Nejdou přeinstalovat WinXP Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Fif4Dev11
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Nejdou přeinstalovat WinXP

Příspěvekod Fif4Dev11 » 05 pro 2012 20:44

To jsem já rasty_kartas, ale pod jiným nickem. K účtu rasty_kartas si nepamatuju heslo, protože mám na to program, ale na tenhle účet si heslo pamatuju. Takže včera se mě podařilo nainstalovat WinXP Home Edition, a to tak, že jsem přepojil ještě 2. DVD mechaniku k ostatním a v biosu jsem nastavil SATA Mode Selection z AHCI na IDE a potom to jako zázrakem šlo. Ale ta instalace byla nějak podivně krátká. Vždycky to trvalo tak 30-45 min. a ta instalace XP Home netrvala ani 10 min. to bylo jenom asi tak 5 min. Asi to může být tím, že už to mělo potřebné soubory z předchozích XP. Ty WINXP Home jsem instaloval z originálního CD ne přímo od Microsoftu, ale dodané k PC sestavě. A ty WINXP Professional jsou neoriginální CD, ale jiné verze na jiných CD, které mám fungovaly jako třeba 64-bitová verze. A u těch XP Professional v tom chybovém blue screenu to píše něco o souboru pci.sys, jak je vidět na posledním obrázku, který jsem na CD našel, ale zřejmě bude poškozený, protože to CD je asi 10 let starý, ale dřív pokaždý fungovalo. A teď jsou v biosu oba řadiče nastaveny na IDE. A radši bych měl nainstalovaný Professional než Home. Ale je to skoro jedno.
A právě jak jsem nainstaloval ty XP Home, tak teď se nedostanu do Win7, kde mám všechno nainstalovaný. Takže teď musím psát z mobilu. A ty Win7 se nedokážou načíst. Zase problikne blue screen jako na začátku problému u XPéček a podařilo se mě zjistit, že je to chyba 0x0000007B což nejspíš znamená podle MiliNesse, že se to nemůže dostat k bootovacímu CD/DVD disku tak jsem ho vložil do mechaniky a blue screen stále přetrvává. Tak doufám, že to pude vyřešit bez přeinstalace. Moc by se mě nechtělo přeinstalovávat Sedmičky. Napadlo mě jestli by nepomohlo mít oba HDD zapojené a provést znovu instalaci XPéček, protože já vždycky jeden z nich před instalací odpojuju na který nechci instalovat XPéčka, že právě si to třeba potom spolu nerozumí. A třeba taky nemůže to mít souvislost s tím, že v biosu v nastavení priority bootování nejsou nikdy zobrazeny oba HDD. Vždy jenom 1 ze 2 DVD mechanik, ale to nevadí, potom výběr USB: Generic-Compact Flash 1.00 to ani nevim co to je a dál právě jenom ten 1 HDD bez toho druhého a poslední volba je Disabled. Ono se to sice prohazuje, ale takhle si to pamatuju. Vždycky musím 2.HDD odpojit a potom znovu vstoupit do biosu, ale to tam zase není na výběr ten 1.HDD jako kdyby to mělo místo jenom na 3 položky a možnost Disabled, ale dřív tam byly zobrazený oba HDD. Mám ještě externí disk HP na USB, ale to nemůže být ta volba USB, ten byl značený jinak. V tý volbě bylo napsaný to HP, takže jak jsem psal nemůže to být exterák.

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 05 pro 2012 23:46

Vezmi datový kabel od disku s Windows 7, píchni ho do šedého konektoru a v BIOSu ASMedia SATA3 Mode nastav na AHCI.
Pokud Win 7 nenastartují ani tak, vrať datový kabel zpět a obě položky nastav na AHCI. Pak se do W7 určitě dostaneš a AHCI ve Win XP vyřešíme dodatečně.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 06 pro 2012 00:21

OK takže to vyzkoušim a potom napíšu jak to dopadlo. Jinak v předchozím příspěvku napsal za mě brácha, protože heslo, který mám napsaný v programu, sem do pc-help.cz jsem nevěděl, jak už je to napsaný v předchozím příspěvku. A teď píšu z provizorně naistalovaných WinXP Home Edition.

