Po předchozím restartu se mi nedaří spustit systém Win XP

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

paulos123
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Po předchozím restartu se mi nedaří spustit systém Win XP

Příspěvekod paulos123 » 12 lis 2012 16:55

Dobrý večer,
po předchozím restartu se mi nedaří spustit systém windows xp profesional, ani v nouzovém režimu. Jaké mám teď možnosti řešení? Lze použít nějakou utility na cd pro nejběžnější poškozené soubory př startu-jako onen boot.ini atd.. (kdysi jsem tak jeden problém vyřešil, nebo mě byl vyřešen jinou osobou) ? Nebo notně pomůže jen reinstalace z cd (do jaké míry bych při ni přišel o svá data?)?

Ale abych popsal mé dosavadní "úspěchy"..
Vložil jsem instal. cd a nabootoval z něj, spustil jsem recovery konzoli a udivilo mě, že po otázce "Ke které instalaci systému Windows se chcete přihlásit?" se mi nabídlo jen D: Windows. Zadal jsem 1 a ok, je možno zadávat příkazy. Mám 2 disky, první instalovaný je rozdělen na 2 sektory C: (kde je systém) a E:, a druhý disk H: .

Nevím tedy, proč na mě vyskočilo D: Windows (když D: bylo původně písmeno 1 ze 2 mechanik), když Windows mám uloženy na C: a mechanika, kde je bootovací Cd by měla mít úplně jiné písmeno, G). Je možné, že by se označení mohlo nějak změnit a třeba i způsobit nemožnost startu systému?

Jediná možnost je tedy, co jsem dosavaď zjistil, použití příkazů fixboot a následně fixbmr.
Zkusil jsem zadat něco z příkazů a zadal - "chkdsk" a napsalo mi toto: "zdá se, že nosič je v dobrém stavu a proto nebyl kontrolován"; tedy by ten D: měl být na 100% systémový disk, že? Navíc odpovídala i udaná velikost, včetně zbývajícího volného místa. Jen mi nešlo provézt další kontrolu, kterou tam zminovali - /p .. ale to nevím, zda je podstatné. Tedy myslíte, že je to definitivně onen systémový disk a s klidným svědomím mohu zkusit zadat příkaz fixboot a posléze i fixmbr?

*před tím jsem zkoušel dát v biosu na první boot místo tu druhou mechaniku a zkusit z ní nabootovat, nedostal jsem se na nabídku co dále(jestli R nebo instalace xp) jelikož to napsalo: "Soubor lbrtfdc.sys je poškozen. Pokračujte stisknutím libovolné klávesy." a po jejím stisku se jen restartoval pc, nevím zda to s tím nějak souvisí anebo je to jen chyba při čtení mechaniky, jelikož první mi to při všech pokusech neudělala ani jednou).

Předem se omlouvám za možná hloupý dotaz a děkuji mnohokrát za odpověď, už jsem z toho zoufalý .. :(

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Po předchozím restartu se mi nedaří spustit systém Win X

Příspěvekod Pic » 12 lis 2012 18:17

Podle všeho je oddíl C na prvním disku nepřístupný a proto ta nabídka instalace na oddíl D. Doporučuji si stáhnout CD Hiren`s Boot, vypálit jej na CD (je bootovací). Na Cd je mimo fůry programů na otestování i MiniWinXP, díky jemu můžeš zachránit data na D a pokud se tam dostaneš i z C. Jestliže se nepodaří oddíl C zprovoznit, můžeš odstranit oddíly na tom prvém disku (C a D) a znovu je vytvořit, naformátovat pomalým formátem (kontroluje při tom i disk) a následně z instalačního CD znovu nainstalovat systém.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

paulos123
nováček
Stav:

Příspěvekod paulos123 » 12 lis 2012 18:24

a kdybych zkusil příkazy fixboot a fixbmr ? Co by se stalo, kdyby ten D:Windows nebyl onen systémový disk C:? podle všeho jim ale musí být, odpovídá totiž velikost oddílu a i volné místo, což jsem si zjistil díky tomu příkazu chkdsk, navíc mi oznámil, že je disk bez chyby.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 12 lis 2012 18:34

To si můžeš ověřit jedině právě pomocí toho CD s HB, kde je WinXP a v něm se můžeš podívat na disky.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

paulos123
nováček
Stav:

Příspěvekod paulos123 » 12 lis 2012 18:42

Dobře, stáhnu to, mrknu na to a pak hned poreferuji :-); vlastně neporeferuji, jelikož na druhém pc nemám vypalovací mechaniku, škoda.

tímpádem to pro mě znamená jediné - servis, anebo risknout ty příkazy, snad by se tím nic nepokazilo..

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 12 lis 2012 20:25

Ještě můžeš zkusit, zda to naběhne do nouzového režimu DOS. Pokud ano poradím, jak dál.

paulos123
nováček
Stav:

Příspěvekod paulos123 » 12 lis 2012 22:15

Zkoušel jsem to v nouzovém režimu (a nespustil se), myslím i dos (ale nejsem si jist ; každopádně bych to zkusil, jenže už jsem rozdělal pc na zítřek, kdy ho vezmu do servisu aby se na to mrkli a poradil jsem se co a jak. Zatím moc děkuji za tvůj čas a ještě se ozvu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nedarí sa inštalovať apps na Google TV
    od Rayziss » 16 led 2025 03:55 » v Vše ostatní (sw)
    1
    2769
    od Minapark Zobrazit poslední příspěvek
    16 led 2025 12:23
  • Tmavý monitor po restartu či režimu spánku
    od StOrKcZ » 07 úno 2025 14:45 » v Problémy s hardwarem
    7
    7650
    od StOrKcZ Zobrazit poslední příspěvek
    26 úno 2025 18:52
  • TCL 40S615 - Cant load Android system Příloha(y)
    od Daniel_Jackson » 25 zář 2024 10:58 » v Vše ostatní (hw)
    2
    3170
    od Daniel_Jackson Zobrazit poslední příspěvek
    27 zář 2024 22:17
  • Logitech G Saitek Pro Flight Yoke Pro System
    od peta501 » 19 dub 2025 01:11 » v P: Hardware
    0
    1956
    od peta501 Zobrazit poslední příspěvek
    19 dub 2025 01:11
  • Fortnite nejde spustit
    od makojed » 27 lis 2024 17:12 » v Hry