Dobrý den.
Pokusil jsem se nainstalovat winXP na novou desku GA-Z170-HD3P,resp. jsem instaloval XP do oddílu pro win XP původního disku . To se mi nepovedlo. Instalace spadne do "modré obrazovky smrti"(Staré PC mělo klasický Bios). V UEFI jsem nastavil Legacy, zkoušel různé nastavení, ale nic. Nemůže to být nějaký problém s novějšími deskami s UEFI, na starších to podle diskuzí zřejmě fungovalo? Virtualizovat XP nechci. Nemáte nějakou radu? Nepomohl by nějaký boot manager?
PC - i5-6400,8GB DDR4,GA-Z170-HD3P, 2x HDD SATA, WIN7prof.
Pozn: Jinak SECUROM řádí na mém PC jako čert:-) Prý si nějak nerozumí se SKYLake...
Dual boot win7 a winXP
-
- Pohlaví:
Re: Dual boot win7 a winXP
Když zablodíš na stránky výrobce, tak zjistíš, že pro desku nejsou ovladače na XP => zřejmě deska XP nepodporuje. To může být příčinou modré smrti.
To vím, ale chtěl jsem zkusit NET. i5-6400 ofiko také nejde přetektovat
Několik dnů jsem surfoval po Netu, našel různé zajímavé věci, ale mám pocit, že nic neřešilo, že deska nepodporuje XP( vypadá to, že dříve s tím nebyl takový problém). Zajímavé je, že instalace skončila ve stejném místě dvěma odlišnýma hlášeníma. (už si je nepamatuju
), ale nebylo mi na první pohled zřejmé, co je to za problém.). Možná se k tomu vrátím příští týden a dám to sem...

Neviem, či si nezabudol aj na to, že XP podporovalo rozpoznanie disku v biose nastavenom na IDE a ovládače Sata-AHCI bolo potrebné nainštalovať počas inštalácie cez F6.Používam XP na druhom disku v PC ale moja doska podporuje pre tento Sata port nastavenie zvlášť režim IDE bez toho aby sa to zmenilo aj na ostatných Sata portoch..Na ostatných Sata portoch zostáva rozpoznanie disku AHCI.Takže pri spustení XP nemusím tento režim stále meniť v biose iba si cez Boot menu vyberiem disk z ktorého sa má PC spustiť.Skús si nastaviť v biose režim pre disk na IDE.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
XP na Z170 nedas ani s Alfredovym AHCI driverem.
Jinak ta BSOD ma jaky kod?
Jinak ta BSOD ma jaky kod?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
"The Bios in this system is not fully ACPI compliant." Trochu jsem experimentoval ( Golden edition (sp3 + drivery)) - nic. Už jsem to vzdal. Budu virtualizovat.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Single Fan vs Dual Fan a aka case?
od AirCrew » 04 dub 2025 11:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 0
- 1175
-
od AirCrew
Zobrazit poslední příspěvek
04 dub 2025 11:39
-
-
- 2
- 1751
-
od Luk4579
23 úno 2025 22:39
-
- 5
- 7979
-
od Stenatko
03 dub 2025 21:42
-
-
ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem - 6
- 4569
-
od Zivan
15 srp 2024 09:16
-
Zpět na “Windows 11, 10, 8...”