Tenhle měsíc nový počítač:
MSI RTX 4090 Suprim X
AMD Ryzen 9 7950X + Arctic Liquid Freezer II 420
Asus ROG CROSSHAIR X670E HERO
G.SKILL 64GB KIT DDR5 6000MHz CL30 Trident Z5
Seasonic Prime TX-1600
Fractal Design Torrent
Seagate FireCuda 530 2TB+4TB, 4TB Micron 5200 ECO
+ Několik měsíců předtím nový monitor (po tom, co jeden z předchozích přestal fungovat)
Samsung Odyssey G9 Neo - 5120x1440, 240Hz, GSync, zahnutý, VA
Několik postřehů k monitoru:
- Na zahnutý a ještě ultrawide monitor jsem si chvíli zvykal, prvních pár hodin se mi po chvíli hraní trochu motala hlava, ale naštěstí to úplně zmizelo
- Je to "jen" VA, takže barvy na starých IPS (co používám jako vedlejší monitory) jsou pořád o chlup lepší (pokud jsou monitory vedle sebe)
- Některé hry úplně nepodporují ultra-wide screen :)
A ke zbytku PC:
- Původně jsem kvůli spotřebě procesoru i grafiky počítal s vodním chlazením, ale nakonec jsem byl překvapenej tím, že i to se dá naprosto v pohodě (a hlavně krásně tiše) uchladit vzduchem
- U grafiky mám stažený powerlimit na 80%, což ve hrách snižuje výkon asi o 3%. Kdybych snížil powerlimit na 65%, výkon by klesl o 10% oproti základu. Takže grafika je i v zátěži krásně tichá s otáčkami do cca 1200rpm a teploty do cca 70°C. Moc nechápu, proč NV nastavila defaultní hodnoty zbytečně takhle neefektivně, kde už výkon se spotřebou téměř neškáluje.
- Nové AMD procesory i s tímhle výkonným AIO chlazením v defaultu v zátěži topí na 95°C. Naštěstí to narozdíl od starších CPU nezpůsobuje žádný stuttering nebo nestabilitu, ty procesory jsou tak navržené. A na ASUS deskách je možné zapnout PBO enhancement, které umožňuje omezit maximální teplotu na 80°C, kdy opět ztráta výkonu je maximálně pár procent
- V porovnání s předchozím PC (RTX 3090 + Ryzen 5950X) je PC i v zátěži tišší, protože 5950X byl problém chladit i s custom vodním okruhem
- I ve hrách třeba s RT (např. Metro Exodus EE) v 5120x1440 na ultra jsou místa, kde je grafika využitá pod 50% a brzdou je procesor i s rychlýma RAMkama - z nějakýho důvodu tam ultrawide víc zatěžuje procesor - můj tip je, že se na CPU provádí occlusion culling (procesor počítá, co je vidět v záběru a má se poslat grafice) a není asi moc optimalizovaný.
311362939_2365313530273474_4152114260144588095_n.jpg
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.