--- Doplnění předchozího příspěvku (06 Pro 2012 04:00) ---

Takže jsem to vyzkoušel. Datový kabel disku s Windows 7 jsem strčil do šedého konektoru a v BIOSu jsem nastavil ASMedia SATA3 Mode na to AHCI. Jak si radil. Ale Win7 zase vyhodili probliknutý blue screen. Tak mě ještě napadlo nastavit SATA Mode Selection taky na AHCI shodou jak si psal v druhém postupu a já jsem to sice četl, ale moc jsem si to nezapamatoval, takže to bylo opravdovou shodou. No a teda Windowsy 7 se uspěšně načetly. A datový kabel od disku s Windows 7 jsem nechal zapojený v šedém konektoru. Potom jsem teda ještě zkoušel různě měnit oba SATA Módy a zjistil jsem následující: Pokud chci aby se mě načetly XPéčka tak musím nastavit obě položky (oba SATA Módy) na IDE a změnit bootování disku na kterým jsou XPéčka a potom se mi taky úspěšně načtou. A pokud chci aby se mě načetly Win7 tak musím nastavit oba SATA Módy na AHCI a bootování disku buďto můžu změnit anebo nemusím a ono si to disk s Windows 7 samo najde. Tak teď jsem aspoň rád, že to takhle funguje, nicméně určitě ještě budu chtít vyřešit to AHCI ve Win XP jak si psal. A tu prioritu bootování (volby Boot option) jsem už taky vyřešil. Byla to jenom moje nepozornost. Právěže pod těmi třemi Boot option jsou ještě 3 složky a v nich si nastavuju pořadí zobrazování pro každou 1 volbu Boot optionu. A poslední dobou jsem na ně na ty složky nějak uplně zapomněl. Až teď jsem na ně náhodou kouknul a řekl jsem si co jsem to za d**ila, že jsem si jich nevšimnul dřív. Ale dříve jsem o nich věděl. No nic teď už snad budu o nich vědět a nezapomenu znova na ně. Jinak ještě jsem si nadělal během instalace Win XP Home Edition několik nedoinstalovanejch nefunkčních kopíí Win XP Home Edition a taky jeden nefunkční pokus o inovaci z Home Edition na Professional a jenom jedno z toho je funkční. Tak se chci zeptat jestli to nepude nějak smazat ty ostatní nefunkční položky abych před načtením systému nemusel pořád vybírat tu jedinou funkční položku nebo budu muset si zálohovat svazek C a potom ho zformátovat a nainstalovat znova Win XP?
CPU:Intel QuadCore i5-3470, 3400 MHz | GPU:Zotac NVIDIA GeForce GTX 560 Ti | RAM:2x 2GB A-Data DDR3 1600MHz | MB:ASRock H77 Pro4/MVP | Zdroj:FORTRON FSP600-80BPN 600W | Monitor:Samsung S24B300HL | Myš:A4tech F5 V-Track | Skříň:Cooler Master Dominator CM 690 Advanced NVIDIA Edition

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 pro 2012 08:42

Potřebuji abys teď udělal toto ve Windows 7:
1) Spusť RegEdit, klikni pravým myšítkem na HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet, vyber Exportovat a výsledný REG soubor upni na http://www.ulozto.cz (pojmenuj ho export1.reg)
2) Nainstaluj tento ovladač.
3) Pak znovu vyexportuj HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet a výsledný REG soubor upni na http://www.ulozto.cz (pojmenuj ho export2.reg)
4) Stáhni a nainstaluj toto
5) Pak znovu vyexportuj HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet a výsledný REG soubor upni na http://www.ulozto.cz (pojmenuj ho export3.reg)

V kroku 2 instaluješ ovladač pro diskový hostitelský řadič ASMedia, v kroku 4 instaluješ Intel® Rapid Storage Technology, jehož součástí je ovladač pro AHCI mód hostitelského řadiče od Intelu (součást chipsetu)
Pak to přeneseme do Win XP.

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 06 pro 2012 13:58

Takže jsem udělal to co jsi napsal, krok za krokem. A tady je odkaz na všechny tři exporty registrů http://uloz.to/m/rasty-kartas/RegEdit-exporty.
Jsou číslované přesně jak mají být podle tvého postupu. Jaký bude teda význam toho, že ten AHCI přenášíme do Win XP? Já si myslim, že abych nemusel pořád přenastavovat oba řadiče, ale jenom bootování disků. Myslím si to správně nebo je tomu jinak? A půjde teda vyřešit to odstranění nedoinstalovaných kopií Win XP Home, aby když to nestihnu mě to nenačetlo tu nefunkční položku a měl tam jenom jeden funkční systém a nemusel si vůbec vybírat.
CPU:Intel QuadCore i5-3470, 3400 MHz | GPU:Zotac NVIDIA GeForce GTX 560 Ti | RAM:2x 2GB A-Data DDR3 1600MHz | MB:ASRock H77 Pro4/MVP | Zdroj:FORTRON FSP600-80BPN 600W | Monitor:Samsung S24B300HL | Myš:A4tech F5 V-Track | Skříň:Cooler Master Dominator CM 690 Advanced NVIDIA Edition

