No to je způsobeno tím že to jde přes USB které dost tu rychlost omezují..
každopádně vishera s 8 jádry jestli potřebuje nějakej 16k ot. disk tak to by byl dražší disk než procesor.. na czc mají jen 15k ot. a to s kapacitou 300gb za 5000 to už by se mi zdálo docela jako blbost
Jak někomu vysvětlit, že na 1 jádro není potřeba 2000ot. HDD
Re: Jak někomu vysvětlit, že na 1 jádro není potřeba 2000ot.
Tomba píše:muj kamarád uvěřil jedne blb****
Takovému blb*** to asi nevysvětlíš, leda že bys mu to přímo ukázal, aby na vlastní oči viděl že to tak není. Ale stejně by to nejspíš nepochopil.
V mém počítači harddisk vůbec není, ani žádný SSD. Potřeboval jsem narychlo něco použitelného, tak jsem ze dvou vraků namíchal jeden polovrak, operační systém spouštím přímo z liveCD se zkopírováním do RAM, takže po nabootování se ani to CD už nepoužívá, a data ukládám na starou flashku, kterou jsem před pár lety dostal jako nefunkční. WIndows jí nedokázal zformátovat, v Linuxu to proběhlo naprosto bez problému a několikanásobně rychleji. No, a nakonec to funguje tak dobře, že prostě nemám důvod stavět něco lepšího.
Můžeš mu zkusit předvést něco podobného, prostě rozšroubovat bednu, harddisk odpojit, a spustit tam třeba Slax, má jenom maličko přes 200 megabajtů a obsahuje všechno co je k životu potřeba. Ještě lépe by bylo vzít nějakou starší desku s procesorem a pamětí, připojit k ní zdroj a CD nebo DVD mechaniku, složit to přímo před ním na stole a předvést mu že nic víc opravdu počítač nepotřebuje, ba dokonce ani tu mechaniku ne, pokud ta deska bude umět bootovat z flashky. Dostat ten systém na flashku je trochu složitější, ale dá se. Potom jediná točící se věc v celém počítači budou ventilátory na procesoru a ve zdroji!
Také se mu můžeš pokusit vysvětlit že počítač má v podstatě jenom dvě hlavní části, procesor a operační paměť, propojené mezi sebou sběrnicí, což je něco jako spousta drátů. Procesor provádí programy které jsou v operační paměti, a ty pracují s daty které jsou také v operační paměti (i ty programy jsou vlastně jenom pouhá data). Jakékoliv další zařízení slouží pouze jako zdroj těch dat, ze kterého se musí nejdřív dostat do paměti, aby s nimi počítač mohl pracovat. Jakmile tam jednou jsou, nic dalšího už nepotřebuje.
Ukaž mu také Von Neumannovu architekturu, ale to už na něj bude asi moc komplikované.
Mimochodem, můj první počítač byla malá krabička s vestavěnou klávesnicí, která se připojovala k televizi, a programy se nahrávaly z kazeťáku.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Dotykový Surface 5 - 10 jádro i7 1225U, 16GB, 2TB SSD
od DeNNI85 » 30 čer 2025 11:06 » v P: Hardware - 0
- 3818
-
od DeNNI85