Airflow PC skříně Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

HappyMental
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Airflow PC skříně

Příspěvekod HappyMental » 20 srp 2016 10:37

Zdravím, poohlížím se po nové skříni, protože rezonující papírák za tři stovky mě už pěkně štve, a když si tak prohlížím skříně do těch 2k, zjišťuji, že skoro všechny mají pozici pro jeden nebo dva horní ventilátory. Mám tedy dotaz: je dobré osazovat i horní pozice? Nevím, nikdy jsem skříň s horním ventilátorem naživo neviděl, ale když nad tím tak přemýšlím, nevadil by horní ventilátor airflow věžového chladiče? Když mám úzký chladič, jako je Fera 2, přijde mi, že by horní ventilátor bral vzduch z prostoru ještě před ventilátorem chladiče. Taky se mi zdá lepší, když je počet nasávajících/vyfukujících ventilátorů stejný, nebo když je nasávajících ventilátorů víc, protože pokud by byl ve skříní "podtlak" (nevím, do jaké míry je to pomocí pc ventilátorů proveditelné), vzduch a prach by pronikal všemi různými otvory vedoucími do skříně. Dost skříní, co jsem našel, má právě více vyfukujících než nasávajících ventilátorů. Omlouvám se, že píšu trochu zmateně, neumím psát bez dlouhých souvětí :D, ale vrtá mi to hlavou už nějaký čas. Máte tedy nějaké rady na ideální airflow, popř. víte o nějaké skříni, která to má řešené "ideálně" a podle ní bych se měl orientovat?
I use Arch BTW

Reklama
Kappa123
Level 2
Level 2
Stav:

Re: Airflow PC skříně

Příspěvekod Kappa123 » 20 srp 2016 11:38

Je to logické, protože procesor zahřívá vzduch, a teplejší vzduch je "lehči" než studený, takže se může lehčeji dostat ze skříně. Já osobně teď taky přemýšlím, že bych si modifikoval case abych tam taky měl místo na horní ventilátor :D

iDkcz
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Re: Airflow PC skříně  Vyřešeno

Příspěvekod iDkcz » 20 srp 2016 13:07

Základní pravidlo je nedávat ventilátor na bočnici - to jediné kazí opravdu airflow. Horní pozice pro ventilátory určitě nejsou od věci, jak bylo řečeno, horký vzduch stoupá a snadněji se tak dostane ven ze škříně.

O prach bych se v case nebál, stačí si vybrat case, která má i prachové filtry a čas od času je vyndat a vyfoukat ( osobně provádím jednou za měsíc, byť mám v pokoji neustále luxováno a utírán prach, nevěří člověk, co se na filtry před fany nachytá )

S coun do 2k bych nešel do ničeho jiné než osvědčených R4 / NZXT S340 kvalita použitých materiálů odpovídá ceně.

Řešit airflow v dnešní době, kdy toho za ty roky je na internetu plnej pytel od písku, dva nacucaný mraky a tři prdele témat asi nemá cenu rozebírat zas a znova.
Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Airflow v PC skříni. Příloha(y)
    od Galli » 16 led 2025 16:56 » v Vše ostatní (hw)
    7
    3158
    od Galli Zobrazit poslední příspěvek
    16 led 2025 20:15
  • Hledám někoho, kdo mi dá vše do nové PC skříně
    od HelFix » 11 pro 2024 18:28 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    14
    4436
    od uzivatel123 Zobrazit poslední příspěvek
    23 pro 2024 09:35

Zpět na “Vše ostatní (hw)”