Jak je to s procesory?
Jak je to s procesory?
Dobrý den. Už dlouho mě trápí otázka procesoru. Nevím pořádně co si mám představit pod těmi jádry a jak ovlivňují frekvenci procesoru. Jestli to nějak násobí nebo tak.. Prostě nevím. A tak bych chtěl někoho požádat zdali by mi to coby počítačovému analfabetovi nějak srozumitelně nevysvětlil a případně mi věnoval i nějaký ten čas navíc pro případné dotazy. Předem děkuji.
Re: Jak je to s procesory?
Proc by mel nekdo vypisovat neco, co je uz na internetu tolikrat, asi uplne nejjednodussi bude precist si co pise wiki a ptat se az na pripadny konkretni dotazy.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Procesor
http://cs.wikipedia.org/wiki/Procesor
-
- Pohlaví:
To není tak jednoduché, ty chceš jednoduchou odpověď na složitou otázku. V tomto případě by asi nejlepší bylo použít Google a zeptat se Jak funguje procesor.
Velmi, velmi zjednodušeně řečeno /to mi zase někdo nadá
/ se dá říct, že procesor o určité frekvenci zpracuje za vteřinu toto množství informací. To není pravda ale zjednodušeně to lze použít jako příklad. S počtem jader se to násobí. Dvoujádrový procesor jsou vlastně dva jednojádrové a tak dvoujádrový procesor provede dvojnásob operací za určitou dobu než jednojádrový.
Velmi, velmi zjednodušeně řečeno /to mi zase někdo nadá

Dobře tedy konkrétní dotaz: Máme dva procesory. První dvoujádrový má frekvenci 2.0 Ghz. Druhý je čtyřjádrový a s frekvencí 1.5 Ghz. Tyto údaje najdu na nějaké internetové prodejně. A teď by mě zajímalo který z nich je výkonnější? :)
- Martab
- Moderátor / člen HW týmu
-
Guru Level 14
- Pohlaví:
- Stav:
Záleží na daném modelu.
Zjednodušeně ano, ale neřekljsi mu že taky záleží na architektuře
, takto se dají porovnávat dva CPU o stejné architektuře (ale to už je moc složité)
.
Blue Spirit píše:Velmi, velmi zjednodušeně řečeno /to mi zase někdo nadá/ se dá říct, že procesor o určité frekvenci zpracuje za vteřinu toto množství informací. To není pravda ale zjednodušeně to lze použít jako příklad. S počtem jader se to násobí. Dvoujádrový procesor jsou vlastně dva jednojádrové a tak dvoujádrový procesor provede dvojnásob operací za určitou dobu než jednojádrový.
Zjednodušeně ano, ale neřekljsi mu že taky záleží na architektuře

i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma
Přehled desktopových socketů a CPU
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD
„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)
Neboj se použít SZ a upozornit na své téma

Přehled desktopových socketů a CPU
Další otázka: čeho bych si měl při výběru procesoru všímat?
Je videt, ze si wiki ani nic jinyho necetl, pak bys vedel ze tohle porad neni konkretni dotaz.
Velmi strucne receno, (bavime se jen o desktopovych procesorech architektury x86 nebo x86-64 a kompatibilnich) Jednovlaknovou aplikaci zvladne rychleji to tve dvoujadro, dvouvlaknovou taktez, tri a vice vlaknovou uz bude mit rychleji to tve ctyrjadro. Pokud jde JEN o HRUBY vypocetni vykon (maji-li oba procesory uplne shodne vlastnoti krome tech dvou (pocet jader a takt) ktere si napsal), je vykonejsi samozrejme ctyrjadro.
Velmi strucne receno, (bavime se jen o desktopovych procesorech architektury x86 nebo x86-64 a kompatibilnich) Jednovlaknovou aplikaci zvladne rychleji to tve dvoujadro, dvouvlaknovou taktez, tri a vice vlaknovou uz bude mit rychleji to tve ctyrjadro. Pokud jde JEN o HRUBY vypocetni vykon (maji-li oba procesory uplne shodne vlastnoti krome tech dvou (pocet jader a takt) ktere si napsal), je vykonejsi samozrejme ctyrjadro.
Naposledy upravil(a) -lukas- dne 18 srp 2012 18:35, celkem upraveno 1 x.
Neustále čtu o nějakejch jádrech a frekvencíh a dalších věcech kterejm nerozumím ale co je sakra to důležitý!!!
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Vzájemná kombinace. U auta taky není důležitý jen motor nebo jen řízení
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
-
- Pohlaví:
Martab
Však je to jednoduše-velmi
A to by začátečníkovi na úvodní pochopení mělo stačit.
Nebudu tu suplovat odborníky, kteří o tom popsali celé knihy, krom toho na to nemám.
Zjednodušeně ano, ale neřekljsi mu že taky záleží na architektuře , takto se dají porovnávat dva CPU o stejné architektuře (ale to už je moc složité) .
Však je to jednoduše-velmi

Hmm.. Například? Jsem vážně začátečník a moc si to neumím představit
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Jak do dubu. Je to o frekvenci, počtu jader, velikosti cache, podporovaných instrukčních sadách, schopnostech socketu, výrobním procesu...
Radši sem dej info, k čemu CPU potřebuješ a dostane se ti návrhu konkrétního modelu
Radši sem dej info, k čemu CPU potřebuješ a dostane se ti návrhu konkrétního modelu
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.