Zdravím, před chvílí tady byla vcelku slušná bouřa a uhodilo celkem blízko. PC snad na sekundu zhasl a potom se znovu zapnul (nebo se snad jen restartoval), ihned potom jsem jej vypl a vypojil ze zásuvky, dokud se bouřka neuklidnila. Teď jsem jej opět zapnul a zatím žádný problém ani nic neobvyklého. Je možné, aby se přesto poškodil nějaký hardware? Díky.
P.S. - nemám přepěťovku
Možné poškození PC po úderu blesku?
Re: Možné poškození PC po úderu blesku?
Tak přidám moji zkušenost když už tu téma je. Jednu dobu u nás byla taky bouřka, nic velkýho, ale byla. Zrovna sem měl zaplý PC a byl mimo a než sem se stačil vrátit a vypnout ho a vypojit ze zdroje tak zhasl a tak jsem počkal až půjde proud. Když bylo vše OK zapnul jsem ho a ejhle, nereagoval. První věc kterou jsem zkusil vyměnit byl zdroj a trefa (eurocase :/).
Musíš doufat že to bude vše v poho a já hned jak budu moci tak přepěťovku pořídím, je to jistota.
Musíš doufat že to bude vše v poho a já hned jak budu moci tak přepěťovku pořídím, je to jistota.
Ten můj se dal zapnout a pracuje normálně, takže doufám, že nebude žádný problém. Jinak, s údery blesku už mám taky zkušenosti (ne moc dobré), proto jsem tak vyplašený. 

Při používání takovéto elektroniky je dobré míti prodlužku s přepěťovou ochranou. Nám doma zatím po bouřce shořel jen modem.
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Měl jsi štěstí a možná i kvalitní zdroj. Většinou to odnese právě on.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Přepěťovka, jak samotný název říká chrání před vyšším napětím, ale ne při úderem blesku. Před třemi lety zde práskl blesk do trafostanice a lidem v dost širokém okolí (cca sto až sto padesát metrů) odešla všechna zařízení ať ji byla v provozu, nebo jen v el. zásuvce. Blesk a jeho "bratříčci" jsou skutečně nebezpeční.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
d1amond píše:Měl jsi štěstí a možná i kvalitní zdroj. Většinou to odnese právě on.
Mám tenhle zdroj, řekl bych, že je dostatečně kvalitní. Nemohlo ale dojít třeba k jeho poškození (tedy poklesu výkonu), nebo tak?
Nemohlo ale dojít třeba k jeho poškození (tedy poklesu výkonu), nebo tak?
Mohlo, jestli ti bude při plném zatížení padat počítač tak to poznáš. Ale jestli se žádná závada neprojevila, tak to neřeš.
Kdysi před lety Ondřeji Neffovi při bouřce vyhořel počítač, ve kterém měl skoro dopsanou knihu (bez záloh, samozřejmě

Já mám celou sestavu připojenou přes prodlužovačku s ochranou a vypínačem, takže po vypnutí počítače jedním cvaknutím odpojím kompletně všechno co je s ním spojené, monitor, repráky, tiskárnu... Ono je také zbytečné aby ty věci žraly proud když nic nedělají, i "vypnutý" počítač má nějaký odběr...
Ale při bouřce to stejně ještě vytáhnu ze zásuvky a také z počítače síťový kabel, stalo se tu že blízko uhodil blesk, shořela nám půlka portů ve switchi a pár sousedům i síťové karty! Mě naštěstí ne, i když jsem nebyl doma a tak to neměl kdo odpojit, a dokonce i net mi potom šel. Byl jsem asi na té správné straně switche

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
když máš přepěťovku nemůže se nic stát
Jo? A to si vyhrabal kde? Přepěťovka tě před bleskem neochrání.
Shlonzak: Spíš se jednalo o menší výpadek, klasika, blikaj žárovky, napětí je nestabilní, a PC to bez proudu nevydržel a chcípnul. Tohle se dá řešit UPSkou, ale ani ta tě neochrání před bleskem.
Shlonzak: Spíš se jednalo o menší výpadek, klasika, blikaj žárovky, napětí je nestabilní, a PC to bez proudu nevydržel a chcípnul. Tohle se dá řešit UPSkou, ale ani ta tě neochrání před bleskem.
Just Fucking Google It!
faraon píše: Já mám celou sestavu připojenou přes prodlužovačku s ochranou a vypínačem, takže po vypnutí počítače jedním cvaknutím odpojím kompletně všechno co je s ním spojené, monitor, repráky, tiskárnu...
No, pokud ti práskne do baráku nebo v blízkém okolí, věřím, že ani ten vypínač tě neuchrání, protože to může přeskočit. My doma jsme už vyškolení, po x případech ve vesnici, prásklo nám i do transformátoru přímo za barákem, zvuk, jak když člověk svařuje..

Nejlepší ochrana při bouřce je to vytáhnout ze zásuvky, děláme to tak při každé bouřece..
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW-HF 5.1 4000
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW-HF 5.1 4000
A kdyť psal že to při bouřce odpojí od sítě..
Just Fucking Google It!