Jak je dulezita teplovodiva pasta?
Jak je dulezita teplovodiva pasta?
Ahoj, jak je důležitá teplovodiva pasta na chlazení? Na internetu jsem o tom něco cet, ale kamarád říkal že má např. grafiku pár let, normálně na ní hraje a jen pravidelně čistí skříň a prý teploty nestouply o nic, přestože jsem cet, že za těch asi pět let kolik ji kamarád má už pasta ztrácí ucinost. Jak to tedy je?
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Jak je dulezita teplovodiva pasta?
Nekoukal bych na stáří pasty, sledoval bych teploty. Dokud jsou v normálních mezích, neřešil bych stáří pasty.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Dobře, ale o kolik stupňů může být rozdil, když je pasta stará a neucina, např. kolikaprocentni má vliv na chlazeni
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Naposledy jsem seškraboval pastu teď z P4, který topil na 80°C. Nová pasta to shodila na 50°C.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Neznám neúčinnou pastu, na chlazení má minimální podíl, pouze vyrovnává nerovnosti mezi chladičem a CPU a částečně zprostředkuje přenos tepla z CPU na chladič. Stáří pasty má minimální vliv, spíš její kvalita, rozdíly mezi různými pastami se udávají řádově v jednotkách °C. Tady si o tom něco přečti http://pctuning.tyden.cz/hardware/skrin ... -priplacet
d1amond: V tom případě se na tom nemohla podílet jen pasta, ale třeba i čistota chladiče a možná i jeho předchozí usazení.
d1amond: V tom případě se na tom nemohla podílet jen pasta, ale třeba i čistota chladiče a možná i jeho předchozí usazení.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
Takto se to říci nedá. Pokud dáváš nový chladič apod. je třeba starou pastu opatrně odstranit a nanést novou, případně už je nanesená, anebo je tam jiný teplovodivý prvek.
Pokud se ti např. GK přehřívá, je třeba zkontrolovat zda se točí ventilátor /je-li tam/, vyčistit ho a vyčistit chladič. Pokud se to nezlepší, pak přichází na řadu přepastování.
Pasta je tam jen od toho, aby zakryla mikroskopické otvory na povrchu. Vrstva tedy musí být slaboučká, velká vrstva vše zhorší.
Pokud jsou počítače využívané pro kancelářskou práci, není třeba pastu měnit nikdy. Naopak u herního, kde je to trvale hodně zahřívané, je dobré občas tu pastu vyměnit. Ale že by se měla měnit třeba 1x za 6 měsíců se říci nedá.
Pokud se ti např. GK přehřívá, je třeba zkontrolovat zda se točí ventilátor /je-li tam/, vyčistit ho a vyčistit chladič. Pokud se to nezlepší, pak přichází na řadu přepastování.
Pasta je tam jen od toho, aby zakryla mikroskopické otvory na povrchu. Vrstva tedy musí být slaboučká, velká vrstva vše zhorší.
Pokud jsou počítače využívané pro kancelářskou práci, není třeba pastu měnit nikdy. Naopak u herního, kde je to trvale hodně zahřívané, je dobré občas tu pastu vyměnit. Ale že by se měla měnit třeba 1x za 6 měsíců se říci nedá.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
wattmetr píše:d1amond: V tom případě se na tom nemohla podílet jen pasta, ale třeba i čistota chladiče a možná i jeho předchozí usazení.
Ale mohla. Drolil jsem jí ze zahřátého procesoru. Na 775 socketu snad chladič ani špatně usadit nejde

Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
V tom případě to nejspíš byla od počátku nekvalitní pasta a po zestárnutí se chovala spíš jako tepelný izolátor 

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Tak mi to nedalo a na podkladě této debaty jsem si provedl malý testík s mým testovacím PC, osazeným CPU AMD Athlon 64 3000+.
První pokus tak, jak byl PC postaven, tedy s teplovodivou pastou, spuštěný Heavy Load 10 minut. Výsledek: Teplota CPU nepřesáhla 42°C.
Pak jsem sundal chladič, pečlivě odstranil pastu z chladiče i z horní plochy CPU, při zpětné montáži se mi povedlo ulomit jednu "pacičku" držáku chladiče. Držák jsem opravil a jelikož jsem jej nechtěl ihned mechanicky zatěžovat, nasadil jsem chladič a po zjištění, že není volný a je celou plochou lehce přitažen k CPU, jsem za stejných podmínek, avšak totálně bez pasty, provedl stejný test: Heavy load 10 minut. A světe div se: Teplota CPU nepřesáhla 42°C.
Tolik má vlastní zkušenost s jednoduchým testem významu teplovodivé pasty
První pokus tak, jak byl PC postaven, tedy s teplovodivou pastou, spuštěný Heavy Load 10 minut. Výsledek: Teplota CPU nepřesáhla 42°C.
Pak jsem sundal chladič, pečlivě odstranil pastu z chladiče i z horní plochy CPU, při zpětné montáži se mi povedlo ulomit jednu "pacičku" držáku chladiče. Držák jsem opravil a jelikož jsem jej nechtěl ihned mechanicky zatěžovat, nasadil jsem chladič a po zjištění, že není volný a je celou plochou lehce přitažen k CPU, jsem za stejných podmínek, avšak totálně bez pasty, provedl stejný test: Heavy load 10 minut. A světe div se: Teplota CPU nepřesáhla 42°C.
Tolik má vlastní zkušenost s jednoduchým testem významu teplovodivé pasty

Dovolit si klidně můžeš, ale v tom případě by musel kecat Speedfan, který ty teploty ukázal. Jelikož je to jeden a ten samý PC se stejným HW i SW, pouze jednou s pastou na CPU a podruhé úplně bez pasty, nevidím důvod, proč by ten speedfan kecal. Pak jedině můžeš nevěřit mně a s tím bohužel nic neudělám, jedině že bych to celé natočil a to se mi nechce, to je celé tak na 40 minut - včetně těch Heavy Loadů pochopitelně
Nebo se na to můžeš přijet podívat, popř. si to zkusit doma sám.
Až bude po vánocích - dnes mám trochu jiné starosti - zkusím to ještě ověřit na jiném PC a pak se ozvu. I proto nechám téma zatím otevřené.

Nebo se na to můžeš přijet podívat, popř. si to zkusit doma sám.
Až bude po vánocích - dnes mám trochu jiné starosti - zkusím to ještě ověřit na jiném PC a pak se ozvu. I proto nechám téma zatím otevřené.
-
- Pohlaví:
V pohodě
Jen ti musím připomenout tvoje častá slova, že Speedfan není na měření to nejlepší.

Jen ti musím připomenout tvoje častá slova, že Speedfan není na měření to nejlepší.

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
CPU pasta 2 roky stará, neotevřená... Mohu použít...?
od TomiDomi » 28 říj 2024 22:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1743
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
29 říj 2024 20:08
-