Záruka a její záludnosti Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Záruka a její záludnosti

Příspěvekod guest » 26 čer 2012 21:13

Já to za sebe uzavřu následujícím. Za svůj věk jsem se už přece jen něco nakupoval a občas i reklamoval. Také znám jak tyto reklamace probíhaly u příbuzných a přátel.
Takovýto důvod neuznání reklamace jsem ale nezaznamenal.
Weby jsou plné nákupů a prodejů kde se uvádí záruka a nikdy jsem neviděl, že by takováto záruka nebyla uznána, resp. že by o tom někdo psal.

Tím ovšem netvrdím, že se to někdy a někde nestalo. :huh:

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod satam » 26 čer 2012 21:14

Nešířím paniku. Uvědom si, co za lidi se pohybuje na fóru. Měli by vědět i něco o tom, co je může čekat, pokud se bezmyšlenkovitě vrhnou do nějaké transakce! Je mi jasné, že jsem napsal trochu málo, proto poslední věta v mém prvním příspěvku. Myslím, že tyto lidičky nemusíš odrazovat od toho, aby se snažili získat další informace ve věci "ZÁRUKA".
2 BS Ano, ale já jsem se s tím už několikrát setkal, a proto to píšu!
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 26 čer 2012 21:20

Tak si měl napsat, ať si ověří zda záruka není vedena na právnickou osobu a pokud ano, ať požadují smlouvu. To je celá věda.
Pokud dám kupujícímu doklad z Globusu, nemusí nic řešit.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 26 čer 2012 21:25

Zabíháš do zbytečných detailů. Normální člověk (spotřebitel) nerozeznává pojem právnická x fyzická osoba a já se snažím vysvětlit Většině!!, s čím se mohou setkat a že otázka záruky mnohdy není tak jednoduchá.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

tarogar
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod tarogar » 26 čer 2012 21:28

A co pokud si věc obědnáš přes net? Prodejce neví komu ji prodal. Každý kdo má doklad o koupi může reklamovat!!!
Moje zlatíčko: CPU i5-3570, MB: MSI Z77MA-G45, RAM Corsair Ventage 2x8GB, GPU: Gigabyte GTX680 OC 2GB, Zdroj: CoolerMaster 650W GX serie, HDD: Seagate Baracuda 7200.14 1TB server , CASE Zalman Z11,

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 26 čer 2012 21:32

Zase nemáš pravdu. Prodejce posílá "zboží" na jméno a adresu. Pokud ho reklamuje někdo jiný, pak "je mi líto, vlezte mi na záda".

guest

Příspěvekod guest » 26 čer 2012 21:36

Už jsem chtěl mlčet. Však si za doručovací adresu mohu vybrat stoletou babičku která sedí doma a plete fusekle. Ona to převezme a zaplatí, nicméně reklamovat to sama chodit nebude.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 26 čer 2012 21:39

Ale ale! Kdo to bude takhle dělat?!?!?!

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 26 čer 2012 21:44

Kdokoliv. Je to snad zakázané? Není. Je tu ta možnost? Je. Tak ji nemůžeš jen tak ignorovat s tím, kdo by to dělal...

Jak píše BS. Navíc by se musely řešit absurdní situace, jakože si prarodič koupí televizi, umře a TV se v záruční době pokazí. Potomek to donese na reklamaci a oni ho pošlou do háje. Promiň, ale to je dobrá hovadina. A co když si tu televizi příjde koupit celá rodina - na koho platí záruka?

Prostě pokud kupuješ od právnické osoby resp. něco, co je psané na firmu, tak záruka zaniká. Pokud to ale máš jen tak, na doklad, není se čeho bát. Platí presumpce neviny a prodejce by musel složitě dokazovat, že ten univerzální doklad dal jiné osobě a ta ti to prodala. Proč by to dělal? Však on ve ztrátě nebude, on to jen zašle do servisu.
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

guest

Příspěvekod guest » 26 čer 2012 21:45

Takto to třeba dělá můj soused a kamarád. Nemá účet a vzhledem k tomu že bere jenom důchod a je ze staré školy, tak nechce a ani nepotřebuje účet v bance.
Pokud něco kupuje, pak mi dá peníze a číslo účtu a já mu to převedu. Jelikož je to tramp a nebývá často doma, pak něco chodí na moji adresu. To ovšem není podstatné, protože peníze jsou převedeny z mého účtu a já jsem tudíž kupující.

Edit: Žbeky napsal důležitou věc. Televize, pračky a podobná dražší zařízení často kupuje celá rodina, ale doklad je jenom jeden a není na jméno - je to tedy anonymní kupec.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 26 čer 2012 21:54

Páni kolegové,
abychom si rozumněli: je třeba rozlišovat transakce podle občanského zákoníku a podle obchodního zákoníku. Neříkám, že v některých otázkách nemáte pravdu. Ale jde mi o to, aby běžný spotřebitel(!) věděl, kam až sahají jeho práva, a pokud nechce studovat zákony, snažím se mu to co nejjednodušším způsobem přiblížit.
2 Žbeky: promiň, ale udělej si v tom pořádek. Smlouvy podle Občanského zákoníku a podle Obchodního zákoníku. To, co jsi napsal, je trochu blábol a se skutečností to nemá moc společného.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 26 čer 2012 22:07

Nedělej z toho kovbojku. V čem je můj příklad s mrtvou babičkou špatný?

Prodejce to nikdy neřeší - jak jsem psal, nemá z toho sám ztrátu. Naopak dohledáváním a řešením zbytečného by ztratil minimálně čas. Zákon možná hovoří něco, leč praxe je jiná a o to tu jde hlavně. Povolená rychlost je podle zákona 80km/h a stejně všichni jezdí a policie toleruje 90km/h. Naopak ten, co pojede osmdesátkou si vyslouží nadávky, protože brzdí provoz. Teorie je jedna věc, praxe jiná.

A už tu přestaň zbytečně plašit lidi. Protinázor ti tu řeklo hned několik lidí. Z toho minimálně jeden i z pozice obchodníka, který tyto reklamace sám musí z této strany řešit
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC HAL3000 RTX 4070 Ti Super ZÁRUKA do 06/2027 Příloha(y)
    od SerhiiMErcy » 20 dub 2025 11:00 » v P: Hardware
    1
    3056
    od negror Zobrazit poslední příspěvek
    21 dub 2025 10:25

Zpět na “Vše ostatní (hw)”