Postřehy z osobního porovnání 4K TV a full HD TV.

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Postřehy z osobního porovnání 4K TV a full HD TV.

Příspěvekod X » 17 led 2014 18:17

Včera jsem procházel Datart v Jihlavě a mezi jiným jsem narazil i na (asi) 140 cm 4K TV od Samsungu. Dosud jsem zastával názor, že vyšší rozlišení nějaký smysl mít bude, ale až na větších úhlopříčkách. Nádhera, křišťálovost a perfektní neuvěřitelná ostrost mě ale dostala. Ostatní "obyčejné" full HD (sice se satelitním zdrojem HD, takže osekaným) se oproti ní zdály jako mazanice. Můžete jít až úplně k 4K TV a kvalita je pořád (konečně!) stejná. Běželo na ní demo z flashky. Nechal jsem si na ní pustit i ono ořezané HD a SD pro srovnání vyhlazování s mojí full HD a buď je výsledek stejný nebo o kousíček lepší, ovšem s jednou chybou. Když běželi ve spodní části 2 tabulky (asi sport), tak mezi nimi bílá čára velmi zřetelně blikala, což nedělá ani moje 50 Hz LG. Chtěl jsem si i poslechnout zadní ventilátory TV (ano, 4K TV se musí chladit), ale v běžném hluku obchodu jsem nezaslechl nic (možná v tichu pokoje by to bylo jiné). Cenovka u této TV byla bez pár korun 100 000 Kč a zdroje 4K TV signálu jistě ještě pěkně dlouho nebudou, ale až bude inovovaná 2. generace (HDMI 2.0 zvládající protlačit více jak 30 Hz obnovovací frekvence), ceny spadnou a nejlépe v monitoru (možná by šla použít i přímo TV?), bude to určitě (4K technologie zobrazování) dávat smysl, mě osobně viditelný pokrok docela zarazil, tolik jsem neočekával ...

Navíc má konečně jako první TV (nevím jestli i do té míry, že si v budoucnu koupíte nový box a připojíte ho k zobrazovacímu panelu) veškerou možnou elektroniku, vstupy a výstupy v samostatné krabičce (boxu), propojenou se zobrazovacím panelem jedním (optickým?) kabelem! Spotřeba u ní uvedená byla 155 W, což je více než současné LED TV, ale můj starý monitor Eizo Trinitron 19" papal asi kolem 300 W. Nyní bych řekl, že v budoucnu se 4K (a 8K) vyplatí i u menších zobrazovačů.

Reklama
  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tiché herní PC - full HD
    od fenda2 » 09 lis 2024 09:30 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    8860
    od fenda2 Zobrazit poslední příspěvek
    03 dub 2025 08:33
  • HP Omen 27q QHD monitor dostupné jen Full HD
    od b.m » 08 led 2025 02:54 » v Problémy s hardwarem
    3
    1473
    od b.m Zobrazit poslední příspěvek
    08 led 2025 23:56
  • Porovnaní sestavy + kde muže být problém? Příloha(y)
    od Ribendik » 12 pro 2024 11:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    871
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    12 pro 2024 12:26

Zpět na “Vše ostatní (hw)”