Dobrý den
Chtěl jsem se zeptat mám GA-8I915PM od FUJITSU SIEMENS. Je tam psáno, že maximálně můžu mít : 4 DDR DIMM memory slots (support up to 4GB memory), supports dual channel DDR400/333 DIMM, support 2,5V DDR DIMM.
Mám tam 2 moduly 512 Mb . Chtěl bych mít co nejvíc RAM. Aby to už za něco stálo. Ale mám Windows XP home. Je tam možné dát ty 4GB. Budou všechny fungovat. Mám ještě 256 Mb grafické karty, nesnižuje se pak o to RAM? Někde jsem četl, že pak nevyužije systém celé 4 GB. Je to pravda? A jakou paměť bych si měl tedy dokoupit. Jestli bych pak nemohl využít 4 GB. Asi by bylo výhodnější dokoupit k těmto (2x 512 modulům) ještě jednou dva a mít celkem 2 GB dual. A nebo je lepší si koupit 3 GB nové a nemít tedy dual RAM? Opravdu tomu nerozumím.
Děkuji.
Jakou RAM?
Re: Jakou RAM?
Už bych nějakou tu Ramku potřeboval. Tak kdyby někdo věděl, budu rád. Děkuji.
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vzhledem ke stáří PC (má ještě DDR1) bych klidně nechal jen 2GB.Takže dokup 2x512MB a víc nemusíš řešit.Předpokládám,že máš Windows XP.Popřípadě můžeš napsat zbytek sestavy.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Paměti na XP využiješ max. do 3,25GB, tzn. 4GB půjdou, ale ne s plným nasazením. Aby Ti šli dual DDR musejí být paměti v párech, tzn. můžeš teď dokoupit 2x1GB a celkem Ti to dá 3GB i s těma stávajícíma. Paměti by se měli shodovat jednak v rychlosti sběrnice > všechny 333 nebo 400, dále v časech a nejlépe i ve výrobci. Pokud se ti nepodaří dosáhnout shody, může se stát, že se paměti budou "hádat".
Dále záleží na CPU, jestli se Ti vůbec vyplatí 3 a více GB paměti.
U té grafiky záleží, jestli používáš tu integrovanou na desce, ta si potom ubírá z pamětí.
Dále záleží na CPU, jestli se Ti vůbec vyplatí 3 a více GB paměti.
U té grafiky záleží, jestli používáš tu integrovanou na desce, ta si potom ubírá z pamětí.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?
Ano používám Windows XP. Hlavně mi vadí málo RAM. Procesor mám Pentium 4, 3,2 GHz. Když zaponu vše co potřebuji a Photoshops. Vyšplhá se to kolem 1,1 Gb Ram. Proto o ní uvažuji. Když bych tam dodal tedy 2 x 1 Gb paměti k stávajicí ram. Nebude tedy možné využít Dual. Ale je otázka, jestli Ram v Dual modě je o tolik rychlejší. Ty 3 Gb Ram mi lákají, abych za půl roku nemusel opět dokupovat.
-
- člen HW spec týmu
-
Elite Level 12
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud pořídíš 2 x 1GB modul, tak jestli správně počítám, pořád to vychází do párů (s nynější 2x512), takže dual by měl zůstat. Ale jak jsem psal, je to komplikace trefit se k těm stávajícím. Prodejce by Ti měl poradit, které koupit, když mu doneseš co máš teď.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Aha. Tak to tam vezmu. Tam kde jsem to koupil. No v podstatě. Koupit 2 Gb ať tak nebo tak. A když to půjde s těmi 512 tak je to v pohodě a když ne... Tak budu mít holt jen 2 Gb. Nevěděl jsem totiž, že můžu míchat 512 a 1 Gb moduly. Takže to pak dám do banky 1 a 3 - 512 a do banky 2 a 4 - 1Gb. A pak se modlit ať se to kamarádí :-)
Eventuelně uvaž zda ty původní nebudou brzdou - jsou DDR400 nebo 333? A zda je tam nechat. Frekvence nenamícháš...
Aha, pardon, špatně jsem četl. Už to tu je..
Aha, pardon, špatně jsem četl. Už to tu je..
Asi ta původní je 400. Vezmu jim od toho manuál.
Děkuji,teď vím, už jaké mám alternativy.
Děkuji,teď vím, už jaké mám alternativy.
[quote="jiri007"][/quote]
Mimo topic za co mas takovou vernost po 15 prispevcich..?

Mimo topic za co mas takovou vernost po 15 prispevcich..?

Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
Acer Predator G5-793 ( i7 6700HQ, GTX1060 6GB )
co by nemoh já teda aspoň tady na hvězdy nekoukám, když někdo umí tak poradí když ne tak jen blbě kecá
Jsem tu abych vám poradil s výběrem jakéhokoliv HW a klidně vám udělám sestavu na míru za peníz jakej si řeknete a samozřejmě pomůžu i z něčím jiným když budu vědět.
Jen se ptam 

Lenovo Legion 5 ( Ryzen 7, RTX3070 140W, 32GB RAM )
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 2300
-
od buchtik
Zobrazit poslední příspěvek
18 srp 2024 19:28
-
- 9
- 4353
-
od zeus
10 dub 2025 23:23
-
-
Jakou desku b350 a výš mATX s 2x M.2 NVMe sloty?
od b.m » 21 led 2025 23:23 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 6
- 4112
-
od b.m
02 úno 2025 00:50
-