Windows 8.1 většina ikon zmizela, nelze nic spustit

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Kazarp
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Windows 8.1 většina ikon zmizela, nelze nic spustit

Příspěvekod Kazarp » 25 úno 2015 16:57

Ahoj,
omlouvám se za podivný předmět, ale můj problém se moc nedá shrnout do jednoho názvu.

Na PC mám dual-boot - Windows 8.1 a Feodra 21. Většinu času trávím na Windows. Nedávno se mi stalo, že když jsem spustil Windows, zobrazila se mi plocha bez ikon. Zmáčkl jsem Start a zobrazily se jen prázndé čtverce a obdélníky místo ikon Windows 8 aplikací. Když jsem zkoušel na nějaký ten odbdélník kliknout, spustila se mi odpovídající aplikace (např. Pošta), ale ihned se zavřela a vrátilo mě to do Startu. Když jsem ale zkoušel spustit jakoukoli desktopovou aplikaci, vždycky se mi ihned sekla s po chvíli vyskočila hláška "neodpovídá" a poté spadla celá plocha do šedivé obrazovky a nikde nic. Vypnul jsem tedy PC natvrdo, znovu zapnul a bylo to to samé. Nelze ani spustik task manager. Zkusil jsem spustit Fedoru. Ta funguje bez problému a právě z ní píšu tento text.
Další věc, co jsem zkoušel je Windows 8 64-bit repair disc, který jsem vypálil přímo ve Windows 8.1, které používám. Jenomže když jsem z něj bootnul a zvolil si rozložení klávesnice v menu, napsal mi chybovou hlášku: "tento disk není kompatibilní s touto verzí Windows".

Před tím, než se mi stala tato zvláštní věc si pamatuji, že jsem instaloval dva programy - NovaPDF a PDF-XChange. Používám samozřejmě antivirus, takže vím, že se nejdná o známou hrozbu.
I tak jsem ale pro jistotu spustil Fedoru a chtěl jsem oba programy odstranit přímo z disku, jenomže kdykoliv se snažím přistoupit k části disku, kde mám Win8, Fedora vypíše chybovou hlášku. "Error mounting /dev/sda4.... command exited with status 14: The disk contains an unclean file system (0, 0)." Mohlo by se tedy jednat o chybu v souborovém systému?
V nejhorším případě samozřejmě Win8.1 přeinstaluji. Na disku s Win8 nemám žádné osobní soubory ani dokukmenty, vše si bouhdík zálohuji na externí disk a na cloud, takže o to mi až tak nejde. Nicméně chtěl bych vědět, jestli někdo nezná způsob, jak tuhle chybu opravit, spíš než Windows reinstalovat?

Děkuji všem za odpovědi, a kdybste měli někdo otázku na nějaký další detail mého problému, jen se ptejte. S radostí odpovím.

Reklama
Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Re: Windows 8.1 většina ikon zmizela, nelze nic spustit

Příspěvekod Hoff » 25 úno 2015 17:09

Kazarp
nováček
Stav:

Re: Windows 8.1 většina ikon zmizela, nelze nic spustit

Příspěvekod Kazarp » 25 úno 2015 17:24

Ano, to je přesně ten problém. Ale já nemůžu Windows vypnout ani restartovat, kdykoli se o to pokusím, jsem zase na šedivé obrazovce a je to celé seklé.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nejde klíč. Po Upgrade Hardware zmizela licence Windows.
    od Minapark » 09 zář 2024 16:54 » v Windows 11, 10, 8...
    22
    6741
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2024 10:47
  • MS Office nelze spustit - Exception code: 0xc0000005
    od krysarr » 18 dub 2025 15:52 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    3594
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    20 dub 2025 20:38
  • Firewall WIndows Defender nejde spustit
    od Richard_ZZR » 02 pro 2024 16:26 » v Windows 11, 10, 8...
    1
    1787
    od Tint Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2024 19:41
  • Nelze nainstalovat Windows 11
    od helpmeboys » 04 pro 2024 14:52 » v Vše ostatní (sw)
    2
    2972
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    04 pro 2024 14:59
  • Windows Update nelze stáhnout, chyba 0x80070246 Příloha(y)
    od Rewqa » 19 led 2025 17:20 » v Windows 11, 10, 8...
    11
    5493
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    27 led 2025 20:43

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”