Priorita (omezení) zařízení

...

Moderátor: Mods_senior

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2004
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž

Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod sojkin626 » 05 lis 2020 19:35

Zdravím,
s tímto si nevím vůbec rady a moc se v tomhle nevyznám a prosím zkušenější o radu.
S internetovým přípojením jako takovým (providerem) nemáme problém, máme rychlost jakou si platíme.
Chtěl bych omezit bratra (jeho počítač) v přístupu na internet, docela dost nám doma vytěžuje síť (P2P apod.).
Chtěl bych se zeptat jestli není způsob jak mu zamezit návštěvy torrentů nebo mu nějak omezit rychlost, jako hlavní router máme D-Link DIR-882, ostatní jsou v režimu switch.
Díky za reakce :-) .
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Manjaro 21.0 KDE|Windows 10 Pro # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

Reklama
Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21524
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod ITCrowd » 05 lis 2020 21:38

Nevím zda a kde tuto funkci dlink má. Ale u Asus routerů se schovává pod QoS.
QoS.png

Můžeš zde klidně omezit jak přímo MAC adresu síťovky bratrova počítače, tak třeba razantně snížit prioritu torrentů atd. Doufej, že to tvůj router umí.
Jinak by to mohl umět wrt, pokud pro tvůj router existuje.
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2004
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod sojkin626 » 05 lis 2020 21:56

Funkci QoS jsem našel, jsou tu nějaké políčka - priority, televize a mou Android krabičku jsem si dal do nejvyšších priorit kvůli internetové televizi.
Počítače jsem přiřadil do ''medium''. Ale nejsem si jistý prioritami jak to přesně funguje, jestli není třeba lepší nenechat bratrův počítač nezařazený a tím by mohl být co nejvíc omezený?
Zkusím otestovat a uvidím, jestli nastane zlepšení, zatím díky.

Ashampoo_Snap_čtvrtek 5. listopadu 2020_21h53m17s_003_Chrome Legacy Window.png
Nemáte oprávnění prohlížet přiložené soubory.
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Manjaro 21.0 KDE|Windows 10 Pro # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21524
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod ITCrowd » 05 lis 2020 22:00

Na nezařazený stroj se pravidla nevztahují. Abys mohl aplikovat pravidla, musíš vědět na co.
Osobně bych zkusil najít něco jako Bandwidth control - což je omezení šířky pásma (tedy rychlosti), a pokud lze tuto funkci uplatnit na MAC adresu bratrovy síťovky, použil bych ji. Není to zrovna levný router, předpokládal bych, že tuto funkci mít bude.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2004
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod sojkin626 » 05 lis 2020 22:32

Takovou funkci jsem bohužel nenašel, co upoutalo mou pozornost byl "web filter", ale co jsem se dočetl, tak ten na klasické https stránky prý nefunguje.
Takže se budu muset spokojit s QoS.

Odesláno z mého Mi A1 pomocí Tapatalk
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Manjaro 21.0 KDE|Windows 10 Pro # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

Uživatelský avatar
ITCrowd
Tvůrce článků
Guru Level 13
Guru Level 13
Příspěvky: 21524
Registrován: březen 10
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod ITCrowd » 05 lis 2020 22:52

Díval jsem se na ten obrázek a chápal bych to takto:
těch 100/50 je rychlost internetu.
Pokud jsou tam jen tyto tři polohy, tak to máš asi správně. Víc s tím zřejmě udělat nepůjde.
Ještě bych si ověřil, zda se nezpomalí data mezi NAS a tvým PC, ale u tohoto rozlože QoS nepředpokládám omezení přímo na portu.
Zkusili jste to vypnout a zapnout? Problémy řeším pouze v tématech. Do SZ mi proto píšete zbytečně.
Základní diagnostika WiFi Jak na diagnostiku sítě Router jako switch Proč je nesmysl chtít router s velkým dosahem Vybíráme router

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2004
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod sojkin626 » 05 lis 2020 23:02

Dobře, rychlost mezi NAS a PC je stejná, do skupiny medium jsem naházel ostatní zařízení, které jsou připojeny kabelem.
Ukáže čas, jak si s tím QoS poradí, zatím moc díky.

Odesláno z mého Mi A1 pomocí Tapatalk
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Manjaro 21.0 KDE|Windows 10 Pro # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1

Uživatelský avatar
Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Příspěvky: 28291
Registrován: březen 11
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod Martab » 06 lis 2020 10:28

Zkus podle tohoto (cca od 5. min)
https://www.youtube.com/watch?v=Eduuimy3cwU
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Uživatelský avatar
sojkin626
Level 5
Level 5
Příspěvky: 2004
Registrován: prosinec 13
Pohlaví: Muž

Re: Priorita (omezení) zařízení

Příspěvekod sojkin626 » 06 lis 2020 10:37

Díky za pomoc, ale mé rozhraní vypadá jinak a tuto funkci tam vůbec nemám, jediné co jinak můžu je u jednotlivých zařízení zapnout parental control, což jak jsem pochopil tuto funkci, tak ho odstřihne podle plánu od internetu, to ale mi k ničemu není.

Odesláno z mého Mi A1 pomocí Tapatalk
Lenovo W540-i7-4900MQ 2,8GHz / Nvidia quadro K2100M 2GB / 16GB DDR3 / Manjaro 21.0 KDE|Windows 10 Pro # NVIDIA SHIELD TV PRO (2017) 500GB# Xbox One X#NVIDIA SHIELD K1 # Acer S1003#Xiaomi Mi A1


  • Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Omezeni urcitych ip adres, router
    od shockwave » 15 zář 2021 09:45 » v Sítě - hardware
    4
    169
    od shockwave
    15 zář 2021 12:05
  • Router - byt, 1 zařízení
    od Bulhy » 21 led 2021 18:20 » v Sítě - hardware
    2
    512
    od Bulhy
    22 led 2021 16:42
  • Změna jména zařízení
    od seatus » 19 pro 2020 13:27 » v Administrace sítě
    1
    606
    od ITCrowd
    19 pro 2020 14:45
  • Externí HDD do více zařízení
    od SpaS15 » 02 pro 2020 16:30 » v Vše ostatní (hw)
    3
    502
    od SpaS15
    02 pro 2020 16:56
  • Zvukové zařízení není nainstalováno.
    od sakulitko » 25 črc 2021 12:41 » v Windows 10, 8, 7..
    1
    265
    od mmmartin
    29 črc 2021 09:55

Zpět na “Vše ostatní (inet)”

Kdo je online

Uživatelé prohlížející si toto fórum: CommonCrawl [Bot] a 2 hosti