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 pro 2012 14:09

A půjde teda vyřešit to odstranění nedoinstalovaných kopií Win XP Home

V kořeni svazku s WindowsXP je soubor boot.ini. Otevři ho a jedho obsah sem zkopíruj. Mrkneme na ty nedokončené imstalace WXP.
Jaký bude teda význam toho, že ten AHCI přenášíme do Win XP? Já si myslim, že abych nemusel pořád přenastavovat oba řadiče, ale jenom bootování disků

Ve finále nebudeš muset vůbec lézt do nastavení BIOSu.

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 06 pro 2012 14:53

K čemu jsi potřeboval ty exporty? Tak to je fajn, že nebudu vůbec musel lézt do biosu. A když teda nebudu muset lézt do BIOSu, tak to si teda budu po zapnutí PC před načtením systému vybírat mezi Win XP a Win 7 jako kdybych měl na jednom disku 2 systémy?

Tady je ten obsah souboru boot.ini

Kód: Vybrat vše

[Boot Loader]
Timeout=5
Default=C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.1="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.0="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect
C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows XP Professional - instalace"

Ten poslední řádek je pokus o inovaci Win XP Home na Win XP Professional s pravděbodobně poškozeným soubourem pci.sys, takže to je taky nefunkční.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 06 pro 2012 15:29

tak to si teda budu po zapnutí PC před načtením systému vybírat mezi Win XP a Win 7

Preci pomoci klavesy pro vyvolani jednorazoveho boot-menu (casto F8, F10, F11).
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 pro 2012 16:06

rasty_kartas píše:K čemu jsi potřeboval ty exporty? Tak to je fajn, že nebudu vůbec musel lézt do biosu. A když teda nebudu muset lézt do BIOSu, tak to si teda budu po zapnutí PC před načtením systému vybírat mezi Win XP a Win 7 jako kdybych měl na jednom disku 2 systémy?

Tady je ten obsah souboru boot.ini

Kód: Vybrat vše

[Boot Loader]
Timeout=5
Default=C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT
[Operating Systems]
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.1="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect /NoExecute=OptIn
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(2)\WINDOWS="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect
multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.0="Microsoft Windows XP Home Edition" /fastdetect
C:\$WIN_NT$.~BT\BOOTSECT.DAT="Microsoft Windows XP Professional - instalace"

Ten poslední řádek je pokus o inovaci Win XP Home na Win XP Professional s pravděbodobně poškozeným soubourem pci.sys, takže to je taky nefunkční.

Já tam ale nevidím dokončenou instalaci Windows XP Professional. Pouze tři instalace Windows XP Home a jednu rozdělanou instalaci Windows XP professional.
Kterou položku při startu vlastně vybíráš?
Spusť Počítač->Spravovat->Správa disků, maximalizuj okno a udělej screen.

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 06 pro 2012 17:10

Teď vybírám tu první položku. WinXP Professional tam na disku byli původně, ale nová instalace WinXP Home poškodila WinXP Pro, neudělala formátování HDD a několikrát byla neúspěšná. Tak proto tam je teď tolik položek.
Asi už tam ty WinXP Pro měli být nainstalované, že?(Kvůli dalšímu postupu)
Na svazku (C:) jsou nainstalovaný Win7 a na svazku Místní disk (C:) (A:) jsou teď nainstalovaný WinXP Home

Tady je ten screen

[album]709[/album]

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 06 pro 2012 17:26

Tys tomu těmi instalacemi dal. Po úpravě bude boot.ini vypadat takto:
[Boot Loader]
default=multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS.1
[Operating Systems]

Pokud máš ve svazku D: stále složku Windows, Document and Settings, Program Files a pod, tak je můžeš smazat. Také složku Windows na C:A:
Windows XP bys měl teď mít ve složce WINDOWS.1

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 06 pro 2012 17:47

Takže soubor boot.ini mám upravit takto jak jsi to napsal, že?
Složky Document and Settings, Program Files a další systémové soubory mám zálohované. Složku Windows jsem nezálohoval. Takže tu zálohu složek tedy smažu.
A co bude další krok?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • eqkes = nejdou otevřít soubory (jpg, doc, xls...) Příloha(y)
    od pajauh » 11 srp 2024 10:58 » v Vše ostatní (bezp)
    8
    9218
    od pajauh Zobrazit poslední příspěvek
    24 zář 2024 18:07

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”