Dobrý den, chtěl bych se prosím zeptat, na jeden laický dotaz. Máme doma už dost zastaralý počítač: Intel Celeron 2,4GHz, 2x80GB harddisk, 1028MB Ram apod.
Kdysy mě PC zajímaly, ale to bylo už hodně dávno, když byly starší počítače do Pentia PII, PIII atd. Pak už jsem se v tom nějak ztrácel a už jsem od toho nějak upustil. V té době se mi zdálo, že AMD byly kapánek lepší než Pentium. Hlavně na ty hry apod. Na kancelářské věci zase vedlo spíše Pentium. Je tomu dnes taky tak, nebo už je to vyrovnané a je to na stejné brdo?
A ten náš počítač je už hodně starý a na dnešní hry a prográmky dost pomalý a nevýkonný. Chtěl jsem se zeptat, jak je to se staršímy modely, né nějaké novinky. Když je 64Bit jednojádrový procesor, kolik by musel asi tak mít, abych byl výše než s tím naším nynějším počítačem? Nebo by bylo lepší koupit už raději dvoujádrový procesor? V označení se už vůbec nevyznám, dnes se to značí třeba u AMD třeba 2200+, ale frekvence procesoru je třeba jen 1800MHz, nebo tak nějak. Nekupoval bych celý nový počítač, chtěl bych si koupit starší základní desku s procesorem, poskládal bych si ho do bedny sám a jeden chlápek z práce by mi ho oživil, je na takové věci šikovný. Na nějaké výstřelky mody není peněz, ale nějaké zlepšení bych si přál. Děkuji.
Kvalita slabších počítačů
-
- Pohlaví:
Re: Kvalita slabších počítačů
Já ti moc nerozumím. Kvalita a opotřebování počítače odpovídá datu výroby a době používání. Pokud ale chceš aby ti tu poradili s novým počítačem, pak napiš co by sis představoval, na co se bude používat, zda potřebuješ i systém a taky kolik na to máš.
Jsem to asi špatně, ale myšleno, jako že nechci úplně nový počítač. Chtěl bych něco ze starších kousků, stačí základní deska, která je podle vás uživatelů kvalitní, jaký procesor apod. Zbytek mi dodělá kamarád z práce. Nyní máme Intel Celeron 2,4GHz jak jsem psal a na hry je to už dost slabé.
Stačil by mi nějaký 64bit procesor nebo jestli se vyplatí už rovnou nějaké slabší dvoujádro? A jakou frekvenci taky nevím. Potřebuji to na starší hry, různé prográmky na zpracování hudby a videa apod. Koupil bych to na inzerát nebo na aukru.
Prostě aby byl poznat rozdíl od toho našeho nynějšího počítače. Neznám, jaké základní desky patří mezi dobré, jaký procesor.
Nepotřebuji nějaký 4 nebo dokonce 6ti jádrový procesor. Na to stejně nemám.
Cenu nevím kolik to tak dnes asi vyjde, nějaký starší kousek.
Stačil by mi nějaký 64bit procesor nebo jestli se vyplatí už rovnou nějaké slabší dvoujádro? A jakou frekvenci taky nevím. Potřebuji to na starší hry, různé prográmky na zpracování hudby a videa apod. Koupil bych to na inzerát nebo na aukru.
Prostě aby byl poznat rozdíl od toho našeho nynějšího počítače. Neznám, jaké základní desky patří mezi dobré, jaký procesor.
Nepotřebuji nějaký 4 nebo dokonce 6ti jádrový procesor. Na to stejně nemám.
Cenu nevím kolik to tak dnes asi vyjde, nějaký starší kousek.
Vyvoj jde tak rychle kupredu, ze se nebavime o procentech anrustu vykonu, ale o nasobcich a v nekterych pripadech dokonce i desetinasobcich. Nejlevnejsi dnesni dvoujadro nebo ctyrjadro je mnohonasobne vykonnejsi, nez ten Celeron 2,4 GHz.
