Windows 8 a Velký Bratr NSA Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

SvanXYZ
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Windows 8 a Velký Bratr NSA  Vyřešeno

Příspěvekod SvanXYZ » 22 kvě 2014 15:04

Zdarvim, nehodlám tu zavádět konspiračnít teorie, ale blíží se doba kdy si budu sestavovat herní pc s komponentama jsem celkem rozhodnut, avšak mě pořád zaráží operační systém.

Nejspíš jsem skeptický až možná směšný, ale jak tu jeden uživatel nosí v podpisu - Lepší být za debila na 5 minut a zeptat se, než se nezeptat a být za něj celý život.

Na mě působí windows 8 hezky, má rychlí boot time, rozhraní, je skvělý pro herní počítač, ale jak je to se soukromím, kladu si otázku zda je vůbec bezpečné stahovat přes torrent např. Sony Vegas či nějáké hry.

Windows 8 je dle mého až moc propojený s internetem až moc sociální, čímž se lidé co využívají funkce paradoxně stávají méně sociální.

Pro mě by byl perfektní Linux, chci říct že Linux je perfektní operační systém a pokud bych si měl vybrat mezi Linuxem a Windows, samozřejmě pujdu pro Windows, kvůli hernímu výkonu.

Windows 8 bych ale nepořídil za cenu, abych byl sledován jak ve fiktivním světě napsaném Georgem Orwellem v knize 1984.

Každopádně abych to shrnul mé otázky jsou:
1) Jak moc soukromí mají uživatelé používající Windows 8.
2) Má třetí strana přístup k datům na jiném disku, něž na kterém mám nainstalované OS?
3) Je podle vás bezpečné stahovat torrenty na Windows 8?
4) Jaký OS byste doporučili na herní lehce high end počítač?
Fractal Design DEFINE R4 Titanium
MSI B85 Gaming
Intel Xeon E3 1231v3
ASUS STRIX R9390-DC3-8GD5-GAMING
Kingston HyperX Beast 2x4GB
Seasonic 650 S12
Seagate Baracuda 7200 1TB
Samsung EVO 840 120GB
Windows 8.1

Reklama
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: Windows 8 a Velký Bratr NSA

Příspěvekod Oxxid » 22 kvě 2014 16:04

Ty nepouzivas treba Facebook? Pak jsou tyhle vsechny otazky zbytecne... Pristup ma k tvym datum ten komu to povolis, tj. pokud si tam natahas bordel tak se nesmis divit.

1) V čistém OS stejně jako v každém jiném Windows
2) Záleží jaká třetí strana. Kdyz si tam stahnes aplikaci ktera bude publikovat obsah tveho disku na internet tak ano.
3) Je to stejne (ne)bezpecne jako na kazdem jinem OS.
4) Windows 7 / 8.1, zalezi na osobnich preferencich.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 22 kvě 2014 17:06

1) Jak moc soukromí mají uživatelé používající Windows 8.
- Pokud je připojený k Internetu, tak ze strany amerických tajných služeb (NSA je jen špička ledovce) vůbec žádné.

2) Má třetí strana přístup k datům na jiném disku, něž na kterém mám nainstalované OS?
- Má přístup ke všem datům která jsou v daném okamžiku dostupná hardwaru (nejen OS), dokonce i k těm ke kterým se ty sám žádným způsobem nedostaneš.

3) Je podle vás bezpečné stahovat torrenty na Windows 8?
- To je nebezpečné na jakémkoliv systému, protože (ne)legálnost se dá zjistit už v síti cestou k tobě, poskytovatelé připojení už to v některých zemích musí dělat povinně.

4) Jaký OS byste doporučili na herní lehce high end počítač?
Jestli lehce znamená Steam, stačí ti Ubuntu. Jinak máš smůlu, Widle tě neminou.

V lednu německá vláda nedoporučila používání Wosmiček v úřadech a všude kde jen trochu záleží na bezpečnosti dat. Jde o to že DRM čip v kombinaci s "ochranou kopírovacích práv" miliardových megakorporací funguje jako neodstranitelný hardwarový backdoor:
http://pc.zoznam.sk/novinka/nemecka-vla ... -windows-8

Následně dostali od Amíků takový klystýr že to radši honem popřeli, ale teď s tím vyrukovali Číňani a ti si tak lehce nasrat na hlavu nenechají:
viewtopic.php?f=39&t=132824
http://www.novinky.cz/ekonomika/336784- ... ktoru.html
http://www.itbiz.cz/zpravicky/cina-si-z ... -windows-8

No a pokud používáš Skype, Facebook nebo Google, tak jsi na tom podobně i bez W8. A vlastně i když je nepoužíváš, protože to modré Fko co se vystavuje na všech možných webech umožňuje identifikaci tvého počítače, takže i bez FB účtu vědí na které stránky chodíš a co tě zajímá. Teď jsou v módě televize s kamerou, mikrofonem a připojením k netu, které mají Skype zabudovaný. Samozřejmě včetně zapínání vstupů na dálku. Podobně je na tom Kinect, který je stále připojený k síti a nejde vypnout...

A s těmi takzvaně "autorskými" právy, asi takhle: http://www.abclinuxu.cz/clanky/komiks-x ... ana-obsahu
Obrázek
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

SvanXYZ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod SvanXYZ » 22 kvě 2014 18:34

Těžko říct zda jsem rád že jsem nejsem skeptický ale realistický, každopádně jsem rád za odpovědi ale faraon mě přivedl k dalším otázkám.

