Windows xp a čo ďalej

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

EHB
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Windows xp a čo ďalej

Příspěvekod EHB » 01 říj 2013 15:10

Vo všeobecnosti rád by som sa vyjadril k softwarovej politike Windows. Prakticky pomaly každé 2 roky by bolo treba kúpiť nový OS a aj počítač, aby na tom čo najviac zarobil Microsoft. To vyhovuje im a možno až tak nevadí tým, čo nevedia čo s peniazmi robiť a tak ich bezhlavo míňajú. A tak teraz sa vyhrážajú tým, že podpora pre Windows XP a Office 2003 začiatkom apríla 2014 končí. Máte priatelia na vybranie, kúpiť nový OS, alebo odstaviť počítač, resp. načierno si nainštalovať nejakú cracknutú verziu novej OS?
A čo keď niekto nemá záujem o tie "tzv vychytávky", ktoré nové OS ponúkajú. Čo keď používajú PC len na bežné veci a nie na hranie najnovších hier, na extra nové, resp. len trochu pozmenené alebo vyčačkané programy, ktoré sú už roky na internete bežne k dispozícii (ja napríklad používam od známej Software 602-ky programy ako Text, Tab a Album 602 a odkedy som si ho nainštaloval, ešte som ho nepotreboval vymeniť, lebo ani graficky, ani obsahovo ho žiaden program nemôže nahradiť).
Nakoniec, aby som poznamenal, že mám priateľa z oných čias, keď sme ešte len začínali a doposiaľ má na svojom PC DOSS 6 a Windows 4.11 a hovorí, že na to, čo on potrebuje mu to úplne vyhovuje.
Tak prečo by Windows XP malo končiť o pol roka? Myslíte, že sa nenajde dosť tých, čo nemajú záujem o tie cifrovačky a cápanie prstami po monitore, a vymyslia spôsob, ako pokračovať s XP naďalej? Myslíte, že sa na internete nenajde schopný kolektív aby XPčku ďalej udržoval?
Alebo sa treba na windows vykašlať a prejsť na Linux, alebo počkať, že vyjde nejaký nový OS a udrží sa bez neprestajných opráv a upgradov.
Akonáhle bolo XP na dobrej úrovni, začali so sedmičkou a ešte nedovyvinutou chcú nahradiť osmičkou a už je aj 8.1. Bezhlavé uverejňovanie nových verzíí Microsoftu len aby nemuseli vydať solídny OS nevyžadujúci neprestajné aktualizovanie je len ukázkou neschopnosti urobiť niečo poriadne, čo netreba každú chvíľu opravovať.
Viem, že je éra "spotreby" na úkor kvality a prípad, že niekto ešte jazdí Škoda 1100, alebo ešte staršie vozidlo len svedčí o tom, že vtedy sa dokázalo robiť jednoducho a poriadne a potom to funguje aj 50 rokov!!! A nie, že kúpite niečo, čo ledva vydrží do termínu ukončenia lehoty záruky, ako je to aj v prípade napríklad produktov Microsoftu?
Čakám, že sa na toto ozvú tí, ktoré majú podobný názor.

Reklama
wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Re: Windows xp a čo ďalej

Příspěvekod wattmetr » 01 říj 2013 15:16

Vítej na PC-help!
Asi jsi to špatně pochopil. Win XP nekončí! Končí jen jejich podpora a Ty si je klidně používej dalších 30 let :P
Jinak Win XP je systém starý +/- 10 let. Mám zato, že obměnit OS po 10tiletech (ne po DVOU!!!) je docela přiměřené. Druhá věc je, co mi vyhovuje a co ne. Ale jak se říká: Pokrok nezastavíš a pokud chceš fungovat, musíš se přizpůsobit! Takže i já, zatvrzelý "XPéčkář" se pomalu chystám na přechod na W8, i když z toho nejsem nadšený ;)
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 01 říj 2013 15:19

Já zůstanu na XP dokud to půjde a pak Linux.

wattmetr
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:

Příspěvekod wattmetr » 01 říj 2013 15:24

Končí jen jejich podpora a Ty si je klidně používej dalších 30 let :P

Toho Linuxu se nedožiješ :lol:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 01 říj 2013 15:25

1. DOS se píše s jedním "S" (Disk Operation System)
2. Windows 4.11 neexistovaly. Existovaly 3.11, jako nástavba DOSu a 3.5x což byly předchůdci NT. Uvedená NT by pak mohla být 4.0
Jinak plně souhlasím. Bohužel dnešní hardware jde také dopředu, takže počítačů, nakterých by šly staré systémy valem ubývá. A to tím víc, čím víc se snižuje kvalita komponentů. Už mám i MB, na kterou nejsou ovladače pro XP.
Nicméně existují jisté možnosti. Já používám virtuální stroje. Mají však také svá omezení. Nicméně pokud vlastníš plnou licenci (nikoli OEM), pak je to řešení.
A co se týče podpory: XP nekončí, jen končí jejich podpora od mrkvosoftu. Klidně pojedou dál, nicméně pro pořádně zabezpečení budeš muset použít programy třetích stran. Zda vznikne nějaký kolektiv je otázka, ale klidně to možné je. Jako příklad můžu uvést stránku pro Win98: http://windows98.xf.cz/ kde jsou různé vychytávečky, včetně nativní podpory USB, což zase ale nefunguje ve virtuálu.
Co se týče komponent, je to prostě hrůza. PC, které jsem skládal původně pro 98 jedou i teď a jsou na nich XP, i když rychlost je hrozná. Jako příklad můžu uvést doteď funkční Intel Celeron 600@950 s 512 RAM. Chipset Intel BX440. Běží dodnes. Přetaktovaný byl od začátku.
Dnes běžně měním paměti už po dvou letech, HHD klekne zhruba po třech. Můj první Seagate 540MB je funkční dodnes (rok 1995).
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 01 říj 2013 15:27, celkem upraveno 1 x.

guest

Příspěvekod guest » 01 říj 2013 15:26

Tak já tu mám 3 vraky, které průběžně opravuju. Spíš se dožiju toho, že budu muset koupit něco nového :-(

Jinak bych se bez podpory XP obešel.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod Pic » 01 říj 2013 17:45

též stále trčím na XP, ale asi budu muset při inovaci PC přejít na Win7, či spíše na 8.1, nebo na Linux.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”