RGB LED strip

...

Moderátoři: Marfy, Mods_senior, Mods_junior, HW spec team

Uživatelský avatar
MixxerCZ
Level 1
Level 1
Příspěvky: 61
Registrován: červen 18
Bydliště: Lovosice
Pohlaví: Muž

RGB LED strip

Příspěvekod MixxerCZ » 28 led 2019 09:02

Zdravím,
potřeboval bych trochu poradit s výběrem LED pásku a ujistit se, že bude kompatibilní.

Chtěl bych osvítit stůl, bylo by potřeba něco mezi 4-5 m. Chtěl bych ho napojit na MB, nechci zvlášť zapínat PC a osvětlení.

LED Strip: https://www.t-led.cz/p/rgb-led-pasek-30 ... itrni-8210
LED strip specifikace (PDF): http://tled-web.mywac.cz/download.asp?a ... 00000001D6
MB: Gigabyte Aorus Gaming 7
Manuál k zapojení LED pásků do MB: https://drive.google.com/open?id=1MZXFc ... FbZQQaAl_E

Chtěl jsem vzít RGBW pásek, tam je ale limit na 2m. Dále nevidím ve specifikaci LED pásku, jestli je vůbec Digital LED strip. Také je zde uvedeno, že LED čip je 5060 SMD, kdežto D_LED headery jsou kompatibilní s 5050 LED čipem.

Poprosil bych vás tedy o kontrolu, případně návrh nějaké lepší alternativy. Jednoduše chci 5m RGB pásek napájený z MB a ovládáním RGB přes RGB Fusion, nikoliv z el. sítě s tím pitomým ovladačem.

Díky moc!


CPU: i7-8700K (DELID) - 4,4GHz RAM: G.SKILL Trident Z 2x8GB 3600 CL16 GPU: RTX 2080 MSI Gaming X Trio MB: Gigabyte Aorus Gaming 7 SSD: NVMe Kingston a1000 960GB Case: Phanteks Enthoo Evolv ATX TG Silver PSU: Corsair RM750x 750W Cooler: NZXT x62 Kraken

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Elite Level 12
Elite Level 12
Příspěvky: 16116
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: RGB LED strip

Příspěvekod ITCrowd » 28 led 2019 09:36

U MB je psáno 12V max. 2A. Ten pásek má specifikaci 14,4W/m => 1,2A/m.
Můžeš použít max. 1,5m a ne 4-5m jak požaduješ.
Někdo, kdo se ptá na takové základy, by se do něčeho takového vůbec neměl pouštět.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6324
Registrován: květen 05
Bydliště: Domažlice
Pohlaví: Muž

Re: RGB LED strip

Příspěvekod karlos » 28 led 2019 12:53

Pod pojmem "Digital LED strip" bych viděl, že LED mají být osazeny čipem WS2812, který umožňuje řídit každou jednotlivou LED samostatně. Pokud chceš takový pásek, pak sis vybral špatně. Mělo by to být něco takového: http://eshop.soh.cz/led-pasky-digital/i ... -diod,-1-m
Platí zde však již psané, že z MB je možné napájet tak 1.5-2m, větší délka=vyšší odběr=vyšší šance na zničení MB.
Já osobně bych se na to vykašlal, je to sice zcela jistě efektní, ale zcela k ničemu. Když už bych to mermomocí chtěl, pak bych ani omylem nepřipojoval jakýkoliv bastl přímo na desku, ale koupil pořádný externí zdro a převodník USB (WiFi) > WS2812 LED Strip, který má možnost okládání "programů" na SD kartu. Čínské shopy jsou toho plné, jen si vybrat a podstatně ušetřit... :-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2010
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: RGB LED strip

Příspěvekod cervcek » 28 led 2019 16:10

Případně by šlo pořídit 5V pásek s USB napájením, to by řešilo požadavek na zapnutí podsvícení současně se startem PC. Nastavování barev by ale zůstalo na "pitomém ovladači", jak sám píšeš.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:

Uživatelský avatar
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Příspěvky: 6324
Registrován: květen 05
Bydliště: Domažlice
Pohlaví: Muž

Re: RGB LED strip

Příspěvekod karlos » 29 led 2019 11:49

... a utáhlo by to kolik centimetrů LED Pásku? :-)
Pro patnáct metrů RGB LED pásku s čipy WS2812 (60LED/18W/m), mám zdroj 5V/60A. Pro pět metrů téhož pásku je potřeba mít zdroj, logicky, alespoň 5V/20A a to žádné USB na světě nedá, ani kdyby se potřísnilo exkrementy... ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Uživatelský avatar
cervcek
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2010
Registrován: leden 12
Bydliště: Vrchlabí
Pohlaví: Muž

Re: RGB LED strip

Příspěvekod cervcek » 31 led 2019 11:47

To je samozřejmě pravda, myslel jsem dát tam něco míň žravého, než 18W na metr :D Na podsvícení stolu přeci nepotřebuje tak výkonný pásek. Existují např takové ty dvoumetrvé pásky, co se lepí jako backlight za LCD televize. Ty budou mít mým velice laickým odhadem maximálně kolem 1 A, protože ty televize jsou stavěné na napájení maximálně nějakého externího disku. Takže něco ve 4 metrech do 2 A snad taky bude Číňan nabízet.
Občas jsem trošku natvrdlý, takže se mou mějte, prosím, trošku trpělivost.
Děkuju za vaše názory a rady. :thumbup:


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • MasterLiquid ML240L RGB ovladač pro rgb
    od MineBomb23 » 09 led 2019 19:16 » v Taktování a další úpravy PC
    0
    360
    od MineBomb23
    09 led 2019 19:16
  • MasterLiquid ML240L RGB ovladač pro rgb
    od MineBomb23 » 09 led 2019 19:07 » v Taktování a další úpravy PC
    0
    341
    od MineBomb23
    09 led 2019 19:07
  • Corsair 16GB KIT DDR4 3200MHz CL16 Vengeance LED 2x 8GB - red LED
    od Jettero » 16 říj 2018 09:37 » v P: Hardware
    2
    858
    od polusm
    12 bře 2019 12:55
  • Ryzen 5 + RGB RAM
    od Bukva32 » 10 říj 2018 21:40 » v Problémy s hardwarem
    4
    472
    od Nitram1980CZ
    11 říj 2018 08:15
  • Připojení RGB větráků
    od Okami98 » 08 led 2019 07:46 » v Problémy s hardwarem
    2
    273
    od Okami98
    08 led 2019 13:14

Zpět na “Vše ostatní (hw)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 0 hostů