FB účet nemám, skype mám, ale nezapínám. Co se týče googlu, tak ano mám google účet, ale to je něco bez čeho se snad na internetu už těžko obejde, nedivil bych se kdyby proběhla "normalizace" internetu a google účet by byl povinný, počkat on už vlastně je povinný, ale na mobilních zařízení.

Ani nemůžu vyjádřit jak moc mi současná doba připomíná dobu o které Orwell psal, je celkem paradox, že se toto dozvídám v době, kdy knihu čtu. Učitel na programování a milovník linuxu mi sdělil že ta kniha je velice aktuální, myslel jsem že to je sarkasmus vůči názvu knihy "1984", ale ted ho už plně chápu.

Na faraona mám další otázky:

1) Co je to modré Fko?
2) Externí disk na který by byl uskladnován nelegální obsah, který by byl připojen pouze při vypojení internetu by situaci vyřešil?
MSI B85 Gaming
Intel Xeon E3 1231v3
Seasonic 650 S12
Samsung EVO 840 120GB
Windows 8.1

VSmanCZ
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod VSmanCZ » 22 kvě 2014 18:37

1) modré Fko = Facebook
2) ne nevyřešil, i když to zapojíš v době bez internetu, tak pak stejnak jednou internet zapneš a tím pádem už se zase sdílí tvůj HDD

SvanXYZ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod SvanXYZ » 22 kvě 2014 18:39

Špatně si mě pochopil, kdybych měl internet zaplí disk by byl odpojený, přecejen to je jenom o zapojení do USB a vypojení do USB.

Pokud je modré Fko Facebook, tak v tom případě nechápu jak mohou sledovat obsah který sleduju, když facebook nemám. Vlastně to je zbytečná otázky když mám google účet.
Naposledy upravil(a) SvanXYZ dne 22 kvě 2014 18:41, celkem upraveno 1 x.
MSI B85 Gaming
Intel Xeon E3 1231v3
Seasonic 650 S12
Samsung EVO 840 120GB
Windows 8.1

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 22 kvě 2014 18:39

Pokud nelegální obsah stahuješ z netu, tak již to může být profláklé.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

VSmanCZ
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod VSmanCZ » 22 kvě 2014 18:46

A další věc, pokud to stahuješ z internetu,tak už je to i bez instalace zahrnuto jako stažené. I kdyby jsi to okamžitě odstranil, tak už je to brané jakože jsi to stahoval. V dnešní době internetu je takřka nemožné to obejít.
Naposledy upravil(a) VSmanCZ dne 22 kvě 2014 19:03, celkem upraveno 2 x.

SvanXYZ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod SvanXYZ » 22 kvě 2014 18:52

Stahovat přes torrent je tedy nemožné, tedy pokud se nejedná o né tak známý torrent, pokud chápu princip torrentu tak se stahuje a sdílí zároveň systém je to geniální, ale ne dokonalý, věřím že existují skupiny které mají software co dokáže sledovat kdo obsah sdílí a stahuje zároven, inu nemám se nejspíš proč zlobit, budu dělat to co Velký Bratr řekne a hry kupovat, jiné východisko bych ani neviděl - dnešní hry kladou spíš na multiplayeroví zážitek, 3D programy lze stáhnout free - Blender, jediné kvůli čemu bych utorrent použil je Sony Vegas 13/12 to mi bude hodně scházet, kupovat to za 10 000 ale nepřipadá v úvahu. Jsem vcelku zklamán.
MSI B85 Gaming
Intel Xeon E3 1231v3
Seasonic 650 S12
Samsung EVO 840 120GB
Windows 8.1

VSmanCZ
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod VSmanCZ » 22 kvě 2014 18:59

Je jedno z jaké stránky torrenty stahuješ. Tím, že stáhneš porušuješ zákon a ještě sdílíš svoje vlastní data jiným. Mimo jiné, i kdyby jsi nestahoval z torrentů, je tu také uložto, ale to fuguje stejně. Stáhneš a tvůj sprostředkovatel internetového připojení (operátor) ví přesně co stahuješ, odkud, jak dlouho, kdy atd. Jedním slovem, prostě nikdy nebudeš mít soukromí. To bylo někdy před 20 lety, když se počítače rozjížděly. Dnes je všechno pod kontrolou.

SvanXYZ
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod SvanXYZ » 22 kvě 2014 19:08

Jo to je dobrý vědět, nerad bych udělal špatný krok a přišel hned o sestavu, která by mě stála poměrně hodně. Takže jsem rád, teda co to říkám, jsem znechucen tím co jsem se dozvěděl a rád bych byl znechucen ještě víc, takže pokud je někdo kdo se touto problematikou zabývá, rád si o tom přečtu další články.
MSI B85 Gaming
Intel Xeon E3 1231v3
Seasonic 650 S12
Samsung EVO 840 120GB
Windows 8.1

VSmanCZ
Tvůrce článků
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod VSmanCZ » 22 kvě 2014 19:10

No, ono není hlavní to, že přijdeš o sestavu. Více by tě stálo něco jiného a celý život by jsi se nedoplatil. Hlavně budeš platit pokutu v řádech milionů korun za porušení autorských a další práv.
EDIT: Sestavu už jsi koupil nebo objednal? Dalo by se to sestavit lépe.
Já se držím hesla, když na něco nemám, tak to prostě nebudu mít :-)
Hry a programy, které nejsou zdarma se nestahují a řádně se kupují... :evil:
Naposledy upravil(a) VSmanCZ dne 22 kvě 2014 19:19, celkem upraveno 1 x.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”