OSA - pomozte mi to pochopit

...

Moderátor: Mods_senior

samotarrk
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

OSA - pomozte mi to pochopit

Příspěvekod samotarrk » 15 lis 2010 11:23

Stručně řečeno.

Video je natočené, sestříhané se spoustou efektů a titulek v komerčních (legálních) programech a podkreslené krásnou, různou hudbou. A zde je problém. Při natáčení akcí, oslav, svateb, vystoupení apod. je potřeba se vypořádat s autorskými právy, aby hudba obsažená ve videu byla legální. O tom teď bude řeč.

Pátral jsem na internetu, vyhledal stránku OSA (OSA - Ochranný svaz autorský pro práva k dílům hudebním, o. s.)
http://www.osa.cz/osa.aspx

Byl jsem úspěšný a našel ceník, který by se mě týkal v případě, že bych se touto činností rozhodl zabývat a hlavně chtěl být legální, což bych samozřejmě chtěl. Prosím zkušené o kontrolu zda jsem vyhledal informace správné a hlavně je správně pochopil. (viz. ceník OSA screen).

Za jednu natočenou akci, kterou dám zadarmo a nebo prodám za jakoukoliv částku ZÚČASTNĚNÝM OSOBÁM zaplatím v případě hudby ČR+SR* 150kč a nebo v případě paušálním budu platit bez ohledu na počet děl cca 333kč/měs. V případě, že tam hudba nebude, ale bude puštěn kazeťák, rádio, TV zaplatím polovinu uvedených částek. Pokud tam hudba bude a bude tam puštěné současně TV, radio nebo kazeťák zaplatím obě a nebo jen tu jednu?

* největší problém je, že netuším a na stránkách OSA jsem nezjistil konkrétně (uvádějí, že informace připravují) a obecněji zatím nepochopil o kterou hudbu se jedná? O jakéhokoliv českého vydavatele, autora? A nebo jsou to jen někteří konkrétní? Prosím o pomoc.
Přílohy
osa cenik.jpg
Ceník OSA - červeně označené se mě týká
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: OSA - pomozte mi to pochopit

Příspěvekod mmmartin » 15 lis 2010 12:18

Jedná se o tzv. kolektivně spravovaná práva (nebylo by administrativně zvládnutelné registrovat a zpoplatňovat použití každé jednotlivé skladby), proto je taky částka vybírána paušálním poplatkem. Nezáleží na tom, zda autor je nebo není ve smluvním vztahu s OSA ohledně ochrany jeho autorských práv.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

samotarrk
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Re: OSA - pomozte mi to pochopit

Příspěvekod samotarrk » 15 lis 2010 18:32

Další informace jsem nalezl přímo na serveru Ministersvta kultury: (z čehož podle mě vyplývá, že každý autor patří do jiné skupiny a tak musím platit správci, který spravuje duševní vlastnictví toho daného autora).

V České republice působí na základě oprávnění udělených Ministerstvem kultury šest kolektivních správců, každý z nich zastupuje určitou skupinu nositelů práv pro určitá práva.

DILIA (www.dilia.cz), zastupující autory děl literárních, dramatických, hudebně dramatických, choreografických a pantomimických, dále autory scénické hudby zvlášť vytvořené pro užití v díle dramatickém, choreografickém a pantomimickém a dále dabingové režiséry.

OSA (www.osa.cz), zastupující autory hudebních děl s textem nebo bez textu, tj. hudební skladatele a textaře.

INTERGRAM (www.intergram.cz), zastupující výkonné umělce, tj. hudebníky, zpěváky, tanečníky atd., a výrobce zvukových a zvukově obrazových záznamů.

OOA-S (www.ooas.cz), zastupující autory výtvarných děl, tj. děl malířských, grafických, sochařských, fotografických a děl vyjádřených postupem obdobným fotografii, děl architektonických, včetně děl urbanistických, a dále výtvarné autory obrazové složky audiovizuálních děl, tj. kameramany, architekty, scénografy a ostatní výtvarníky audiovizuálních děl.

GESTOR (www.gestor.cz), zastupující autory výtvarných děl při výkonu jejich práva na odměnu při opětném prodeji originálu díla uměleckého.

OAZA ( www.oaza.eu), zastupující zvukaře – autory, tj. mistry zvuku.
MSI Z97 PC Mate * Intel i5 4690K 3,5Ghz(4,9Ghz takt) * Noctua NH-D14 * Corsair 8GB DDR3 * NVIDIA MSI GTX960 2GB * Seasonic M12II-520 * Thermaltake Element G * SSD Crucial MX300 525GB * WD 2TB EARX * Creative SB X-Fi Xtreme Audio * WIN 10* 22" LG Flatron * 5.1 Logitech X-540

Zpět na “Vše ostatní (inet)”