Vodní chlazení (homemade)

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Vodní chlazení (homemade)

Příspěvekod Sender » 15 úno 2013 20:17

Zdravím,
výhledově bych si chtěl stavěk svépomocí vodní chlazení (pro začátek procesoru a grafiky).
Něco málo jsem na netu našel,ale chtěl bych tady získat nějaký rady i informace od někoho,kdo s tím třeba má zkušenost apd.
Samotnou bednu chlazení bych chtěl mít v jiný místnosti,nebo venku.Jaký spojky použít na propojení hadice u PC a přívodní tak,aby když je rozpojím,nevytekla voda ?
Jako první bych chtěl vyrobit chadiče z mědi(možnosti frézka,soustruh,CNC mám).Byl by tip na chladič,který dostatečně odvádí teplo ?

Díky za zady.tipy,informace k tématu.
Naposledy upravil(a) Sender dne 15 úno 2013 20:39, celkem upraveno 1 x.

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Vodní chlazení (homemade)

Příspěvekod guest » 15 úno 2013 20:34

Zajímavý dotaz - fakt.

Jak to budeš mít daleko od PC? Je problém dát k těm spojům ventily?

/fréza je nástroj, ne stroj/

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Sender » 15 úno 2013 20:56

vzdálenost od PC počítám tak 5 -6m. Další co řeším je čím snímat průtok kapaliny.někde jsem viděl jakousi průhlednou nádobku,ve krerý se při průtoku točila červená vrtulka -to by šlo dobře měřit procesorem.Plánuju to tak,že do skříně chlazení by vedly dva kabely.Jeden silovej 3x1.5Cu a jeden datovej RS232,RS485 ,nebo USB(pokud by nebyl problém s rušením).Ve skříni chlazení bych měřil hladinu v expanzní nádobce,teplotu,atd. a posílal to do programu PC.V PC bych samostatně měřil průtok a teploty obou(zatím dvou) chladičů a posílal to taky do programu.

/fréza je nástroj, ne stroj/ jj,už jsem to opravil.
jaký ventily myslíš ?

guest

Příspěvekod guest » 15 úno 2013 21:03

5-6 metrů mi přijde jako blbost, je to daleko. Ta vrtulka to se asi měří otáčky, to ti ovšem procesor nespočítá, musíš na to mít program. Krom toho nevím, proč tě zajímá průtok - zbytečnost.
3x1,5 Cu je k čemu? To tam budeš pouštět 400V a 16A? To je klimatizace na RD.

A ty programy ti napíše kdo?

Cleric
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Cleric » 15 úno 2013 21:10

No nevím, ale 5-6 metrů je hodně daleko. K tomu budeš potřebovat výkonný čerpadlo a to se samozřejmě rovná vyšší hluk. Pokud vím tak vodník slouží k ztišení hluku v PC
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2

guest

Příspěvekod guest » 15 úno 2013 21:18

Daleko je to opravdu, ale dalo by se to řešit přirozenou cirkulací. Jenom nevím zda to má být funkční chlazení na nějaký kvalitní PC, anebo jenom sranda si něco vyzkoušet :-D

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Sender » 15 úno 2013 21:45

Věřím,že vzálenost 5-6m mi to čerpadlo utlačí v pohodě.Důvodem je pořizování vodního chlazení je hlučnost (proto to chci mít v jiný místnosti,nebo venku).Na přirozenou cirkulaci bych moc nesázel -čerpadlo je jistější.Jinak to točení vrtulky se dobře řeší optozávorou (měřením šířky impulzu procesorem.)
Co se týče procesoru (programu pro něj),programu do PC,elektroinstalaci -vše zvládnu bez problému sám (mimo jiný jsem i elektrikář).Omlouvám se za předešlou formulaci příspěvku -neuvědomil jsem si,že nejsem na elektro fóru.
Moje PC není nijak nadupaný ale hučí -je to i7,GTX 460.
Neví někdo ,kde najít rozměry plošky CPU,grafiky,rozteče na uchycení ?

guest

Příspěvekod guest » 15 úno 2013 21:49

Bez ironie. Elektrikář dává k vodnímu chlazení 3x1,5 Cu? Jaký příkon má mít předpokládané chlazení? 4kW?

Cleric
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Cleric » 15 úno 2013 22:14

Sender píše:Důvodem pořizování vodního chlazení je hlučnost (proto to chci mít v jiný místnosti
Neví někdo ,kde najít rozměry plošky CPU,grafiky,rozteče na uchycení ?

Pokud ti huci pc, kup si kvalitnejsi ventilatory. Treba takovou Noctuu.

Za dalsi hledas roztece, ale jako nastrojar ( podle toho ze umis z CNC a se struhem ) by toto mela byt pro tebe hracka vyrobit.

Odesláno z mého GT-I9100 pomocí Tapatalk 2
NZXT H6 Flow MB MSI MAG B550 TOMAHAWK CPU AMD Ryzen 5 5600X GPU XFX Quicksilver AMD Radeon RX 7800 XT RAM Kingston Fury 32GB HDD SSD M.2 ADATA XPG Gammix S11 1TB HDD 2 TB PSU Seasonic Focus GX-850 AOC C24G1 144Hz Mobil Apple iPhone 15Pro 256GB Tablet iPad Air M2

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Sender » 15 úno 2013 22:52

Blue Spirit>Ne podle zatížení ,ale podle normy.Ono pokud bych se měl držet normy tak ..... ani to nebudu rozebírat.

Cleric> Nocuta dobrý,ale je tam taky ventilátor= hučí (i když míň).
Na soustruhu umím,s ostatním ne,ale mám na to lidi.Já to pouze nakreslím a zadám a je to.
Změřit to není problém,ale nechce se mi PC rozebírat,tak zkouším jestli to někdo neřešil,nebo
někdo neví,jestli se ty informace nenachází na netu.

guest

Příspěvekod guest » 15 úno 2013 23:13

No jestli to myslíš vážně a něco u tom víš, pak bys to rozebírat měl.

Blue Spirit>Ne podle zatížení ,ale podle normy.Ono pokud bych se měl držet normy tak ..... ani to nebudu rozebírat.

Jestli je nějaká norma dle které vodní chlazení k PC ma 3 fáze a 3x1,5 měď, pak se rád přiučím.

Sender
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Sender » 16 úno 2013 01:03

Blue Spirit> 3x1.5 = L1,N,PE (tři vodiče). Zařízení chlazení bude třídy jedna,tudíž PE je potřeba.
Naposledy upravil(a) Sender dne 16 úno 2013 08:54, celkem upraveno 1 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nové chlazení na procesor
    od koblihas89 » 18 dub 2025 06:06 » v Vše ostatní (hw)
    9
    2652
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    18 dub 2025 11:01

Zpět na “Vše ostatní (hw)”