Zdravím,
potřeboval bych poradit. Nevím si s tím už rady a nic o tom nikde nemohu najít.
Jde o to, že potřebuju mít jako výstupní zařízení k PC prvek, který vyvolá levý stisk tlačítka myši.
Samozřejmě jsem tedy začal myší. Vykuchal z ní nepotřebné části, zkratoval ledku a fototranzistor (nebo co tam je) v integráči (přesněji se jedná o C1165). Prohlížel jsem si jeho datasheet a snažil se pochopit, jak samotný čip vlastně funguje. Ale marně. Všude jsou jen popsány výstupy a parametry samotného čipu. Mám tedy plošný spoj myši, kde je pár hlavních součástek a vlastně jsem dosáhl toho, co potřebuji. Mám tedy vykuchanou myš, která nezjišťuje polohu, ale jen zjišťuje stisk tlačítek.
Chtěl bych to však udělat snadněji a vlastně pochopit, co se děje při stisku tlačítka. Jaký výstup poté jde do USB a jak vlastně PC rozpozná, že se jedná o myš a levý stisk tlačítka?
Integráč má 3 piny speciálně pro 3 tlačítka (levé, pravé, prostřední), ale nemohu nikde sehnat nějaké info o tom, co se vlastně v integráči provádí, než pošle výstup (stisk tlačítka) na USB. Funguje to snad logickou 0 a 1(5V)? Jak by potom ale PC poznal, že se jedná o levé tlačítko? (Když pošlu na žlutý vodič USB 5V, asi to nebude to pravé ořechové, co?)
Jde mi jen o to si udělat primitivní destičku (nejlépe bez destičky) s jedním tlačítkem, které bude vyvolávat levý stisk myši. Je mi jasné, že pokud má jít o něco s myší, aby to tak PC rozpoznal, budu muset použít zmíněné speciální integrované obvody pro myši (dostávat se do tajů programování obvodů pro myši asi nebude zrovna snadné, takže budu muset použít ten z mé původní, upravené myši)
Mohl by mi prosím někdo poradit, zda je to vůbec možné. A zasvětit mě do toho, jak vlastně komunikace mezi PC a myší funguje?
Díky moc.
Princip činnosti myš <--> PC
Princip činnosti myš <--> PC
Naposledy upravil(a) Krolth dne 10 bře 2012 15:18, celkem upraveno 1 x.
-
- Pohlaví:
Re: Princip činnosti myš <--> PC
A Google ti funguje? http://lmgtfy.com/?q=Jak+funguje+my%C5%A1
P.S. Pokud tam vyzkratuješ tu ledku ad. tak akorát něco odpálíš.
P.S. Pokud tam vyzkratuješ tu ledku ad. tak akorát něco odpálíš.
"P.S. Pokud tam vyzkratuješ tu ledku ad. tak akorát něco odpálíš."
- Přes odpor těžko :)
Google mi funguje. Ale zkus mi najít stránku, kde ti poví něco jiného než "optická myš funguje na principu zjištění polohy díky fototranzistorům uspořádaných v matici. Zjištěnou pozici následně pošle do PC..." ... to mi je opravdu k ničemu. Já chci vědět, co se děje při stisknutí tlačítka, o tom nikde nic nepíšou. Potřebuju vědět podrobně, co se objeví na výstupu. Že se tam něco objeví, to vím taky
. Díky.
- Přes odpor těžko :)
Google mi funguje. Ale zkus mi najít stránku, kde ti poví něco jiného než "optická myš funguje na principu zjištění polohy díky fototranzistorům uspořádaných v matici. Zjištěnou pozici následně pošle do PC..." ... to mi je opravdu k ničemu. Já chci vědět, co se děje při stisknutí tlačítka, o tom nikde nic nepíšou. Potřebuju vědět podrobně, co se objeví na výstupu. Že se tam něco objeví, to vím taky

