Ray Tracing, CPU a DLSS

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Søren
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž

Ray Tracing, CPU a DLSS

Příspěvekod Søren » 15 říj 2024 19:42

Ahojte,

rad by som sa opytal par otazok k samotnemu Ray Tracingu. Velakrat sa mi stalo, ze pri vybere AMD karty sa velmi Ray Tracingu nedarilo a davalo to velmi malo FPS v konecnom dosledku. Preco ma nVidia taky velky naskok v Ray Tracingu ako AMD? Viac-menej vsetky hry su uz s moznostou pouzivania Ray Tracingu a ten RT je vizualne omnoho lepsi pre konecnu grafiku na monitore. Preco by si mal potom clovek vybrat karty AMD, ked ten RT je omnoho slabsi a pri maximalnom vyuziti je problem udrzat 50FPS.

Momentalne sa oplati najviac kupovat procesory AMD, no mali by sme pockat pri kupe procesoru na modely 3D v najnovsich 9000 series? Mam vyhliadnuty procesor pre seba Ryzen 7 9700X, ale rovnako pokukujem po Ryzen 7 7700X(ten je uz nejaku dobu stary), do buducna sa zrejme oplati ostat pri najnovsej generacii. Viac-menej ako ma clovek vediet, co je spravne kupit do buducna na napriklad 3-4 roky? Ten Ryzen 7 9600X je v hrach silnejsi ako Ryzen 7 7700X a stoji rovnako, no v takom multi-core benchmarku vedie 7700x, kedze ma viac jadier. Niekto tu raz spominal, ze skoro ziadna hra nevie efektivne vyuzit vsetky jadra procesoru a sustredia sa viac-menej na Single core silu procesoru. Tak ako to v skutocnosti je? Oplati sa cloveku pokukovat vobec po generacii 7000 series alebo uz by mal clovek rozmyslat o 9000 series do buducna?

Stacil by procesor Ryzen 7 9600X alebo mam rozmyslat o Ryzen 7 9700X? Cenovy rozdiel je 100 euro, ten zahrna +2 jadra a lepsi vykon celkovo.

:idea: nVidia ma taktiez moznost DLSS 3, co to ale znamena v preklade? Nie je lepsie hrat na Native rozliseni bez DLSS? DLSS predsa sa snazi zachovat rovnaky obraz, ale zvysit FPS. No je to skutocne poznat ci je DLSS 3 zapnuty alebo nie? Vizualne tiez?

Dost ma zaujima vas nazor, kedze AMD slubilo zlepsenie RT v novych kartach, ktore sa maju oznamit v Januari 2025.

:popcorn: Rovnako by som rad vedel, ak napriklad teraz stoji GPU nVidia 4070 550 EURO, kolko mozem ocakavat, ze bude stat taka 5070? 700? 750? 800?

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15

Re: Ray Tracing, CPU a DLSS

Příspěvekod petr22 » 16 říj 2024 08:05

RTX je pouze marketingovy trik Nvidie, protoze to ve sklutecnosti neni zadny raytracing, ale pouze jeho nepatrna
podmnozina. Kdyby se mel skutecne pocitat cely obraz, zadny pocitac to nezvladne. Rozdil mezi RTX a ne-RTX
je ruzny v kazde hre, nekde to neni vubec poznat. V kazdem pripade RTX vyrazne zvysuje narocnost na vypocet,
a tady prichazi do hry prave DLSS, ktere orezava kvalitu obrazu tak, aby pocitac stihal, ale nevypadalo to uplne hnusne.

AMD karty si clovek vybira proto, ze maji za stejnou cenu o neco vyssi vykon, nez Nvidia. A vetsi VRAM.

Søren
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvekod Søren » 19 říj 2024 12:34

Ano, spominam si, ze raz som nasiel tvoju temu, v ktorej si pisal, ze na pocitanie ray tracingu by bolo potrebne mat len jednu grafiku cisto na pocitanie ray tracingu. Avsak s tym RT su tie hry krajsie a lepsie, je to citit ked to clovek ma zapnute a vidi tie rozdiely napr. WoW hra je to dost vidiet na mape, texturach, kuzlach, postavach apod.

Uvidime co prinesie januar 2025 vo Vegas

falco_dee
Level 3
Level 3

Příspěvekod falco_dee » 19 říj 2024 18:01

Ja nevím no, ale já RT nezapínám už kvůli nižším fps obecně a nepřijde mi, že to za to stojí. Já si vybral AMD grafiku protože má daleko lepší poměr cena/výkon a RT mě prostě nezajímá. Navíc pokud hraješ cokoliv kompetitivního, tak RT je blbost. To využiješ max v singleplayer hrách. nVidia má jednoduše o generaci náskok s RT.

DLSS a FSR jsou super technologie. Na YTB máš milion porovnání. Já to zapínám vždy na quality. Ty performance módy už vypadají škaredě, ale quality nepoznáš.
CPU: Ryzen 7 7800X3D GPU: Sapphire Radeon RX 7900 XTX GAMING 24GB MB: ASUS ROG STRIX B650E-F GAMING WIFI RAM: Kingston Fury Renegade 32GB (2x16GB) DDR5 6400 CL32 PSU: Seasonic Focus (GX-850) - 850W SSD1: Samsung SSD 980 PRO, M.2 - 250GB SSD2: Samsung SSD 980, M.2 - 1TB CASE: Fractal Design Meshify C bílá (okno TG) CPU Cooler: Be quiet! Dark Rock PRO 4 Monitor: 34" LG UltraGear 34GN850-B

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • DLSS / Frame Gen / Native
    od AirCrew » 20 úno 2025 22:53 » v Vše ostatní (hw)
    6
    3357
    od AirCrew
    22 úno 2025 20:43

Zpět na “Vše ostatní (hw)”