nelze RAM nějak vylepšit,bez toho,aby se přikoupila nová ramka do volného slotu,nebo ji vyměnit.Jako jasně,jsou programy,co to dokážou,ale já si myslím,že nězvětší RAM,ale pročistí celkově počítač/notebook od zbytečností,které žerou ram...met RA

- virtualni pamet je vlastně soubor na disku do ktereho se ukladaji data když je pamet RAM defacto zaplnena (nebo do teto virtualni pameti ukladaji data nektere programy a system aby RAM setřily)

2)Mam tam dvě kolonky,Počáteční velikost a Největší Velikost.Co by se stalo,kdybych u nich trochu zvětšil čísla?Nebo mužu jen u jedné?Nebo by se do toho nemělo "rýpat"?

- klidne zvetsi obe hodnoty a to napriklad na pocatecni 1500 MB a nejvetsi 2500 MB (zalezi na velikosti disku a na volnem miste na nem)

3)Pokud lze ty čísla zvětšit,tak dejme tomu,že bych je zvětšil o polovinu.Takže se mi o polovinu zvětší Virtuální paměť?No ale přece ten notebook si nemuže jen tak vycucat virtuální paměť,něco se mi pochopitelně musí zmenšit...takže na úkor čeho se zvětší virtuální paměť?

- nic se ti nezmensi, jak se rekl tak virtualni pamet je soubor na disku, takze ti to nikde nic neubere, nic nesmaze (jen si to z volneho mista na disku vezme onech napr. 1500 MB)

4)Jaký je rozdíl mezi Virtuální pamětí a RAM?Programy/hry pracují s čím?

- strukturalně tam velky rozdil není - data se ukladaji softwarove stejne
- programy a hry pracuji vetsinou s pameti RAM a k virtualni pameti pristupuji az kdyz je RAM moc vytizena (tohle ovlada do urcite miry operacni system-takze program si treba mysli ze zapisuje do RAM ale ve skutecnosti zapisuje do virtualni pameti)

5)Pokud si zvětším virtuální paměť,tak se zrychlí programy/hry?

- do urcite miry ano (ale jen v pripade ze je pamet RAM vytezovana), jinak programy vyuzivaji RAM - viz predchozi odpoved

6)Pokud je program co vyžaduje 2000MB RAM,já mám 1GB RAM,a 2000mb Virtuální paměti.Jak to ten program bere?Jako nejprve bere 1GB ram a potom bere z virtuální paměti?
Nebo Virtuální paměť nemá s programama nic společného a slouží k něčemu jinému?

- defacto ano, ale o detajlnim rozlozeni pameti vyuzivane programem rozhodne procesor spolu s operacnim systemem - program si nikdy nevezme celou RAM - protoze urcite procento RAM zabere operacni system a dalsi programy....takze rekneme ze program si vezme 600 MB z ram a jelikoz nebude misto uz v RAM tak operacni system programu rekne at zbytek sve pameti namapuje do virtualniho prostoru

Ja vím,možná jsem to přehnal s otázkama,tak se předem omlouvám :blush:
Pracuji na (svobodném) operačním systému (jako koníček, nebude to velké a profesionální jako GNU) pro klony 386(486) AT.
- tohle napsal do usenetové diskuse Linus Torvalds dne 17. září 1991

NB: Intel Pentium DC, 3GB RAM, Ati Mobility Radeon HD4570, 250GB HDD - Windows 7 + Archlinux

Tark.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Tark. » 21 črc 2010 11:43

aha,děkuju moc skunkicz už to chápu
Akorát ještě bych se chtěl poradit:Mám
RAM:1GB
Virtuální paměť:Počáteční 1500MB a nejvyšší 3000MB
Kolik si mužu dovolit to maximálně zvětšit tu virtální paměť,nebo kolik je ideální?

A ještě jedna rychlá otázka :D:
Když jsem ve zprávci úloh tak dole se mi zobrazují nějaké informace.A jedna znich je Využití paměti
momentálně mám 376M/2442M
No a to je jako co?Protože když mám fyzickou paměť jako RAM 1GB,tak co tady dělá 2442M?Co se tam přičetlo?To je něco z virtuální paměti?

(to je hrůza se vyznat v těch pamětích... :D ...RAM,virtuální paměť,swapovací,stránkovací,fyzická...a k tomu se to ještě sčítá odečítá...je toho moc :D )

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 21 črc 2010 11:48

Nic složitého - RAM máš 1hb a virtuální pamět 1500mb. 1gb+1,5gb=2,5gb
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Re: Zvětšení Virtuální paměti-Pár otázek  Vyřešeno

Příspěvekod X » 21 črc 2010 11:56

Protože Win jsou zabugované, neumí hospodařit s pamětí, aplikace například "žerou" pamět i po svém skončení a jiné "perličky" jsou obvyklé, proto asi nepřekvapí, že Win využívají virtuální pamět i když jí často nepotřebují (máte například 3 GB RAM) a zpomalují tak systém. Občas se vyplatí zakázat virtuální pamět, ale zase jsou některé aplikace, které bez ní nerozjedete ... Virtuální pamět se doporučuje na 1,5 násobku fyzické RAM, tedy při 1 GB RAM na 1,5 GB virtuální paměti ... po změně hodnoty virtuální paměti (a jejím potvrzení) je nutno i restartovat, jinak se změny neprojeví.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Virtuální telefonní číslo a nebezpečí
    od Klisnic » 08 črc 2024 20:07 » v Vše ostatní (Off topic)
    2
    3044
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    08 črc 2024 23:02
  • Doplnění RAM paměti Příloha(y)
    od bugicek7lpCZ » 09 zář 2024 20:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    25
    7636
    od bugicek7lpCZ Zobrazit poslední příspěvek
    07 říj 2024 19:04
  • Deska a paměti pro 9900X
    od Hromotluk » 05 úno 2025 09:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC