Zosilnovač - Watáž / Reproduktory

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

DarkRider
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zosilnovač - Watáž / Reproduktory

Příspěvekod DarkRider » 01 lis 2014 12:18

Ak by ste niekto mohli, pls pridajte si ma na FB. Pre neskoršie otázky ktoré určite budú ;))
https://www.facebook.com/tomkro009

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 01 lis 2014 13:32

Bohužel na ksichtoknize nejsem. Jestli máš Skype, můj nick je prezidentperon.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 01 lis 2014 14:56

Nechci tazatele i s jeho kamarády zrazovat od stavby, ale vřele doporučuji to celé konzultovat s někým znalým této problematiky osobně, protože je zřejmé, že to chápete trochu zkresleně a to především napojení reproduktorové sestavy i využitelný trvalý hudební výkon. Tady na to skutečně není dost vhodný prostor.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 01 lis 2014 15:42

Bez emocí, bez napadání, jen fakta:
Teď mi došlo, že patrně o NF technice nemáš základní znalosti. Pokud tedy jen nedáváš dohromady stavebnici a snažíš se postavit ten zesilovač zgruntu ze součástek bez znalostí funkce, obávám se, že v konečném výsledku to chodit nebude, protože to minimálně nebudeš umět oživit. Buď si sežeň k ruce někoho, kdo se v tom docela dobře vyzná, nebo si napřed něco o zesilovačích nastuduj.
wattmetr, včera, 12:12
Nic jako trvalý hudební výkon neexistuje. Trvalý výkon je výkon, který je zesilovač schopen dodat do zátěže trvale při buzení sinusovým signálem. Hudební výkon je výkon, který je zesilovač schopen dodat do zátěže ve špičce, ne trvale, obvykle bývá cca 1,5 až 2x vyšší než trvalý výkon a používal se dříve (nevím jak v současné době) hlavně pro reklamu, jako vylepšení parametrů prodávaného zařízení.
Že to vše ve větším rozsahu patří někam jinam a ne na PC-help souhlasím s Picem.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 01 lis 2014 15:56

Netvrdím, že trvalý hudební výkon je technický pojem, ale jde mi o to, aby se nejprve seznámili se základními pojmy a za jakých podmínek zesilovač provozovat a s jakými repro bednami. Více jsem nechtěl tím říci, ale spíše poradit a to přizvat si ke spolupráci, nebo alespoň ke konzultaci někoho znalejšího s kterým to mohou osobně prodebatovat..
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 01 lis 2014 16:05

Promiň, nechtěl jsem se Tě dotknout, jen jsem poukázal na to, že už včera jsem tazatele odkázal na radu a pomoc někoho zkušeného a pak jsem se snažil upřesnit pro ostatní účastníky pojmy "trvalý" a "hudební" výkon.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 lis 2014 09:38