-
- Pohlaví:
Potom to ale nevyzkratuješ, jak píšeš, ale zatížíš odporem!Přes odpor těžko :)
Pravda, pardon za neupřesnění.
Jak jsem psal, všechna tato schémata jsem našel. Podle zapojení a pinů jsem také desku oškubal o "nepotřebné" součástky. Neřeší to ale mojí otázku s tím, jak vlastně vypadá výstup z myši při stisku tlačítka, který jde následně přes USB output vodiče do PC. A jak lze s tím pracovat, a jak s ním pracuje poté PC. Jde mi jen o to udělat primitivní desku s jedním tlačítkem, který vyvolá v počítači stisknutí levého tlačítka myši. Jak tuto událost udělat? Nikde se nepíše o tom (ani v datasheetu obvodu C1165) jak vlastně obvod funguje a co má při stisku na výstupu. Tlačítko má tři vývody, jehož prostřední vývod je při stisku tlačítka přiveden na 1. pin integrovaného obvodu s názvem "SWL input (brána P0.3)". Co se ale poté děje, to už nikde nevyčtu. Jak vypadá signál na výstupu a jak s ním poté PC pracuje, jak vlastně zjistí, že jde o stisk levého tlačítka....
Jak jsem psal, všechna tato schémata jsem našel. Podle zapojení a pinů jsem také desku oškubal o "nepotřebné" součástky. Neřeší to ale mojí otázku s tím, jak vlastně vypadá výstup z myši při stisku tlačítka, který jde následně přes USB output vodiče do PC. A jak lze s tím pracovat, a jak s ním pracuje poté PC. Jde mi jen o to udělat primitivní desku s jedním tlačítkem, který vyvolá v počítači stisknutí levého tlačítka myši. Jak tuto událost udělat? Nikde se nepíše o tom (ani v datasheetu obvodu C1165) jak vlastně obvod funguje a co má při stisku na výstupu. Tlačítko má tři vývody, jehož prostřední vývod je při stisku tlačítka přiveden na 1. pin integrovaného obvodu s názvem "SWL input (brána P0.3)". Co se ale poté děje, to už nikde nevyčtu. Jak vypadá signál na výstupu a jak s ním poté PC pracuje, jak vlastně zjistí, že jde o stisk levého tlačítka....
Co by se v něm asi tak mohlo provádět? V obvodu je mikrořadič, který získaný signál zakóduje a pošle o tom po sériové lince informaci do PC, kde jí nějaký ovladač zpracuje. U sériových myší to bylo jednoduché, tam stačilo nastavit správnou baudrate a paritu a naslouchat na COM portu, případně s použitím TSR programu (pochopitelně pod DOSem) čekat na přerušení. PS/2 myši už to měly složitější, a s USB přenosem jsi celkem namydlený. Holt "pokrok" a zbastlený paskvil jménem IBM-PC z konce sedmdesátých let, který už měl dávno zmizet ze světa.
Jestli jsem dobře pochopil co píšeš, tak jsi zkratoval LED a fototranzistor z nějaké optické závory, která podle mě snímá otočení kuličky nebo něco podobného. To není dobrý nápad. A nebo jsi tam umístil vlastní LED, která spíná ten fototranzitor? To ale také nesimuluje stisk tlačítka, je to úplně jiný snímač. Toho ostatního haraburdí na plošňáku si prostě vůbec nevšímej, zabývej se jen těmi tlačítky.
Na tom nákresu jsou tlačítka dost blbě nakreslená jako přepínače, ve skutečnosti jsou tam jen dva vývody, jeden z nich je připojený na vývod toho čipu, druhý vede na zem (ve schématech se označuje Vss, GND nebo 0V). Jestli něco víš o logických obvodech, dojde ti že tohle je to co hledáš. Prostě tam zapoj nějaký spínací prvek který dokážeš ovládat, jako je relé, tranzistor, fototranzistor, výstup hradla... Nebo na vývody toho tlačítka připoj paralelně další tlačítko, a klidně dalších deset, protože každé z nich bude dělat úplně stejnou věc jako to původní. Akorát bacha při pájení, protože statická elektřina z tvého oblečení nebo impuls ze sepnutí/vypnutí trafopájky může ten čip dost spolehlivě odrovnat!
A na USB počítače žádné napětí nepouštěj, tím ho akorát tak zničíš. Mezi tlačítkem a zásuvkou PC je totiž další počítač, který se stará o to aby do počítače o změně stavu jediného bitu došla informace dlouhá několik desítek až stovek bajtů! Asi takhle:
Tlačítko: -\_
Linka: --\_/-\_/-\_/-\___/-\_/---\____/--\___/-\____/----\_/--\__/-\_/---\_/--\___/----\_/--\_/-\__/--\__/----\_/-\_____/-----
A když tlačítko pustíš, tak proběhne něco podobného, akorát se odešle jiný kód.
Jestli jsem dobře pochopil co píšeš, tak jsi zkratoval LED a fototranzistor z nějaké optické závory, která podle mě snímá otočení kuličky nebo něco podobného. To není dobrý nápad. A nebo jsi tam umístil vlastní LED, která spíná ten fototranzitor? To ale také nesimuluje stisk tlačítka, je to úplně jiný snímač. Toho ostatního haraburdí na plošňáku si prostě vůbec nevšímej, zabývej se jen těmi tlačítky.
Na tom nákresu jsou tlačítka dost blbě nakreslená jako přepínače, ve skutečnosti jsou tam jen dva vývody, jeden z nich je připojený na vývod toho čipu, druhý vede na zem (ve schématech se označuje Vss, GND nebo 0V). Jestli něco víš o logických obvodech, dojde ti že tohle je to co hledáš. Prostě tam zapoj nějaký spínací prvek který dokážeš ovládat, jako je relé, tranzistor, fototranzistor, výstup hradla... Nebo na vývody toho tlačítka připoj paralelně další tlačítko, a klidně dalších deset, protože každé z nich bude dělat úplně stejnou věc jako to původní. Akorát bacha při pájení, protože statická elektřina z tvého oblečení nebo impuls ze sepnutí/vypnutí trafopájky může ten čip dost spolehlivě odrovnat!
A na USB počítače žádné napětí nepouštěj, tím ho akorát tak zničíš. Mezi tlačítkem a zásuvkou PC je totiž další počítač, který se stará o to aby do počítače o změně stavu jediného bitu došla informace dlouhá několik desítek až stovek bajtů! Asi takhle:
Tlačítko: -\_
Linka: --\_/-\_/-\_/-\___/-\_/---\____/--\___/-\____/----\_/--\__/-\_/---\_/--\___/----\_/--\_/-\__/--\__/----\_/-\_____/-----
A když tlačítko pustíš, tak proběhne něco podobného, akorát se odešle jiný kód.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Ne, pouze jsem udělal to, aby nefungovalo snímání polohy, aby kurzor stále někam neutíkal, a aby zbytečně nesvítila ledka. Šlo mi pouze o to tlačítko. A nakonec to tedy asi udělám nejjednodušeji a nebudu se s tím zbytečně párat - levé tlačítko z desky odpájím a vyvedu jinam. Není to zrovna nejhezčí a nejlepší řešení, ale účel to bude plnit.
Každopádně díky moc, asi takhle jsem si to představoval
A oboum díky za ochotu
Každopádně díky moc, asi takhle jsem si to představoval

A oboum díky za ochotu

Jo takhle, tak tu LEDku prostě odpájej, nebo přeškrábni jehlou spoj co k ní vede, jedno jestli napájení nebo zem.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!