Explorer.exe vytěžuje při práci s druhým HDD CPU na 95%

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

michaln11
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Explorer.exe vytěžuje při práci s druhým HDD CPU na 95%

Příspěvekod michaln11 » 05 úno 2012 15:25

Zdravím všechny ajťáky i neajťáky,

mám problém, a to aktuální, s apl. EXPLORER.EXE. POZOR, nejedná se o browser IExplorer 6,7,8 či 9 apod.. V mém případě se jedná o user interface, tedy uživatelské rozhraní(zobrazování plochy, ikon apod.). Na PC mám k dispozici dva HDD, pro přehled - Vestern Digital HDD "A"(160GB) a HDD "B"(40GB). Oba HDD - zdraví 95 a 99%, výkon u obou 100%, teplota HDD "A" 32st. Celsia, HDD "B" neznámá(nemá senzor).
Problém spočívá v tom, že přo práci s HDD "A", kde je i OS, tato apl. CPU nezatěžuje vůbec a když, tak max. 10 či 20%.
To však neplatí s HDD "B". Při práci s ním zatížení CPU vyskočí na průměr 95%, což vylučuje jakoukoliv efektivní a smysluplnou práci.
Děje se tak, jak shora uvedeno, v posledních několika měsících. vyzkoušeno mnoho možností, bez výsledku.

Děkuji za rychlou radu či pomoc, řešeno i na jiných fórech.

M.
Naposledy upravil(a) Ltb dne 16 úno 2012 22:45, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: EXPLORER.EXE

Příspěvekod Uziv00 » 05 úno 2012 15:31

Zkusil jsi nějaký souborový manažer?
Jakou konkrétně práci máš na mysli?
jaký PIO/DMA mód máš u hdd B?

michaln11
nováček
Stav:

Příspěvekod michaln11 » 08 úno 2012 16:53

Ahoj,

obávám se, že je třeba upřesnit Tvé dotazy? Evidentně nejsem tak v IT oblasti daleko jako Ty. Jedná se především o první a třetí dotaz!
Co se týče druhého, měl jsem na mysli v podstatě výskyt problému již odkliknutím jednotky F, na které HDD "B" je umístěn či provozován. Od té chvíle apl. Explorer.exe začne při pohybu ve složkách a adresářích, přepínání oken apod. zpožďovat zobrazení apod. a v neposlední řadě zatížení CPU letí na 95%. Opravdu, následná práce ne neštěstí.
Totéž se děje i v př. přehrávání hudby prostřednictvím přehrávače nainstaůlovaného na HDD "A", I když je uložena na HDD "B". Děje se tak ovšem bez toho, aniž bych s HDD "B", tedy s jednotkou F pracoval přímo, tedy měl HDD "B" v přímé práci(odkliknutý). Tedy, jakýkoliv kontakt s HDD "B", CPU letí nahoru!
Bohužel, i když práci s HDD "B" včetně přehrávání hudby ukončím, CPU je stále na téměř 100%. Musím tedy proces apl. Explorer.exe ukončit manuálně a poté zase spustit, což není pro PC ideální stav. Po tomto je CPU na nule či při 10%, což je odvislé od dalších procesů.
Nechce se mi HDD "B" vyhazovat, ale mám obavu, že se něco děje a že mi klekne v té nejnevhodnější chvíli.

Dík za pomoc, M.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 08 úno 2012 17:13

Jaké to jsou disky ATA/IDE, nebo SATA?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

michaln11
nováček
Stav:

Příspěvekod michaln11 » 13 úno 2012 11:10

Ahoj,

Dle zjištěných informací ze "Správce zařízení" se jedná o IDE HD, a to oba.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 13 úno 2012 13:16

Jsou připojené na jedné kšandě a disk s OS nastaven jumperem na Master (M) a připojen na konci kabelu, a druhý disk uprostřed kabelu a jumper na Slave (Sl)? Pokud je každý zvlášť, tak na konci kabelu a jumper na Master ne CS. To stejné platí pro připojení mechaniky. Datové kabely použít oba 80ti žilové.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 13 úno 2012 14:30

OT: Internet Explorer má proces s názvem IEXPLORE.EXE (snad) :wink:

michaln11
nováček
Stav:

Příspěvekod michaln11 » 14 úno 2012 16:01

Picovi,

jak píšeš, oba disky jsou na jedné kšandě. Tedy, HDD s OS na Master(M), HDD bez OS na Slave(Sl).

Dík.

michaln11
nováček
Stav:

Příspěvekod michaln11 » 16 úno 2012 22:26

Pro PICA,

v rámci řešení problémů s apl. Explorer. exe jsem zjistil zásadní skutečnost. Dle mého přesvědčení nebude problém ani tak s HDD 2 jako s aplikací samotnou. Důvod? Zajistil jsem na HDD 1 tolik místa, abych mohl data z HDD 2 na něj zkopírovat pro př. jeho skonu.
Ale ejhle! Kvůli příliš dlouhému názvu jednoho souboru se proces kopírování zastavil, takže jsem jej zrušil. Do té doby se zkopírovalo něco málo přes 14GB dat. Opakuji, že jsem data kopíroval na HDD 1. Když jsem chtěl složku se zkopírovanými daty otevřít, zatížení CPU vyletělo taktéž ke 100%.
Vyzkoušel jsem proto otevření jiných složek na HDD 1, zde však zatížení bylo O.K. 100% měla pouze složka se zkopírovanými daty.
Z uvedeného vyplývá, že příčina nebude HDD, ale nejspíše viry apod. a příčina byla zkopírována taktéž. Tuto skutečnost však narušuje fakt, že u jiných složek na HDD 1 problém není! Já už fakt nevím!
Doplňuji, že PC průběžně kontroluji, po vzniku problému na HDD 2 obzvlášť. avšak nic nebylo nalezeno.
V této fázi Tě žádám o dvě odpovědi. 1) Zda jsi ochotný se problémem i nadále zabývat. 2) Pokud ano, v čem nebo kde spatřuješ problém nyní po sdělení této zásadní věci.

Dík za rychlé odpovědi.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC na hraní + práci
    od showpayne » 05 čer 2025 16:10 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    2176
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    06 čer 2025 09:05
  • PC na prácí s AutoCad
    od kolpe » 02 zář 2024 10:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    3121
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    03 zář 2024 18:05
  • Monitor pro práci s grafikou
    od showpayne » 02 led 2025 16:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1676
    od showpayne Zobrazit poslední příspěvek
    02 led 2025 16:49
  • Krátký dotazník pro diplomovou práci
    od VojtaLav » 17 lis 2024 21:38 » v Vše ostatní (Off topic)
    2
    2231
    od VojtaLav Zobrazit poslední příspěvek
    17 lis 2024 22:02

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”