Dobrý den dámy a pánové.
Mám další z mých možná netradičních dotazů. Jak asi velký teče proud do procesoru (Například I5 2500K nebo jakákoliv jiná I5,I7) a při jakém napětí.
Protože dle mých výpočtů které jistě nejsou správné při cca 1,7V se dokáže jeho spotřeba vyšplhat na 95W tak přes P=U*I si vyjádřím I a to jest I=P/U a to vychází přes 160A.
Na 1,7V jsem dospěl tak že se to v těchto číslech v biosu ladí a příkon 95 Wattů jsem dospěl z toho co k procesoru píšou.
Děkuji za odpověď. :)
JAk velký proud (I) teče procesorem?
JAk velký proud (I) teče procesorem?
Svět ztrácí genie. Einstein umřel ,Mozart umřel a mě je taky nějak špatně!
CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB
CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: JAk velký proud (I) teče procesorem?
95 / 1.7 = 55.88 ...nejak nechapu kde jsi vzal 160
...jinak pouziti obecneho vzorce je velmi nepresne, protoze procesor pouziva k napajeni napetove menice, dochazi ke ztratam, navic tech 95W je maximalni TDP v laboratornich podminkach...doma Ti nikdy unepojede na max, leda bys extremne taktoval...jinak desitky amper jsou bezne u procesoru 
Odesláno z mého MT15i pomocí Tapatalk

-
- Pohlaví:
Oni nepíšou výkon, ale TDP: http://cs.wikipedia.org/wiki/Thermal_Design_Power
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Docti si to do konce ITCrowd...u elektronickych soucastek bez mechanickych casti se prakticky rovna spotrebovane energii...proboha...
-
- Pohlaví:
Docti si to do konce
Přesně tak... Buď tak laskav. Přečetl jsi jen konec první věty. Ostatně s tímto tvrzením si dovolím nesouhlasit - zkus to aplikovat na jediný tranzistor...
-
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
Nevim jestli si jen nahanis prispevky, nebo rad zakladas nejaky flame, to je jedno stejne...cetl jsem to cele a nevyvraci to moji informaci...elektrotechniku mne opravdu ucit nemusis, jsem certifikovany. Tim koncim.
-
- Pohlaví:
1. nepotřebuji ani honit příspěvky, ani zakládat flame. Pouze trvám na tom, aby poměrně vysoká odborná úroveň tohoto fóra zůstala zachována.
2. kdybys to četl celé, pak bys našel rozdíly mezi stanovením TDP u různých výrobců.
3. tahle věta: "Maximální teplo vyzářené procesory s jádry Sandy Bridge nezřídka není ani poloviční jako uváděná hodnota TDP." zcela vyvrací tvou informaci
4. být tebou, tak vrátím certifikát a chci zpět peníze.
No a na vysvětlenou - TDP dle mého názoru by mělo pomoci konstruktérovi navrhnout odpovídajícím způsobem chlazení tak, aby bylo schopné odvést vyzářený tepelný výkon udávaný TDP.
Pokud si zkusíme něco podobného aplikovat na jednotranzistorový čip, pak to můžeme srovnat s tzv. výkonovou ztrátou. Ta tranzistor zahřívá a pokud je potřeba regulovat větší proudy, pak tento výkon přeměněný na teplo musím uchladit. Nic to ale nevypovídá o spotřebě, ani o max. proudu, který může tranzistorem protéct.
Tolik velmi zjednodušeně.
2. kdybys to četl celé, pak bys našel rozdíly mezi stanovením TDP u různých výrobců.
3. tahle věta: "Maximální teplo vyzářené procesory s jádry Sandy Bridge nezřídka není ani poloviční jako uváděná hodnota TDP." zcela vyvrací tvou informaci
4. být tebou, tak vrátím certifikát a chci zpět peníze.
No a na vysvětlenou - TDP dle mého názoru by mělo pomoci konstruktérovi navrhnout odpovídajícím způsobem chlazení tak, aby bylo schopné odvést vyzářený tepelný výkon udávaný TDP.
Pokud si zkusíme něco podobného aplikovat na jednotranzistorový čip, pak to můžeme srovnat s tzv. výkonovou ztrátou. Ta tranzistor zahřívá a pokud je potřeba regulovat větší proudy, pak tento výkon přeměněný na teplo musím uchladit. Nic to ale nevypovídá o spotřebě, ani o max. proudu, který může tranzistorem protéct.
Tolik velmi zjednodušeně.
Fajn. To ale není odpověď na mou otázku. Já nejsem na elektroniku úplně blbej zaprvé chodím na střední na automatizaci("slaboproud") a za druhé se o to zajíám i doma. Mohl by jsi to rozvést více do hloubky. Já mám problém s jazyky takže moc anglických stránek nepřelouskám :/
Ale několik desítek A je zase blbost protože i obyčejné PC zdroje ho dokážou uživit a na napájecí kaskádu procesoru jde +12... Co jsem četl štítky na zdrojích tak maximální proud na 12V větvi je kolem 10-12A a na 12V jede i grafika takže se to musí nějak podělit.
Ale několik desítek A je zase blbost protože i obyčejné PC zdroje ho dokážou uživit a na napájecí kaskádu procesoru jde +12... Co jsem četl štítky na zdrojích tak maximální proud na 12V větvi je kolem 10-12A a na 12V jede i grafika takže se to musí nějak podělit.
-
- Pohlaví:
OK.
Zde se pustím na tenký led, napájení jsem detailně nikdy nestudoval, takže pokud je tu někdo na tom líp, nechť mě opraví.
Předně je třeba říci, že procesor si bere provozní napětí i odjinud, než z kaskády. Samozřejmě že něco z toho zobne i deska. No a kaskáda je proto kaskáda, že z ní lze "udělat více zdrojů". Představ si kaskádu třeba ve vodním toku budovanou pro lososy..
Podobným způsobem je to i tady. Máš 12V, 10A, pokud vytvoříš kaskádu po 2V tak dostaneš 6 zdrojů 2V, 10A. V ideálním případě samozřejmě. K tomu si přičti 3,3V a 5V větev.
Zde se pustím na tenký led, napájení jsem detailně nikdy nestudoval, takže pokud je tu někdo na tom líp, nechť mě opraví.
Předně je třeba říci, že procesor si bere provozní napětí i odjinud, než z kaskády. Samozřejmě že něco z toho zobne i deska. No a kaskáda je proto kaskáda, že z ní lze "udělat více zdrojů". Představ si kaskádu třeba ve vodním toku budovanou pro lososy..
Podobným způsobem je to i tady. Máš 12V, 10A, pokud vytvoříš kaskádu po 2V tak dostaneš 6 zdrojů 2V, 10A. V ideálním případě samozřejmě. K tomu si přičti 3,3V a 5V větev.
jo takhle takže dejmeš tomu že on vezme max těch 7A(Extrémní situace) právě díky rozdělení 12V větve na menší a 5V a 3,3V taky na menší.
-
- Pohlaví:
Když zatížíš CPU na max. výpočetní výkon a před zdroj dáš ampermetr, můžeš to přibližně změřit.
no musel bach ale připojit A-m připojit na celé podpůrné napájení(u mě 8 drátů.)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 18
- 5935
-
od pcmaker
Zobrazit poslední příspěvek