Win7 - rozdíl 32bit a 64bit

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Mr.Voza
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Win7 - rozdíl 32bit a 64bit

Příspěvekod Mr.Voza » 30 zář 2013 15:08

ITCrowd: Konečně smysluplná a hlavně pro běžnýho uživatele pochopitelně psaná odpověď. To že 64bit OS náročnější na paměť jsem taky nevěděl, jinak bych vzhledem k těm 2GB RAM rovnou dal 32bit OS.

Až si budeš chtít koupit auto a budeš se rozhodovat jestli kombi, sedan nebo hatchback a jestli plyn, naftu nebo benzín, tak Ti rovnou poradím podle jakejch kritérií se rozhodovat a nebudu Ti posílat linky na jiný fóra a cizím jazykem psaný články, který budeš hodinu pročítat a jako běžněj uživatel z toho stejne nic moc nepochopíš. ;)

Speed_dead: Ovladače jsou v tomhle případě OK. Všechno si Win7 nainstaloval sám, žádný drivery nebyly potřeba - Acer k tomuhle NTB ani žádny drivery pro Win7 ke stažení nemá (resp. má, ale ne k tomu HW, co je v týhle konfiguraci NTB).

Reklama
Mr.Voza
nováček
Stav:

Příspěvekod Mr.Voza » 03 říj 2013 18:23

Čím se teda tak nějak všeobecně řídit při rozhovování, jestli na konkrétní PC dát 32bit, nebo 64bit OS? Jestli to teda dobře chápu, tak rozhodující je ta RAMka? Když budu mít do 4GB (součet pamětí v PC), tak je vhodnější 32bit OS nehledě na to, jestli je CPU 32bit nebo 64bit? A když budu mít víc než 4GB, tak už je vhodnější 64bit, aby dokázal využít cenou RAM? Je to tak? Myslím tím běžný domácí, nebo kancelářský PC/NTB, ne server apod.

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 03 říj 2013 18:34

Teoreticky. Prakticky ve 32-bit systému nemůžeš využít ani těch 4GB, ale pro tvou práci ve windows bude použítelných asi jenom 3,25GB. Zjednodušeně 32-bit systém dokáže pracovat pouze s 3,25GB.
Tady to máš, opravdu jednoduše: viewtopic.php?f=44&t=61130

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 03 říj 2013 18:43

Mr.Voza: Ano, tak nějak. Tím součtem pamětí je: operační paměť + hardware (grafika, zvukovka, ...).

ondoubek: Je to vždy přesně 4 GB, když zanedbáme speciality (RAMdisk a spec. adresování).

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 03 říj 2013 18:45

To "do 4GB" se dneska dela uz dost spatne s grafikama co maji 1-2 GB RAM samy.

Proste pokud neni potreba spoustet 16bit aplikace tak bych pouzil vzdy 64bit verzi Windows.

Mr.Voza
nováček
Stav:

Příspěvekod Mr.Voza » 04 říj 2013 08:03

A ještě se zeptám na jeden konkrétní případ - ITCrowd psal, že na 64bit OS běžej 32bit aplikace pomalejc, protože běžej emulovaně. Dá se nějak přesnejc říct (vyjádřit třeba zhruba v procentech), o kolik pomalejc poběží 32bit aplikace na 64bit OS, než kdyby běžela na 32bit OS? Je mě jasný, že to nepůjde říct uplně přesně, ale aspoň takovej odhad pro představu o kolik výkonu příjdu, když budu provozovat 32bit aplikaci na 64bit OS.

O co mě jde a proč se na to ptám - mám 2 podobný PC. V obou je Athlon X2 4800+, v obou je 2x1GB RAM DDR400 dual chanel, v obou je disk SATA2, v jednom je ještě myslím grafika Radeon HD4870 512MB 256bit, ve druhým je nějaká integrovaná na desce (kancelářskej PC). V obou jsem měl do nedávna WinXP 32bit a cca před půl rokem jsem na obou přešel na Win7 64bit. S tím Win7 jsou obě PC znatelně pomalejší - start systému trvá dýl, spouštění jednotlivejch aplikací je pomalejší a dlouho to hrabe na disku, než se aplikace zapne, třeba i rolování po delší webový stránce je takový pomalejší, než bylo s XP, s tím XP to bylo prostě celý takový svižnější... Bral jsem to, jako že je to prostě tím, že jsou to Win7, který jsou novější a tím pádem i HW náročnější... Teď jsem si ale přečet, co psal ITCrowd o tý emulaci, tak mě napadá, jestli to němůže bejt všechno pomalejší proto, že jsem špatně zvolil verzi Win7 64bit. Drtivá většina aplikací, ne-li všechny, který používám, jsou 32bit. Dá se předpokládat, že kdybych to přeinstaloval na Win7 32bit, tam by se celý PC ZNATELNĚ zrychlilo? Nebo by to zrychlení bylo NEZNATELNÝ a když už tam mám 64bit, tak už se s přeinstalováním nevyplatí patlat?

edit: pro upřesnění - ty RAMky jsou samozřejmě DDR2 800 dual chanel a ne DDR 400 dual chanel, jak jsem psal...
Naposledy upravil(a) Mr.Voza dne 04 říj 2013 12:58, celkem upraveno 1 x.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 04 říj 2013 08:58

Ten rozdil v rychlosti bude minimalni, u naproste vetsiny aplikaci ktere nezatezuji procesor nebude videt.

Presne to rict nemuzu, protoze nemam nikde 32bit OS.

S tema pocitacema je zasadni problem nedostatek RAM. Pro Windows 7 je minimum 4 GB RAM, zvlast kdyz je tam jeste antivir. Na masinach s 2 GB RAM v podstate lidi tady nemuzou pracovat - protoze pusti Office zaroven s Lotusem - a uz to jen swapuje.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 04 říj 2013 11:39

např. zde: je to různé podle aplikací. http://earchiv.chip.cz/cs/earchiv/vydan ... 64bit.html
koneckonců, máš dva identické stroje, můžeš to klidně vyzkoušet a změřit sám.
A jak píše petr, znatelně se ti PC zrychlí pokud přidáš alespoň další 2GB RAM.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”