Jak vyčistit počítač s Windows XP
Jak vyčistit počítač s Windows XP
Ahoj, používám notebook s OS Win XP home edition již několik let. Známý mi řekl, že tak po dvou letech to chce smazat a nainstalovat znovu OS, protože za tu dobu se to všechno zanese bordelem. Známý není po ruce. Mám orig CD s Win XP. Programy a data mám zálohované na externím disku. Chtěl bych vše smazat (OS, data, programy i s bordelem) a nainstalovat znovu OS, teda jesli mi to doporučíte, ale nevím jak to přesně odinstalovat. Pokud to není nezbytně nutné, nepotřebuji přepsat harddisk 35x pomocí nějakého prográmku. Poraďte prosím. Díky
Re: Jak vyčistit počítač s Windows XP
Jestliže máš na systémovém disku jen systém, respektive můžeš-li všechna data na systémovém disku smazat, při reinstalaci zadej formát disku.
Ještě než se ale pustíš do přeinstalace, možná vyzkoušej systém vyčistit a zkontrolovat, co všechno se spouští při startu, jestli tam nejsou nějaké zbytečnosti (programy i služby – pomocí msconfigu).
Pokud už budeš Windows znovu instalovat, doporučuji ti, aby sis poté, co bude všechno nainstalované a nastavené, udělal bitovou kopii systémového disku a namísto případné reinstalace v budoucnu můžeš daleko rychleji systém uvést pomocí této kopie do původní kondice.
¨Pokud máš jenom jeden, nadto nerozdělený harddisk, doporučuji ho při instalaci rozdělit na systémovou a datovou oblast a po instalaci přepsat cesty k uživatelským složkám (Dokumenty a podobně) – umístit je na datovou oblast, respektive na druhý harddisk, máš-li jich v počítači víc. Když budeš potom někdy muset systémový disk obnovit ze zálohy, nemusíš se bát, že bys přišel o uživatelská data. Sám to dělám přesně tak.
Ještě než se ale pustíš do přeinstalace, možná vyzkoušej systém vyčistit a zkontrolovat, co všechno se spouští při startu, jestli tam nejsou nějaké zbytečnosti (programy i služby – pomocí msconfigu).
Pokud už budeš Windows znovu instalovat, doporučuji ti, aby sis poté, co bude všechno nainstalované a nastavené, udělal bitovou kopii systémového disku a namísto případné reinstalace v budoucnu můžeš daleko rychleji systém uvést pomocí této kopie do původní kondice.
¨Pokud máš jenom jeden, nadto nerozdělený harddisk, doporučuji ho při instalaci rozdělit na systémovou a datovou oblast a po instalaci přepsat cesty k uživatelským složkám (Dokumenty a podobně) – umístit je na datovou oblast, respektive na druhý harddisk, máš-li jich v počítači víc. Když budeš potom někdy muset systémový disk obnovit ze zálohy, nemusíš se bát, že bys přišel o uživatelská data. Sám to dělám přesně tak.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Máš nějaké problémy s činností PC? Jestliže ne postačuje občasný úklid třeba pomocí programu Ccleaner a to i registrů (povolit jejich zálohu). Pokud použiješ standardní nastavení uvedeného programu a povolíš zálohu registr, nehrozí žádný problém. Nepotřebná data můžeš odstraňovat jejich smazáním (Delete), ale programy pouze regulérním odinstalováním, např. přes "Přidat/Odebrat SW". Pokud tedy nemáš žádné problémy není nová instalace nutná.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Ahoj Mylosi, díky za rady, nicméně poprosím o podrobnější vysvětlení, krok po kroku, abych tomu dobře rozumněl. Jestli rozumím dobře tomu, že systémový disk je na Tomto počítači jednotka C, kde jsou windows, pak tam mám i jiné programy, dokumenty a nastavení atd. a to jsem zkoušel smazat jen tak jak to umím - shift+delete a stejně mi to u některých souborů psalo, že to nejde smazat. Navíc složku windows jsem takhle mazat radši nezkoušel. Pokud mazat jiným způsobem, tak jak to mám mazat? Reinstalaci rozumím jako znovuinstalování, znamená to nainstalovat na počítač znovu OS, kde už je ten zanesený OS smazaný? A čemu se říká zadat formát disku? Čemu říkáš přeinstalace - je to smazání starého OS a nainstalování nového nebo je to nainstalování nového OS na ten starý OS? Případně nevím jak provést přeinstalaci. Systém se snažím čistit jak můžu, je to vždycky podle dostupných informací. CCleaner používám pravidelně. Dokonce jsem dokázal dle rad na netu označit a následně smazat zálohové soubory systému apod., nicméně když jsem chtěl třeba vypnout počítač, tak trvalo někdy i desítky minut, než se mi objevilo okýnko s lištou vypnout, restartovat atd. Programy, které znám a které se spouští při startu jsem schopen eliminovat nebo nespouštět, ale jsou tam i programy, které radši ani nezkouším vypínat, protože nevím, co to je. Použít msconfig neumím.Nainstalovat Windows bych snad zvládnul, ale mně jde hlavně o to mazání. Bitovou kopii si rád udělám, sice ještě nevím jak se to dělá, ale na to se zeptám až co budu mít vyřešenou reinstalaci. A harddisk snad taky zvládnu rozdělit na C a D, jak radíš, ale to už je instalace následující po té odinstalaci. Tak jestli máš trochu trpělivosti, tak ti budu vděčný i jenom za pár rad a odpovědí. Díky Dan
Pokud máš to CD tak stačí vložit do Mechaniky bootnout a přes instalaci můžeš formatovat celej HDD
Je to blbost! Dokud OS funguje, je zbytečné instalovat systém znovu. Nejde ani tak o ztrátu času instalováním systému, ale ovladači, kodeky a softwarem, u mě to trvá několik týdnů a více než 100 restartů. A to ještě pomocí Drag Stripu vidím, co mi chybí a v jaké verzi doinstalovat.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 8218
-
od zeus
Zobrazit poslední příspěvek
05 srp 2024 15:30