Šum v reproduktoru při dotyku.

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Kim Spotcom
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Šum v reproduktoru při dotyku.

Příspěvekod Kim Spotcom » 04 led 2014 19:01

Ahoj, mám přenosný mono reproduktor (takový váleček z gumy), který je napájen přes microUSB nabíječku k mobilu (Nemá PE vodič). Vstup je jack 3.5" (1. kontakt(směrem k patě jacku)) zem, druhý a třetí jsou kanály). Dotazy se budou týkat šumu při dotyku kontaktů a plaáště jacku a brumu, šumu a lupnutí.

Ještě musím dodat 1 věc, kterou jsem objevil až při odpojení... že hraje i nadále, takže podle informací jsem zjistil, že má i vlastní Li baterku na výdrž 8 hodin a dokonce i 1GHz chip, :lol: zajímalo by mě tedy k čemu... a kromě toho by v repráku za 400Kč by tam musel být zadarmo. :D

Stávají se na něm různé jevy a chtěl bych pro každý podrobné (-)

0 Je li reprák napájen USB, ale vypnutý spínačem , brum není slyšet. Nadále už bude zapnutý a Jack není zapojený.

-1 Velmi slabý brum je slyším, když je je reproduktor i kabel ve vzduchu ( pro příklad úplně jiná reprosoustava vydává 50Hz brum, je li napájena ze 220V AC sítě opět 2žilákem a nezáleží zda je zapnuta nebo vypnuta. Za to může rozpínání materiálu transformátoru). Tady připomínám, že reprák je napájen nabíječkouDC 5V (která je napájena AC 220V).

-2 Při dotyku prstem jen pláště kabelu jacku (nestačí jen maličký dotyk, je třeba ho uchopit mezi palec a ukazovák, případně obejmout v zaťaté dlani, čím, větší plocha, tím větší je efekt), se z repráku ozývá 50Hz Brum.
-3 Podstatně Silnější brum je slyšet při dotyku 2. nebo o něco více 3. kontaktu. - Občas (rychlé dotýkání za sebou) je při dotyku slyšet lupnutí. - Pokud se navíc dotknu GND, brum se o něco ztiší.

-5 Při dotyku 1. kontaktu (GND) je brum o něco slabší.

-6 Jiná situace je, když místo prstu se dotknu kovovým klíčem (který držím v ruce). Při dotyku GND je slyšet jen lupnutí. Při dotyku 2. nebo 3. je po počátečním lupnutí slyšet brum. Dotýkám li se jen slabě nebo hranou, je slyšet brum i šum.
-7 Dotýkám li se opět klíčem ,ale držím li ho izolovaně, stává se to, co jsem psal v předchozím bodě 6, ale všechno s nižší hlasitostí.
-8 Při stejné situaci, ale dotyku s PE kontaktem zásuvky se stává to stejné, co v předchozím bodě 6, ale s vyšší hlasitostí.

-9 Je li GND vodivě spojen s 2. nebo 3: kontakem (třeba opět tím klíčem), nic se neděje, šum, vymizí. (je jedno jestli klíč držím vodivě nebo izolovaně nebo držím plášť kabelu jacku)

-10 Je li jack zapojen, při při dotyku pláště brumu nedojde.

11. Při zapojování do notebooku/telefonu se dějou také jiné věci. Při zapojování při prvním dotyku (JACK 3. kontakt, zdířka GND) Dojde k brumu. Navíc v telefonu se dějou ještě navíc tyhle věci: při rychlejším zapojování/zastrkávání, jsou slyšet mnohem silnější lupnutí. Navíc při vypojování kdy už Je GND jacku venku je v brumu ještě slyšet vysokofrekvenční pískání.

Může být třeba také problém ve statické elektřině nebo nějaký problém v rozvodech sítě?

A poslední dotazy se týkají úrovní hlasitosti při připojení:
V notebooku je situace jednoduchá, tam žádný dialog při připojení není a hlasitost je lineární od 0 do maxima.
-Naopak v telefonu mám na výběr (A) Sluchátka a (B) Externí výstup. Při A je hlasitost taky lineární. Při B naopak při nejnižší nastavené hlasitosti (1) hraje relativně hlasitě a při zvyšování hlasitosti se dál zvyšuje až do maxima (které je asi stejně hlasié jako při A) Podle pojmenování bych tedy čekal, že to bude opačně.
Nejlepší obrana proti trollům je nereagova na ně.

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Šum v reproduktoru při dotyku.

Příspěvekod guest » 04 led 2014 19:36

Článek na celou stranu, ale nějak jsem nepochopil o co jde. Šum je pravděpodobně způsobený nedostatečným, anebo žádným stíněním a jistě ničemu nevadí.
K čemu je tam ten čip také nevím, původně jsem myslel že je to nf zesilovač, ale není.
http://pdadb.net/index.php?m=cpu&id=a29 ... hip_rk2918

P.S. V síti již dávno není 380/220V ale 400/230V.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (hw)”