Dneska nema cenu kupovat nic jineho nez nove ctyrjadro, dvoujadro bylo aktualni pred 4 lety a vykonem uz dneska nedostacuje ( i kdyz, na neco jeste muze) a da se koupit za smesny peniz. Ale bude to dneska uz 4-5 let stary pocitac.
Co se tyce AMD vs Intel, tenhle zavod se dostal do stavu, kdy se AMD potaci na pokraji bankrotu a jeho procesory nemaji sanci Intelu konkurovat co se tyce vykonu (maji jen cca 40-60% vykon se srovantelnym Intelem) a jedine cim mohou konkurovat je cena. Pokud ma byt pocitac velmi levny, je AMD dobra volba.
Pouzita sestava s dvoujadrem Intelu (Core2duo) se da koupit za 3-5 tisic Kc.
Dneska nema cenu kupovat nic jineho nez nove ctyrjadro, dvoujadro bylo aktualni pred 4 lety a vykonem uz dneska nedostacuje ( i kdyz, na neco jeste muze) a da se koupit za smesny peniz. Ale bude to dneska uz 4-5 let stary pocitac.
Co se tyce AMD vs Intel, tenhle zavod se dostal do stavu, kdy se AMD potaci na pokraji bankrotu a jeho procesory nemaji sanci Intelu konkurovat co se tyce vykonu (maji jen cca 40-60% vykon se srovantelnym Intelem) a jedine cim mohou konkurovat je cena. Pokud ma byt pocitac velmi levny, je AMD dobra volba.
Pouzita sestava s dvoujadrem Intelu (Core2duo) se da koupit za 3-5 tisic Kc.
To je to, co jsem psal, že mě netlačí to, že jsou už dnes 4 a 6ti jádra, jestli né dokonce už více. Však jsem psal, že chci něco staršího, nepotřebuji nejakou novinku.
A už to není ani tak, že AMD bývaly více tepelně namáhané a potřebovaly lepší chlazení jako kdysy oproti Intelu?
Taky jsem psal, že mi stačí základní deska s procesorem, nepotřebuji celý počítač.
Jaký tedy typ základní desky, nebo spíše značka je dobrá? Vím že některé dělají problémy, nefungují tam grafické karty apod.
Když dám tedy nějaký příklad, tak třeba dvoujádro AMD 2,4GHz už půjde poznat rozdíl? Nebo mám sáhnout ještě výše?
A už to není ani tak, že AMD bývaly více tepelně namáhané a potřebovaly lepší chlazení jako kdysy oproti Intelu?
Taky jsem psal, že mi stačí základní deska s procesorem, nepotřebuji celý počítač.
Jaký tedy typ základní desky, nebo spíše značka je dobrá? Vím že některé dělají problémy, nefungují tam grafické karty apod.
Když dám tedy nějaký příklad, tak třeba dvoujádro AMD 2,4GHz už půjde poznat rozdíl? Nebo mám sáhnout ještě výše?
No príklad MB(ýákladovích dosiek) respektívne značky(príklad): MSi,Asus,ASRock alebo Gigabyte. Ked chete porovnávat 2-jádro od AMD a staršie Pentium tak je tam vyditelný rozdiel, aj ked to nieje najnovší procesor.
O problematikách značiek, mno každý výrobca sa ich teraz snaží čo najviac obmedzit
tak presne neviem povedat ktorá značka ma z čím najviac problémi.
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Pro 2012 19:21) ---
Ospravedlnujem sa
O problematikách značiek, mno každý výrobca sa ich teraz snaží čo najviac obmedzit

--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Pro 2012 19:21) ---
Ospravedlnujem sa

Naposledy upravil(a) mimi973 dne 07 pro 2012 19:29, celkem upraveno 1 x.
PC:Sapphire Radeon R9 270X / I5 4670k / ASUS Z87-K / 8GB / 1000GB/ 620W / Zalman Z5 / Benq rl2455hm
MacBook Pro 14" 2021 M1
Iphone 14 Red
+Apple Watch Ultra / AirPods 1 / AirPods MAX
MacBook Pro 14" 2021 M1
Iphone 14 Red
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Za prvé - 64.bitové procesory už jsou dnes všechny.
