Vypínání/stálý provoz, toť otázka. Velká skupina odborníků doporučuje počítač vůbec nevypínat, protože největší záhul dostává při startu. Co se týká opotřebení, tak to bych neviděl tak černě. Pokud pominu vysychání elektrolytů (ke kterému by beztak dříve, nebo později došlo), pak jediné co se opotřebovává jsou mechanické díly. Tedy větráky a HD. U HD to není tak žhavé, výrovce počítá s životností cca 5let non-stop provozu. U větráků je to hlavně otázka ceny. Pokud koupím větrák za kilo, nemůžu počítat s non-stop provozem a pokud ano, pak se nemůžu ničemu divit. Opotřebení polovodíčů se vysmívám, doposud jsem ho neviděl a ani mi ho nikdo ještě nepředvedl (25 let praxe v oboru mechanik-elektronik).
Podle odkazu, který jsem v této debatě našel, jsem zjistil, že můj počítač papá něco kolem 200W, to by při non-stop provozu koštovalo cirka 20 korun denně. To by se dalo jakž, takž polknout. Když však zvážím, že máme doma každý svůj počítač a uvedená kalkulace nepočítá se spotřebou monitoru, bylo by nevypínání počítačů příliš drahým špásem a to i při vypínání monitoru.

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)