Proboha NE! NE! NE!
Ty repráky jsou každý na 200W !!!
Nelze si říci, že max. výkon repráků je 800 a max. výkon zesu je 800, tak to dáme dohromady.
RMS = root mean square = trvalý výkon (zesilovače). Tohle je rozhodující parametr. Zkus si představit hrající kapelu a teď úder bubeníka do kopáku (pokud máš radši disco, pak si představ tuc). Jestliže mám kapelu na 200W, pak ten úder vytvoří špičku (peak), který těch 200W překročí. Ale nic se nestane - je s tím počítáno. A to až do 400W. Takhle je myšlen ten max. výkon u repra. Těch 400W nesmí být ale připojeno trvale!
Nebo ještě takhle - při měření budeš používat čistý sinus - tedy signál jednoho kmitočtu stálé amplitudy. Výstup bude 200W. Repro může být připojeno klidně 10 hodin a nic se neděje. Ale, pokud zvýším výkon na 400W, pak se z něj do 2 - 5 minut začudí a je po něm.
Ten zes dá 800W rms - tedy stálého výkonu - viz popis měření v článku. Pokud bys k němu připojil ty repra paralelně, tak vzhledem k impedanci 2 ohmy dostaneš ze zesilovače 800W rms (tedy trvale). Repra takhle zapojená ale můžou být zatížena jen 400W rms! Tedy zesilovač dává dvojnásobek povoleného výkonu! A tudíž se z nich začudí a bude po nich.
Zeptej se jakéhokoli zvukaře, napiš do amatérského rádia, napiš sem: http://www.audioweb.cz , http://www.zesilovace.cz , http://www.zewel.tuliscz.com/dpa.php , ověř si to ve škole - takhle to prostě je. A jestli pochybuješ, pak ty repra klidně zapoj podle wattmetra a ověříš si to praktickou zkouškou. Tedy wattův návrh na paralelní spojení je přímý návod ke zničení repráků. Aby to bylo bez problémů, pak by každé repro muselo být dimenzováno na 400W rms.
A k těm faktům:
Pic to píše správně, až na to, že místo "trvalý výstupní výkon" zvolil nešťastně "trvalý hudební výkon". Každému, kdo v PA někdy dělal, okamžitě naskočí co tím myslel (rms).
Zlaté minulé doby, kdy se udával jen výkon rms a žádné max. Aspoň to nikoho nemátlo.
Onen max. výkon, který je zde stále chybně zmiňován je pouze ve špičkách (úder do kopáku, nebo tuc, jak je libo). U repro je uveden, u zesilovače jej lze přibližně odhadnout podle schématu, nebo změřit.
Odhad probíhá na poli teoretické elektroniky - např. při kladné půlvlně se celá horní strana tranzistorů otevře a tím se na zátěž (repro) dostane prakticky plné napětí (80V). Max. proud je pak omezen řadou odporů j47. Výsledek se pak násobí 0,3 - 0,5 (empiricky - tranzistory se totiž ve skutečnosti naplno neotevřou)).
Pokud si koupíš profesionální PA (a k tomu stejně dojde), pak údaje přesně korespondují s tím, co zde píšu. Ono totiž to není jen o tom, postavit zes. Budeš potřebovat obvod ochrany reproduktorů, ekvalizer budeš potřebovat vstupní (mikrofonní) předzesilovač, ekvalizer (korekce), (pokud zes nebude buzen např. z mixu), atd. atd.
Doufám, že teď už ti to (a wattmetrovi) je jasné. Ptej se, zjišťuj, pátrej. A pokud bys opravdu pořád pochyboval, ověř si to praktickou zkouškou. Jen si nachystej další peníze na nové repráky.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 02 lis 2014 12:51

Přesně jak píše ITCrowd:
Pic to píše správně, až na to, že místo "trvalý výstupní výkon" zvolil nešťastně "trvalý hudební výkon". Každému, kdo v PA někdy dělal, okamžitě naskočí co tím myslel (rms).
Stejně i já jsem se bohužel přehlédl a nevšiml jsem si, že RMS výkon je u těch repráků 200W. Takže raději pořiď repráky s příkonem 400W RMS a bude vše v pořádku. (Stejně pochybuji, že ten zesilovač bude využíván na 100% sinusového výkonu, takže v praxi to bude u zesilovače i repráků jen o špičkách a nic zvláštního se dít nebude.)
Jo jo, když udělá chybu Pic, je to jen "nešťastně zvolená formulace" a vše je v pořádku, všichni to pochopí. Když udělá chybu wattmetr, je to jen potvrzení toho, že je největší vyvrhel a jeho rady vedou vždy k fatálním důsledkům. (A taky to všichni pochopí :lol: :lol: ).

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 02 lis 2014 14:12

OT/
to watt: je mi líto, ale tvé rady by vedly k fatálním důsledkům. To je nepopiratelný fakt. Trvalo čtyři strany a dvě žluté karty, než jsi opustil pozici "já vše umím a ostatní jsou blbci a nerozumí tomu" na "ano, zmýlil jsem se". Ty žlutky jsi oprávněně dostal za napadání. Opravdu ti to stálo za to?
Na druhou stranu jsem překvapen uznáním chyby. Něco takového bych od tebe nečekal.
/OT

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (hw)”