Přenistalace OS

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Fantomas
Level 2
Level 2
Pohlaví: Muž
Stav:

Přenistalace OS

Příspěvekod Fantomas » 29 led 2014 20:06

Ahoj,

vím, že tento problém je řešen na hodně stránkách, ale nikde i přes to bych se chtěl ujistit o variantách. Mám přehlcený systém (hodně se začal kousat atp.-> zkrátka nutná přeinstalace). Nojo, jenže můj notebook (Asus k53s s Windows 7 Home Premium x64) obsahoval již při koupi tyto Wokna a žádný Recovery disk ani instalační DVD přiloženo nebylo.

Od kamaráda mám sice DVD s touto verzí woken, ale již při instalaci jsem řešil problém s připojením k internetu (to by mělo přeci fungovat při instalaci - alespoň to všem, kterých jsem se dotázal funguje) a pak jsem měl ještě další problémy, zejména s ovladači, které by si měly Wokna nainstalovat samy. Chtěl jsem stáhnout Wokna z oficiálních stránek, ale z nepochopitelných důvodů nejsou na stránkách Microsoftu ke stažení. Torrenty a další pochybné zdroje zavrhuji - přeci jenom nechci riskovat. Zkoušel jsem stahovat z MSDN, ale nepustilo mě to kvůli nějakému ID, které bych složitě musel získávat... Po dvouhodinovém googlování jsem se nakonec obrátil na vaší komunitu.

Lze nějakým způsobem vytvořit vlastní instalační DVD z aktuálně nainstalovaných Woken? Jak funguje vytvořený disk pro opravu systému - je to kýžené instalační dvd? Na stránkách výrobce nic stáhnout nelze (a už vůbec ne ovladače, které tam na oko jsou, ale po promluvě s jejich technikem mi bylo řečeno, že to jsou pouze aktualizace na ovladače).

Díky za radu!

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Přenistalace OS

Příspěvekod petr22 » 29 led 2014 20:13

Windows nikdy na Microsoft webu volne ke stazeni nebyly (uzivatel ma k dispozici zalozni kopii bud na DVD, na disku nebo si ji sam vytvori). MSDN je placena sluzba, navic MSDN licence neni povoleno pouzit na domaci pouziti.

Problem s Windows 7 pri instalaci bude nejspis v tom, ze neobsahuji ovladace pro sitovou kartu ktera je v notebooku - tedy logicky nemohou stahnout ani zadne jine ovladace z internetu, protoze nefunguje sit. Ovladace je nutne stahnout z webu vyrobce a doinstalovat rucne.

Nicmene, pokud nebyl smazan disk, tak zalozni oddil s Windows by mel byt na disku - a obnova se spousti nejakou kombinaci klaves pri zapnuti pocitace.

Fantomas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Fantomas » 29 led 2014 20:26

No to nevím, jak bych to zjistil? V sekci rezervováno systémem je místo 100 MB, to asi ale nebude

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 led 2014 20:28

Udelej screenshot ze spravce disku

Ten 100MB oddil by mel byt na zacatku, na konci by mel byt dalsi oddil (nebo oddily) o velikosti 10-20 GB. Ale pouze pokud pri instalaci z DVD nebyl smazat cely obsah disku (ten 100MB oddil se tam vytvori pri instalaci Windows sam vzdycky).

Fantomas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Fantomas » 29 led 2014 20:37

tak to asi nebudu mít, bohužel... již jsem disk formátoval :(

Jaké mám tedy možnosti a jak bych měl postupovat?
Přílohy
disky.PNG

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 led 2014 20:51

Jestli je mozne pri instalaci z DVD pouzit seriove cislo ktere je na licencnim stitku, tak by melo stacit jen stahnout ovladac na sitovou kartu, nainstalovat ho a Windows uz si stahnout zbyvajici chybejici ovladace.

Az bude fungovat pristup k internetu, tak Windows aktivovat. Kdyz to nepujde online, tak telefonicky.

Fantomas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Fantomas » 29 led 2014 20:58

Ano to jde. Bohužel hledání kýženého síťového adaptéru se mi stalo noční můrou z reinstalace pomocí DVD bez ovladačů. Než jsem přišel na ten správný, znovu jsem si zahltil systém balastem... Nyní si ale už nepamatuju, jaký to byl ovladač :-(.

Zajímavé je, že při instalaci Ubuntu 13.04 našlo ihned ovladač a již během instalace jsem stahoval... opravdu nechápu Windows, že nemůžou vypustit .iso obraz...

dvorakj
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod dvorakj » 29 led 2014 21:01

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 29 led 2014 21:02

Microsoft toto v podstate nezajima, protoze na OEM software poskytuje podporu vyrobce notebooku.

A kdyby dali volne k dispozici ISO, tak si ho nainstaluje kdokoliv kdo ma pocitac stejneho vyrobce a bude mit normalne aktivovane Windows co vypadaji jako legalni.

Fantomas
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Fantomas » 04 úno 2014 07:36

Tak nakonec přeinstalace proběhla úspěšně. Pro příští případy jsem si vytvořil Recovery Partition od Paragona pouze s ovladači. Ovladače kupodivu nyní fungovali napoprvé.

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”