Pěkný večer přeji.
Mám notebook HP ProBook 4330s a poslední dobou mi blbne DVD romka. Některá CD/DVD to načte, jiná hlásí, že jsou prázdná, přestože na nich data jsou. Občas se mi povede data vypálit, jindy mi to hlásí, že fungl nové DVD je nezapisovatelné... (vypaluji přes Nero 10 Express).
Když jsem zkusila vypálit přes windows vypalovačku, nahlásilo mi to, že nemám aktuální firmware.
K čemu je dobrý ten firmware?
Zkoušela jsem na stránkách HP podle typu notebooku a windowsu si najít správné ovladače. Našlo mi to toto, bohužel při zahájení instalace mi to napsalo, že to není správný typ na můj notebook.
Prosím, je občasná nefunkčnost DVD romky způsobena absencí ovladače? Pokud ano, který ovladač mám nainstalovat?
Předem děkuji, Bellla.
Občasná nefunkčnost DVD romky Vyřešeno
- Aquabellla
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
-
- Pohlaví:
Re: Občasná nefunkčnost DVD romky
Začnu od konce - Na chybu ovladače to nevypadá. Pokud máš podezření na ovladač, pak v případě nefunkčnosti zkontroluj ve správci zařízení, zda tam u DVD mechaniky není žlutý vykřičník či podobně. Pokud ovšem jedno Cd nenačte a hned po něm druhé ano (bez restartu ntb), pak bych to na ovladače neviděl.
Firmware je software umístěný přímo v zařízení (např. foťák, MP3 přehrávač, pevný disk, mechanika atd...). Aktualizace firmware odstraňuje případné chyby, na které se přišlo během provozu zařízení. Tvůj odkaz na firmware se však netýká DVD mechaniky, ale SSD disku.
Firmware najdeš stejným způsobem jak jsi hledala. protože nepíšeš jaký používáš systém, ani nevím jakou máš mechaniku, tak firmware pro mechaniku jaou tam dva. Jeden pro TSST a jeden pro PLDS. Takže musíš přesně vědět, jakou mechaniku vlastně máš.
Co můžu doporučit hned je vyčištění mechaniky pomocí čistícího CD.
A jen dodatek - terminus technikus: Píši schválně DVD mechanika, lze říci i DVD vypalovačka. Pokud píšeš DVD-romka, pak se nejedná o vypalovací mechaniku. Zkratka ROM byla převzata z typu pamětí a znamená Read Only Memory - tedy nemúže jít o zapisovací mechaniku, ale pouze o čtecí.
Firmware je software umístěný přímo v zařízení (např. foťák, MP3 přehrávač, pevný disk, mechanika atd...). Aktualizace firmware odstraňuje případné chyby, na které se přišlo během provozu zařízení. Tvůj odkaz na firmware se však netýká DVD mechaniky, ale SSD disku.
Firmware najdeš stejným způsobem jak jsi hledala. protože nepíšeš jaký používáš systém, ani nevím jakou máš mechaniku, tak firmware pro mechaniku jaou tam dva. Jeden pro TSST a jeden pro PLDS. Takže musíš přesně vědět, jakou mechaniku vlastně máš.
Co můžu doporučit hned je vyčištění mechaniky pomocí čistícího CD.
A jen dodatek - terminus technikus: Píši schválně DVD mechanika, lze říci i DVD vypalovačka. Pokud píšeš DVD-romka, pak se nejedná o vypalovací mechaniku. Zkratka ROM byla převzata z typu pamětí a znamená Read Only Memory - tedy nemúže jít o zapisovací mechaniku, ale pouze o čtecí.
- Aquabellla
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Systém: Windows 7 Professional 64 bit.
Ve Správci zařízení vykřičník není. Mám "HP DVDRAM GT31L ATA Device".
Děkuji za vysvětlení, mám samozřejmě na mysli DVD mechaniku :-)
Ve Správci zařízení vykřičník není. Mám "HP DVDRAM GT31L ATA Device".
Děkuji za vysvětlení, mám samozřejmě na mysli DVD mechaniku :-)
-
- Pohlaví:
Tak k této mechanice jsem na HP oficiálně nic nenašel. Nicméně zřejmě nejsi sama - http://h30434.www3.hp.com/t5/Notebook-H ... d-p/642383
Zkusil bych ten fix it od microsoftu - jsou tam na něj dva odkazy, jde o stejný fix it.
Zkusil bych ten fix it od microsoftu - jsou tam na něj dva odkazy, jde o stejný fix it.