Čau,
mám trochu problém. Měnim žárovku nad schodama a asi mám fóbii z vejšek. O to ale tak úplně nejde. Mám problém s timhle -
Nevim, jestli je vypínač vypnutej. Od toho světla jsou dva vypínače, pod schodama a na schodech, a já nevim jak maj bejt, aby to bylo vyplý. Na jističe jsem koukal a je jich tam milion, nevim kterej vypnout (když vypnu master, začne pípat zabezpečovačka).
Takže - je bezpečný měnit žárovku (asi) pod proudem? Nebo mám počkat až vypadne elektrika? Díky
Výměna "živé" žárovky? Vyřešeno
- Darth Vader
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Výměna "živé" žárovky?
„Vždycky než něco udělám, ptám se sám sebe: Udělal by tohle idiot? A když ano, nedělám to.” -Dwight Schrute
__It's time to #switch!__ |
Re: Výměna "živé" žárovky?
my takhle u nás doma měnime žárovku a nic se nikomu nestalo
Moje PC:
CPU: Intel Core i3-4150
Operační paměť: Kingston HyperX Fury Blue 8GB (2x4GB) DDR3 1600
VGA: MSI R9 270 Gaming 2G
PSU: Seasonic Focus Plus Gold, 550W
HDD: Seagate Barracuda 1TB 3,5
Case: Cooler Master K350
SSD:Kingston HyperX Savage - 240GB
CPU: Intel Core i3-4150
Operační paměť: Kingston HyperX Fury Blue 8GB (2x4GB) DDR3 1600
VGA: MSI R9 270 Gaming 2G
PSU: Seasonic Focus Plus Gold, 550W
HDD: Seagate Barracuda 1TB 3,5
Case: Cooler Master K350
SSD:Kingston HyperX Savage - 240GB
To je nebezpečná odpověď
Žárovku pod napětím lze měnit, ale laikům Tvého druhu to nedoporučuji, hrozí úraz elektrickým proudem!
Pokud je žárovka neporušená (nerozbitá), lze ji opatrně vyšroubovat a zašroubovat novou. Přitom je třeba dbát na to, aby ses dotýkal jen baňky žárovky , ne její objímky a už vůbec ne jakýchkoli kovových částí jak na žárovce, tak v objímce.
Výměnu rozbité žárovky pod napětím (nebo bez vědomí o tom, zda je či není pod napětím) laikům vůbec nedoporučuji, nejraději bych přímo zakázal

Žárovku pod napětím lze měnit, ale laikům Tvého druhu to nedoporučuji, hrozí úraz elektrickým proudem!
Pokud je žárovka neporušená (nerozbitá), lze ji opatrně vyšroubovat a zašroubovat novou. Přitom je třeba dbát na to, aby ses dotýkal jen baňky žárovky , ne její objímky a už vůbec ne jakýchkoli kovových částí jak na žárovce, tak v objímce.
Výměnu rozbité žárovky pod napětím (nebo bez vědomí o tom, zda je či není pod napětím) laikům vůbec nedoporučuji, nejraději bych přímo zakázal

Naposledy upravil(a) wattmetr dne 07 zář 2013 09:50, celkem upraveno 1 x.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
Nikdy jsem se při výměně žárovky nezabýval tím zda je zapnuto nebo vypnuto. Výjimkou byla stará mosazná objímka ve sklepě, která se ale už 30 let nepoužívá. Pokud ji budeš držet za tu skleněnou baňku, nic se nestane. Ostatně je-li to dobře zapojené, není možnost se nebezpečné části dotknout, je uvnitř, na dně objímky.
Ostatně je-li to dobře zapojené, není možnost se nebezpečné části dotknout, je uvnitř, na dně objímky.
To je pravda, bohužel velmi často, hlavně u starých instalací, není pravda to, že živá část je na dně objímky. A v případě, že je živý závit, může být na problém zaděláno

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- Darth Vader
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Díky za odpovědi :)
Barák je docela novej, tak snad to půjde. Budu se dotýkat jenom skleněný baňky, na nic jinýho ani nedošáhnu :)
Vymažu historii a jdu na to, pak dám vědět. Možná
Barák je docela novej, tak snad to půjde. Budu se dotýkat jenom skleněný baňky, na nic jinýho ani nedošáhnu :)
Vymažu historii a jdu na to, pak dám vědět. Možná

„Vždycky než něco udělám, ptám se sám sebe: Udělal by tohle idiot? A když ano, nedělám to.” -Dwight Schrute
Takže - je bezpečný měnit žárovku (asi) pod proudem? Nebo mám počkat až vypadne elektrika?
No tak to Ti bude zabezpečovačka hvízdat taky, ne? Vypni hlavní jistič a těch pár minut to snad barák (byt) snese.
- Darth Vader
- Level 3.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tak jsem zase tady. Ještě jsem trochu zaváhal - ta žárovka tam neni svisle (baňkou dolů), ale horizontálně a blízko tý baňky je nějakej kabel :/ Tak mě napadlo.. když jsou dva schodišťový vypínače a každej je v jiný poloze, tak je to vyplý ne?
-
- Pohlaví:
Ty jsou vždycky v jiné poloze a jestli je to vyplé nepoznáš. Chyť to za to sklo a normálně vyšroubuj. Nebo si dojdi pro nějakýho elektrikáře.
U schodišťového přepínače nikdy nevíš. Zjistit lze jen měřením.
Ale tak jak jsi to popsal by to mělo jít bez problémů. Předpokládám, že ten "kabel" - spíše drát - v blízkosti je izolovaný!

Ale tak jak jsi to popsal by to mělo jít bez problémů. Předpokládám, že ten "kabel" - spíše drát - v blízkosti je izolovaný!

- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Navíc pokud budeš stát na nekovovém žebříku a druhou rukou se nebudeš ničeho dotýkat, je pravděpodobnost úrazu proudem hodně malá. Taky si můžeš na ruku, kterou budeš sahat na žárovku, navlíknout rukavici.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Už to asi trochu přeháníme, protože ten žebřík může být klidně kovový za předpokladu, že bude stát na nekovové (a suché) podlaze, o materiálu rukavice dále ani nemluvě

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2302
-
od viktorsavo
Zobrazit poslední příspěvek
23 pro 2024 13:29
-
- 10
- 4568
-
od Montys
25 lis 2024 14:04
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 11152
-
od bugicek7lpCZ
27 úno 2025 12:51
-