MTF - malý dotaz

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

spartakus25
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

MTF - malý dotaz

Příspěvekod spartakus25 » 14 bře 2013 19:11

Ahoj,

poprosil bych o vysvětlení od někoho kdo tomu rozumí. Někde jsem se dočetl, že pro MFT je vyhrazeno 12% prostoru na každém oddílu na HDD (zbylých 88% je vyhrazeno pro data) z důvodu, aby nedošlo k fragmentaci MFT. Co ale nechápu je to, že moje MFT na log. disku C: (kapacita disku je 10 GB) je velká cca 250 MB, je využita jen ze 70% a celkový počet fragmentů MFT je 101, což nechápu. Je ji vyhrazeno 12% prostoru na disku a ona se přesto rozdělí do 101 fragmentů různě rozházených po disku místo toho, aby byla spojitě uložena za sebou. Dokáže mi to někdo vysvětlit?
Díky.

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Re: MTF - malý dotaz

Příspěvekod MiliNess » 14 bře 2013 23:37

K tomuto stavu jsi se pravděpodobně dopracoval tak, že jsi nejprve menším počtem velkých souborů vyčerpal více jak těch 87,5% volného místa (defaultně je velikost rezervace 12,5% a dá se to upravit pomocí jedné hodnoty v registru), čímž se obsadila i část souvislého místa rezervovaného pro MFT, které mělo po naformátování svazku velikost zhruba 1200MB. Potom byly nějaké soubory smazány a vytvořeno větší množství malých souborů, čímž se zaplnila MFT a s novými soubory bylo nutno ji postupně zvětšovat. MFT pak byla nastavována úseky z různých částí svazku. Tak došlo k fragmentaci souboru MFT. Nakonec jsi zase nějaké soubory smazal, čímž došlo k uvolnění MFT, proto je využitá pouze ze 70% a přesto fragmentovaná.
Po smazání souboru se totiž odstraní příslušný záznam v MFT a místo je označeno za volné. V MFT souboru vzniknou díry, které jsou využity pro záznam dalšího nového souboru, MFT ale není nijak přeuspořádávána, v případě že je tam velké množství takových děr. Ke zmenšení by snad došlo pouze kdyby byly uvolněny záznamy na konci MFT souboru. Je to naprosto stejný mechanismus, jaký je použit u větví registru.
Můžeš použít nějaký nástroj, který dokáže MFT defragmentovat. Je to ale pro data docela nebezpečný úkon (srovnatelný se změnou velikosti svazků s daty)

Jinak z toho plyne, že by se neměl svazek přeplňovat daty a mělo by se zachovávat alespoň těch 12,5% volného místa ve svazku. Nedávno jsem zde četl nějaký příspěvek, kde se o tom pár lidí dohadovalo.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

spartakus25
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod spartakus25 » 15 bře 2013 19:04

Jasně, tohle mě napadlo, jen jsem potřeboval někým potvrdit svou teorii a tys mi ji víc než potvrdil! Hodněkrát jsem kapacitu disku zaplnil až "nadoraz", mnody zbývalo jen pár kB místa. Mockrát ti děkuju za vysvětlení!
Naposledy upravil(a) spartakus25 dne 15 bře 2013 20:24, celkem upraveno 1 x.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 15 bře 2013 19:58

Nemáš zač
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