pomalu se načítá systém Windows XP

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Pepa91
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

pomalu se načítá systém Windows XP

Příspěvekod Pepa91 » 06 led 2015 14:18

Zdravím Vás lidi

Mám takovou menší prosbu. Poslední zhruba 3 týdny jsem nebyl na PC občas tam chodila ségra. Včera jsem po té době přišel k PC a všiml jsem si hodně pomalého načítání systému, celý ten proces trvá +-10 minut než mohu úplně s přehledem ovládat pc zas. Do té doby jel dobře než přišla ta menší pauza. Nemohu si pomoct ale pokud mi s tím nepomohly ty různé programy které většinou používám na podobné věci tak mám menší podezření zda třeba není PC v háji v tomto případě narážím na HDD nebo ramky kdo ví. PC potom funguje celkem normálně ale zaznamenávám takové nepříjemné sekání když mám např puštěnou hudbu tak tam občas slyším takový zádrhel sekavý, parkrát se mi v minulosti tohle stalo a většinou to byl pěknej průser co si pamatuji hlavně když potom naskakovala modrá smrt v tomto případě se mi to ještě nestalo. Vím že HDD nemám tak úplně v pořádku ale do této doby šlapal v pohodě i když není to tak dlouho co jsem musel řešit jednu věc ohledně chybných sektorů, protože se mi stalo že mi jakoby schovalo celou složku která měla kolem 100GB když jsem na ní kliknul tak mi to hlásilo jestli nechci zformátovat disk c nebo něco podobného a tak jsem se nemohl do té složky když jsem vlastnosti bylo tam psáno že ta složka má 0kb...pak mi mohl disk doctor který to obnovil a data byla zpět. Nemáte nějakou radu ohledně toho pomalého načítání windowsu? Četl jsem pár věci na forech a nic zásadního jsem se tam nedozvěděl. Pošlu obrázek ...http://wrestlers.sweb.cz/obrazky/pepa%20pc.jpg ..........PS: Omlouvám se jsem čuňě :-)

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Re: pomalu se načítá systém Windows XP

Příspěvekod MiliNess » 06 led 2015 14:56

Je to způsobeno vadou disku. Diskové operace trvaly stále déle a docházelo při nich k velkému počtu chyb CRC, až už se na to ovladač portu disku nemohl dívat a přepnul režim datového přenosu na PIO.
Pak vše trvá velmi dlouho, protože přesuny dat z disku do paměti řídí sám procesor, což ho zbytečně zatěžuje a je to o hodně pomalejší, než DMA.
Pokud ve Správci zařízení, v uzlu Řadiče IDE ATA/ATAPI odinstaluješ Primární kanál a restartuješ počítač, bude to chvíli lepší, protože dojde k přepnutí na DMA.
Zanedlouho se to ale opět přepne zpět na PIO a začne to znovu.
Jedinou účinnou věc, kterou můžeš udělat, je výměna disku.

--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Led 2015 15:08) ---

Sestra je tedy z obliga, zodpovědnost padá na tebe. Ten disk již měl být dávno vyměněn.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Pepa91
nováček
Stav:

Příspěvekod Pepa91 » 06 led 2015 15:26

Děkuji za odpověď ..a nemůže se nic stát když dám odinstalovat? Aby to pak nedopadlo tak že se to nenačte už vůbec...jo určitě ségra za to rozhodně nemůže, tak jsem to ani nemyslel že by za to mohla. Omlouvám se jestli to tak vyznělo. To byl jen takový doplněk.... Jinak pro info- Tohle PC mám od roku 2008 za tu dobu jsem měl teď už 3krát problém s HDD .... 2krát se musel měnit naštěstí to bylo ještě v záruce tehdy. Smůla no.. první problémy nastaly už po roce kdy se musel měnit jak HDD tak celá základovka, potom někde v roce 2010 opět HDD zradilo došlo k výměně a potom v roce 2012 mě zradil zdroj a grafika :D to jsou furt samé problémy ... zlatě ten můj starej křáp co mám od roku 2003 s tím nikdy nebyl žádný problém

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 led 2015 15:29

Ty disky poslední dobou stojí za prd. Nic nenaděláš.

Pepa91
nováček
Stav:

Příspěvekod Pepa91 » 10 led 2015 13:33

Mám ještě otázečku...kdybych přeinstaloval windowsy a dal normalní formátování tedy néé rychlý formátování jak jsem zvyklí. Nepomohlo by to? Problém je v tom že nevím jestli je disk fyzicky poškozenej nebo se jedná o softwarovou záležitost.

Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod Oxxid » 10 led 2015 13:36

To urcite ne.
Jedinou účinnou věc, kterou můžeš udělat, je výměna disku.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 11 led 2015 10:41

Pepa91 píše:Problém je v tom že nevím jestli je disk fyzicky poškozenej nebo se jedná o softwarovou záležitost.

Na 150% je disk fyzicky poškozený. Jestli chceš, může to být i na 230%, 800% atd.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (hw)”