Operační systém

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Operační systém

Příspěvekod d1amond » 21 črc 2011 13:29

Pokud byly ty Win už na notebooku předinstalované, tak jsou 100% OEM a na jiný PC je nemůžeš instalovat.

--- Doplnění předchozího příspěvku (21 Črc 2011 13:31) ---

petaq píše:Prostě to zkus a uvidíš, já OEM XP nainstaloval na 3 desky, z toho 2 zároveň a aktivace prošla. (Že by mi omylem prodali multilicenci? :D)

To že to lze, ještě neznamená, že to je legální. A o tom se zde bavíme. Do auta s klíčkama taky nasednu a projedu se, ale pokud není moje, ukradl jsem ho.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Reklama
tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 21 črc 2011 14:19

Nexmor: Blbost, OEM licence se váže k hardwaru takže na změnu desky můžeš zapomenout, musíš potom zakoupit i novou licenci.
d1amond: Já neříkám že to legální je, je to blbost mikrošrotu že si to nijak nechrání, já mu jen poradil ať to zkusí.
Just Fucking Google It!

Nexmor
nováček
Stav:

Příspěvekod Nexmor » 21 črc 2011 14:33

petaq: Ehm takže znovu. Při instalaci OEM systému se spočítá HW skóre (počítá se z ID procesoru, chipsetu, HDD, RAM, MAC adresy,....). Každá z těchto věcí je ohodnocena jinou prioritou. Pokud vyměníš třeba RAM, HW skóre se přepočítá, z tohoto skóre pozná že jsi vyměnil pouze RAM a nemusíš znovu aktivovat widle. Pokud vyměníš desku, HW skóre se přepočítá a pozná, že jsi udělal větší zásah. Takže musíš znovu aktivovat widle. Proto je u OEM licence možnost aktivovat 3x (myslim že za rok). Proto se tu řeší to, že můžeš OEM licenci narvat na jinej comp a povede se ti aktivovat, i když to není legální.

mar00m
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod mar00m » 21 črc 2011 14:40

Proč tak složitě? Já si myslím, že je ve Winech aplikace, která po zadání Licenč. Č. Uloží do nějakého skrytého souboru HW Konfiguraci a uloží ji pod lic. číslem. Pak ji při spojení s NETem odešle na Microsoft. Který ji zkontroluje, popřípadě uloží a při shodnosti odeslaného lic. č. s již uloženým odešle počítači "ErrorLevel".

Asi nějak takhle:

123-OEM-4567-8910 + Intel 8088; AMD MB; HDD Samsung IDE:0123456789 >> Aplikace >> Soubor 123-OEM-4567-8910 (obsahující Intel 8088; AMD MB; HDD Samsung IDE:0123456789) >> http://www.microsoft.com >> Kontrola, Save Souboru, Reakce pro PC >> Uspěšná aktivace/Error
Momentálně pracuji na 'homemade' kalkulačce, pokud máte nějaké rady a tipy ohledně zásobníkového programu v C++ či AVR ATMEGA2560 tak je rád uvítám.

Nexmor
nováček
Stav:

Příspěvekod Nexmor » 21 črc 2011 16:06

já to nevymyslel, ale tak jak jsem to psal, tak to prostě je. Počítá se HW skóre, výsledek je několik součíslí v desítkové soustavě.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 21 črc 2011 16:14

Aktivovat je můžeš klidně každý den, pokud to bude vždy na jedné a té samé desce - a až to MS omrzí, aktivuješ je po telefonu a tak pořád dokola. Máš na to právo, zakoupil sis licenci k používání. Jakmile však měníš desku z jiného důvodu než reklamace, licence zaniká. To je celá podstata OEM licencí.
Logicky tedy nelze přenést OEM mezi 2 počítači, aniž by to bylo legální - pokud si neprohazují základní desku.

Nexmor
nováček
Stav:

Příspěvekod Nexmor » 21 črc 2011 16:51

Ach jo, pořád dokola, OEM si můžeš koupit spolu s procesorem, základní deskou, case, zdrojem, HDD a RAM. Pokud zůstanou mezi dvěma aktivacemi alespoň 3 z těchto zmiňovaných komponent stejné, máš právo na to provést znovu aktivaci.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 21 črc 2011 17:00

Pokud zůstanou mezi dvěma aktivacemi alespoň 3 z těchto zmiňovaných komponent stejné, máš právo na to provést znovu aktivaci.

A tos vytáhnul odkud? Protože v tom případě už to dělám pár let špatně. OEM licence je vždy vázaná na základní desku, na základě desky v kombinaci s PK ze vygeneruje ID produktu. Toto ID se ověřuje při aktivaci.

kuntscher
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod kuntscher » 21 črc 2011 17:07

u XP se počítá skore, nějak tak, jak tu píše Nexmor. za každej HW je nějakej bod a nějak to počítají, ale myslím,že na desku se to nevzatuhuje. ta sama o sobě bude vždy znamenat konec aktivace. Visty a Sedmičky jsou na tom jinak, jsou svázaný s deskou a HDD po výměně těchto komponent se deaktivují.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 21 črc 2011 17:30

Řada polopravd až nepravd, ale nebudu se vámi kluci hádat. Už se to tu řešilo mockrát, stačí číst.

Nexmor
nováček
Stav:

Příspěvekod Nexmor » 22 črc 2011 10:09

kuntscher píše:u XP se počítá skore, nějak tak, jak tu píše Nexmor. za každej HW je nějakej bod a nějak to počítají, ale myslím,že na desku se to nevzatuhuje. ta sama o sobě bude vždy znamenat konec aktivace. Visty a Sedmičky jsou na tom jinak, jsou svázaný s deskou a HDD po výměně těchto komponent se deaktivují.

Ano deaktivují, ale můžeš provést novou aktivaci, u OEM by ti to mělo projít 3x do roka (XP), když u Vist nebo 7 vymění v servisu, kterej je microsoft partner, desku, tak provedou re-aktivaci po telefonu, která projde. Může být vyžadován doklad o potvrzení výměny základní desky kus za kus když budeš re-aktivovat sám (i když dělal jsem již x-krát a nikdy po mně nic nechtěli, na lince jim jenom řekneš, že šlo o neopravitelnou poruchu základní desky a oni ti nadiktujou aktivační kód).

Riviera kid
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Riviera kid » 22 črc 2011 10:16

mám OEM licenci na XP, před časem mi odešla deska, koupil jsem novou, vyměnil ji a musel jsem požádat o nový klíč. teď mám jinou desku a jiný klíč. víc bych to neřešil.
pokud máš notebook, kde byl OS již nainstalovaný, na 80% jde o OEM verzi a tudíž to na PC nainstalovat nepůjde.
"Voda je mokrá, nebe je modrý, ženský mají tajemství."

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • TCL 40S615 - Cant load Android system Příloha(y)
    od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw)
    2
    3170
    od Daniel_Jackson Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2024 22:17
  • Logitech G Saitek Pro Flight Yoke Pro System
    od peta501 » 19 dub 2025 01:11 » v P: Hardware
    0
    1956
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2025 01:11
  • Zaplatil jsem 2799 Kč za Windows 11 Pro – systém není aktivovaný, klíč jsem nedostal Příloha(y)
    od MoA285 » 27 kvě 2025 20:38 » v Reklamace a zákony
    15
    4043
    od MoA285 Zobrazit poslední příspěvek
    28 kvě 2025 00:59

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”