Za druhé - abys poznal rozdíl,tak už potřebuješ dvoujádrový procesor.Vše se odvíjí od ceny.Čím levnější-tím logicky slabší.Levně dnes koupíš třeba Pentium D což je dvoujádro dvou Pentium 4.Oproti tomu Celeronu je to výrozný rozdíl,ale ještě lepší výkon ti nabídne novější Core2Duo nebo i Pentium Dual Core.To se bavíme o socketu 775.Od AMD do socketu AM2 by byly dobou volbou dvojádrové Athlony X2.K těmto jmenovaným CPU si pořiď 2GB DDR 2 pamětí a slušnější grafiku typu GeForce 9600GT nebo radeon HD3870 a máš o notný kus lepší PC.Ovšem cena ani nového PC dnes není drahá a kolem 5000,-kč koupíš i nový PC,který bude ještě lepší a hlavně bude mít záruku.Třeba tohle http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... DH011KB101
Za druhé - abys poznal rozdíl,tak už potřebuješ dvoujádrový procesor.Vše se odvíjí od ceny.Čím levnější-tím logicky slabší.Levně dnes koupíš třeba Pentium D což je dvoujádro dvou Pentium 4.Oproti tomu Celeronu je to výrozný rozdíl,ale ještě lepší výkon ti nabídne novější Core2Duo nebo i Pentium Dual Core.To se bavíme o socketu 775.Od AMD do socketu AM2 by byly dobou volbou dvojádrové Athlony X2.K těmto jmenovaným CPU si pořiď 2GB DDR 2 pamětí a slušnější grafiku typu GeForce 9600GT nebo radeon HD3870 a máš o notný kus lepší PC.Ovšem cena ani nového PC dnes není drahá a kolem 5000,-kč koupíš i nový PC,který bude ještě lepší a hlavně bude mít záruku.Třeba tohle http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... DH011KB101
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Tak nějak jsem si představoval odpovědi. Moc děkuji za poslední dva příspěvky.
Marfy: Ano, 64bit jsou dnes všechny procesory, ale já měl na mysli 64bit procesory jednojádrové a dvoujádra jsem psal zvlášť.
A ty procesory Core 2 Duo jsou od AMD a Dual Core je origo Pentium? A co bude na hry teda lepší, Pentium nebo AMD. U nás v práci mají všichni prý AMD a jsou velice spokojení. Oni už ale mají počítače na hodně vysoké úrovni. Předák má AMD dvoujádro 6000+ a můj kamarád má prý AMD dvoujádro 4400+, které nedávno koupil.
Kupovat jednojádro 64bit se už dnes tedy nevyplatí a oproti našemu stávajícímu počítači tam nebude moc velký rozdíl?
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Pro 2012 19:39) ---
Abych to trošku vysvětlil. Nynější počítač má jen AGP sloty pro grafiku a tím jsme hodně u her omezeni. Ta prý má max. 8x rychlost, zatímco PCIe až 16x.
Poslední dobou už počítač stávkuje, i když to je možná věc nepořádku v počítači.
Když ale chceme hrát nějaké lepší hry, tak už to moc nejde, buď nejedou vůbec, nebo s omezenou grafikou.
Původně jsem chtěl do našeho počítače koupit lepší procesor a paměti, ale tady mi kdysy psali i v práci mi říkali, že to už nemá cenu. Naše deska prý dokáže až 2,8GHz, ale rozdíl prý bude minimální a skoro to nepůjde poznat.
Marfy: Ano, 64bit jsou dnes všechny procesory, ale já měl na mysli 64bit procesory jednojádrové a dvoujádra jsem psal zvlášť.
A ty procesory Core 2 Duo jsou od AMD a Dual Core je origo Pentium? A co bude na hry teda lepší, Pentium nebo AMD. U nás v práci mají všichni prý AMD a jsou velice spokojení. Oni už ale mají počítače na hodně vysoké úrovni. Předák má AMD dvoujádro 6000+ a můj kamarád má prý AMD dvoujádro 4400+, které nedávno koupil.
