Po náhlém vypnutí notebooku se objevuje několik závad

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Max Power
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Po náhlém vypnutí notebooku se objevuje několik závad

Příspěvekod Max Power » 08 led 2016 18:47

Mám cca 5 let starý notebook Asus. Původně Win 7, před několika měsíci nahrán bezplatný Win 10.
Již mnohokrát se mi stalo, že jsem neměl počítač v zásuvce, takže po vybití baterie se náhle vypnul. Nikdy se kvůli tomu nic nestalo, až včera. Opět ten sám scénář, ntb se z plného provozu náhle sám vypnul, protože jsem jej zapomněl dát do zásuvky. Zapojil jsem jej tedy a když už se baterka částečně nabila, ntb jsem opět standardním způsobem zapnul. Jenže ouha, od této chvíle se objevuje několik nepříjemných závad a já nevím, co s tím.
Závady jsou následující:
- ntb se zapíná nezvykle dlouho, cca 1 minutu (předtím jen cca 10 vteřin)
- ještě déle se vypíná, trvá to cca 5 minut
- některé prohlížeče, jako MS Edge nebo Explorel, přestaly úplně fungovat - jdou sice zapnout, ale po zapnutí se seknou a již nejde nic zadat. Zvláštní ale je, že když mi přijde e-mail a v rohu se mi zobrazí malé upozornění (mám nainstalovaného pošťáka od seznamu) a já na to upozornění kliknu, tak se mi díky tomu explorel spustí a již funguje normálně rychle a zobrazí i všechny weby. Po vypnutí a zapnutí ntb se ale vše vrátí do původního stavu, čili opět explorel standardním způsobem kliknutí na jeho ikonu zapnout nejde anebo jde, ale ihned po zapnutí se sekne a já musím čekat, až mi někdo pošle e-mail, abych mohl klinutím na upozornění od pošťáka vstoupit do své e-mailové schránky na seznamu a tím i zprovoznit explorel, protože jinak se mi prostě explorel nerozjede. Divné, že.
- další prohlížeče, jako Opera nebo Chrome zobrazují jen některé weby, například seznam.cz mi nezobrazí vůbec a jiné weby, jako třeba slunecnice nebo stahuj jsou hodně zpomalené, další weby ale fungují normálně rychle a bez problémů
- některé funkce ntb, jako třeba kalkulačka, se po zapnutí seknou

Jak jsem tento problém zkoušel řešit?
- chtěl jsem si přeinstalovat prohlížeče, ale vždy se po chvíli zobrazilo upozornění, že instalace se nezdařila, protože odezva webu trvala příliš dlouho
- počítač jsem vícekrát restartoval, ale k ničemu to nebylo, protože se během restartování vždy seknul a zůstal zapnutý jen s černou obrazovkou, takže jsem musel pokaždé použít tlačítko vypnout
- poté jsem zkoušel obnovení počítače do výchozího bodu, čili do data 6. ledna, protože náhlé vypnutí ntb a následné závady mně potkaly 7. ledna. Počítač se obnovoval asi hodinu a pak se opět seknul a byla vidět jen černá obrazovka i přestože ntb byl zapnutý. Marně jsem čekal ještě asi 4 hodiny, jestli se nakonec sám nerozjede, ale již zůstal s černou obrazovkou, tak jsem opět musel použít tlačítko vypnout.

Nevíte někdo, jaký postup mám dál vyzkoušet? Díky předem za rady.

Reklama
forjoyrider
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Re: Po náhlém vypnutí notebooku se objevuje několik závad

Příspěvekod forjoyrider » 08 led 2016 19:49

Zkusit ještě opravit. Nebo rovnou nahodit W10 čistou instalací.
Jestli je ještě v pořádku recovery oddíl, tak možno použít ten, pak by jsi měl ale zpět W7.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 08 led 2016 20:00

Osobne bych zacal tim, ze nainstaluji Crystal Disk Info a podivam se na stav disku.

Pokud bude vadny, nema smysl se o cokoliv dalsiho pokouset.

Max Power
nováček
Stav:

Příspěvekod Max Power » 09 led 2016 12:02

Děkuji za pomoc.
Crystal disk mi ukazuje stav disku dobrý, teplota 44 st. Celsia. Ale nevím, jaká teplota je odpovídající, tak nevím, jestli je to dobrá hodnota anebo už horší.

Stal se asi zázrak. Už jsem byl rozhodnut pro reinstalaci systému, ale ještě jsem předtím vyzkoušel jako poslední možnost obnovu počítače do nejzazšího bodu, který mi nabízel, což bylo cca 18 dní nazpátek. Říkal jsem si, že je to asi zbytečné, když problémy nastaly teprve 7. ledna a já předtím vyzkoušel obnovu do 6. ledna a nijak to nepomohlo. Přesto "tonoucí se stébla chytá" a tak jsem to zkusil a vida, pomohlo to. Ntb jede opět na plné obrátky, rychle, vše funguje včetně všech aplikací, nic se neseká, a zapínání i vypínání opět v několika vteřinách tak jako dříve.

Přesto, kdyby se mi opět stal podobný problém, což vzhledem k mé roztržitosti není nic neočekávatelného, poprosím ještě o radu:
Win 10 jsem instaloval bezplatně z internetu a nikoliv z CD. Přesto v návodu, který je výše v odkazu od forjoyrider se píše, že před reinstalací mám do mechaniky vložit CD/DVD se systémem. Já však takové CD nevlastním.
Tím pádem, kdybych v menu mého ntb připojeného na internet zvolil reinstalaci Win 10 se zachováním mých souborů, reinstaluje se mi systém bezplatně z netu, tak jako se mi tam i prvně bezplatně instaloval?
A najde si ntb ony webové stránky Microsoftu sám, tudíž mám zadat reinstalaci v menu ntb, anebo musím reinstalaci na Win 10 zadat nikoliv v menu ntb, ale přímo na příslušných www Microsoftu?

Děkuji předem za rady.

forjoyrider
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod forjoyrider » 10 led 2016 09:56

Máš několik možností co v případě budoucích problémů:

obnovíš pak do továrního nastavení (pokud bude systém ještě trochu funkční, tak nepotřebuješ čádné DVD nebo flash disk):
Jak opravit Windows 10

nebo

si vytvoříš instalační médium (DVD nebo flash disk) a uděláš čistou instalaci: Možnosti získání instalačního DVD s Windows 10

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Vypnutí monitoru pri hrani hry
    od Dejv28 » 06 čer 2025 08:47 » v Problémy s hardwarem
    28
    5644
    od Dejv28 Zobrazit poslední příspěvek
    10 čer 2025 21:35
  • Náhodné restarty notebooku
    od Villentretenmerth » 07 led 2025 15:43 » v Problémy s hardwarem
    3
    2212
    od Villentretenmerth Zobrazit poslední příspěvek
    10 led 2025 19:53
  • Výběr OLED notebooku do 16 000
    od sxtrail » 09 dub 2025 23:22 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3386
    od falco_dee Zobrazit poslední příspěvek
    11 dub 2025 17:40
  • Výběr NVMe SSD do notebooku Příloha(y)
    od MrVoltz » 01 lis 2024 18:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    9
    2614
    od MrVoltz Zobrazit poslední příspěvek
    04 lis 2024 18:19
  • Problém se zálohováním notebooku Příloha(y)
    od rakato11 » 20 říj 2024 10:32 » v Vše ostatní (sw)
    9
    3430
    od rakato11 Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2024 18:45

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”