Kupovat jednojádro 64bit se už dnes tedy nevyplatí a oproti našemu stávajícímu počítači tam nebude moc velký rozdíl?
--- Doplnění předchozího příspěvku (07 Pro 2012 19:39) ---
Abych to trošku vysvětlil. Nynější počítač má jen AGP sloty pro grafiku a tím jsme hodně u her omezeni. Ta prý má max. 8x rychlost, zatímco PCIe až 16x.
Poslední dobou už počítač stávkuje, i když to je možná věc nepořádku v počítači.
Když ale chceme hrát nějaké lepší hry, tak už to moc nejde, buď nejedou vůbec, nebo s omezenou grafikou.
Původně jsem chtěl do našeho počítače koupit lepší procesor a paměti, ale tady mi kdysy psali i v práci mi říkali, že to už nemá cenu. Naše deska prý dokáže až 2,8GHz, ale rozdíl prý bude minimální a skoro to nepůjde poznat.
Já by som vám radil našetrit si na nový počítač, a už si nekomplikovat život nejakím "vylepšovaním" priklonil by som sa ku Marfyho verzii.
PC:Sapphire Radeon R9 270X / I5 4670k / ASUS Z87-K / 8GB / 1000GB/ 620W / Zalman Z5 / Benq rl2455hm
MacBook Pro 14" 2021 M1
Iphone 14 Red
MacBook Pro 14" 2021 M1
Iphone 14 Red
Ja mam pocit, ze se tady bavime o situaci, ktera byla v roce 2008, kdy dvoujadrove procesory byly novinka. Kupovat jednojadrovy procesor se nevyplatilo uz pred 4 lety, natoz ted. Dneska uz se kupuji ctyrjadra (Intel) a sesti-osmijadra (AMD). Stare pocitace s dvoujadrovymi CPU jsou v bazarech za par korun a valice i v popelnicich a sbernych dvorech.
Nevim sice o jakych konkretnich hrach se bavime, ale takovyhle pocitac ktery je navrhovan dneska novy uz na zadnou novejsi 3D hru stacit nebude.
Nevim sice o jakych konkretnich hrach se bavime, ale takovyhle pocitac ktery je navrhovan dneska novy uz na zadnou novejsi 3D hru stacit nebude.
petr22: teď se vás nechci nějak dotknout, ale začínám si myslet, že buď jste si nečetl celý můj dotaz, nebo nevíte co s penězi.
Psal jsem už dvakrát, že nepotřebuji nějaký výstřelek mody a stačí mi něco staršího.
Nepsal jsem, že chci rád hry které se zrovna objevili na trhu.
Mám rád nějaké simulátory a závodní hry, ale jak už jsem psal, s těmi grafikami a počítačem co máme teď už to moc nejde. Peněz není nazbyt a poskládat počítač po Hardwarové stránce umím. Softwarově jen trošku, zbytek bych přenechal kolegům z práce, kteří to mají jako koníčka.
Psal jsem už dvakrát, že nepotřebuji nějaký výstřelek mody a stačí mi něco staršího.
Mám rád nějaké simulátory a závodní hry, ale jak už jsem psal, s těmi grafikami a počítačem co máme teď už to moc nejde. Peněz není nazbyt a poskládat počítač po Hardwarové stránce umím. Softwarově jen trošku, zbytek bych přenechal kolegům z práce, kteří to mají jako koníčka.
Tak si vytvorte novú tému v sekcii s Harware. Ako tu už bolo spomínané medzi najnovšie procaky patria Inteli 4-jadrá a AMD 6-jadrá. Vy si vyberte podla vlastného výberu 2-jadro alebo si nechajte poradtit, viac už v sekcii hardware.
MacBook Pro 14" 2021 M1
Iphone 14 Red
MacBook Pro 14" 2021 M1
Iphone 14 Red