Win7 - rozdíl 32bit a 64bit

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Mr.Voza
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Win7 - rozdíl 32bit a 64bit

Příspěvekod Mr.Voza » 29 zář 2013 10:39

Ahoj všem,

do dneška jsem žil v domnění, že 32 bitový operační systémy jsou určený pro 1 jádrový CPU a 64 bit OS pro 2 a vícejádrový CPU. A taky, že 64 bit systém na 1 jádrovej CPU ani nepůjde nainstalovat - tohle jsem myslím v minulosti i zkoušel a napsalo mě to, že nelze nainstalovat (myslím).

Dneska jsem vzal manželky NTB, že ho komplet přeinstaluju a místo původních zahnojenejch a zabržděnejch XP tam zkusím nacpat Win7 - je to starej NTB, takže zatím jenom na test, jak to bude použitelný. NTB je Acer Aspire 5315 - CPU je Celeron 550 2GHz.

Strčil jsem do mechaniky placku s Win7 v domění, že to jsou Win7 32bit. V průběhu instalace jsem ale zjisil, že Win7 32bit zůstaly ležet na stole a to co se instaluje jsou Win7 64bit.

Když už teda instalace běžela, nechal jsem jí dokončit a k mýmu překvapení všechno funguje. Po nainstalování Win jsem ještě zkontroloval ve správci zařízení, že je CPU fakt 1 jádrovej a ve vlastnostech počítače, že Win jsou fakt 64bit.

Prosím teda o vysvětlení, jak je to ve skutečnosti s 1 jádrovejma a dvoujádrovejma CPU a s 32bit a 64bit OS. Jakej je pro mě jako pro uživatele rozdíl v tom, jestli budu mít na 1 jádrovým CPU nainstalovaný Win7 32bit nebo 64bit a jakej je rozdíl v tom, jestli budu mít 32bit nebo 64bit na 2 nebo vícejádrovým CPU?

Předem moc dík za ujasnění. Jsem z toho volaký taký zmetený :?

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Win7 - rozdíl 32bit a 64bit

Příspěvekod Uziv00 » 29 zář 2013 10:44

Tak si prohledej tohle fórum, protože podobných dotazů jsou zde kvanta.

Arha
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Arha » 29 zář 2013 10:49

Tvůj CPU je 64bit, takže žádný problém.
Výhoda 64bit systému je v tom, že dokáže pracovat s více než 3,25GB RAM +-.
I skladník ve šroubárně si může psát vlastní SQL příkazy.

Mr.Voza
nováček
Stav:

Příspěvekod Mr.Voza » 29 zář 2013 20:04

Aha, Aha... takže v tom je ten problém... můj omyl byl v tom, že jsem myslel, že 1 jádrovej procesor automaticky bude umět jenom 32bitovej OS, je to tak? Teď jsem si dal vygooglit tenhle CPU a napsalo mě to, že má jenom 1 jádro, ale 64bitový instrukce.
http://ark.intel.com/products/31727/Int ... 33-MHz-FSB
Takže ne všechny 1 jádra jsou 32 bitový... Tak to pak jo, teď už to chápu...

Ještě jeden rychlej dotaz, když už tady to téma je - rozdíl mezi 32bit a 64bit OS je fakt JENOM v tom, že 32bit neumí víc než ty 3GB RAM? Kdysi před X lety, když začínaly 64bit CPU jsem někde čet, nebo slyšel, že 32bitovej OS neumí na plno využít 64bitovej CPU. Je to pravda, nebo je to žvást? Jdem mě o to, jestli je na PC s 64bitovým CPU a třeba jenom 2GB RAM lepší instalovat 32bit, nebo 64bit OS.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 29 zář 2013 20:58

Především - 32bit systém umí adresovat více paměti než 3GB. Já používám slovní spojení přímá adresace, pak je výpočet 2^32 = 4GB. Nicméně windows umí např. PAE, které umožní stránkovat paměť i do "ostatní nevyužité paměti". Že to není jednoduché viz zde: viewtopic.php?f=7&t=104937&hilit=pam%C4%9Bti
Co se týče dalšího - dnes jsou prakticky, ne-li úplně všechny procesory 64-bit. Počet jader na to nemá vliv. Rozdíl je celkem jednoduchý, a to možnost adresovat 2^64 GB paměti "přímo". Dále instrukční sada procesoru umí více příkazů, což se projeví na rychlejší práci. No a další je, že může zpracovat jednou instrukcí až 64bit. slovo, tedy může např. zrpracovat větší číslo bez nutnosti ho půlit, což opět znamená zrychlení práce.
To vysvětluji polopaticky, tak se do mě hned nepouštějte :D
Více najdeš zde:
http://en.wikipedia.org/wiki/X86
http://en.wikipedia.org/wiki/64-bit_computing
V praxi by to znamenalo určité zrychlení např. při kódování videa, či práci s archivy. Samozřejmě, že aplikace také musí být napsána v 64bitech. Jinak běží "emulovaně" a může být i pomalejší než v 32bit. systému.
Více a přesněji by ti řekl miliness.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 29 zář 2013 21:11

Arha píše:Tvůj CPU je 64bit, takže žádný problém.
Výhoda 64bit systému je v tom, že dokáže pracovat s více než 3,25GB RAM +-.

Za tohle se tady střílí! Win 32bit umí adresovat samozřejmě a vždy 4 GB, pokud odhlédneme od různých obezliček (PAE), které vždy nefungují (musí podporovat i software).

Mr.Voza
nováček
Stav:

Příspěvekod Mr.Voza » 30 zář 2013 08:08

OK, takže jestli jsem to správně pochopil, tak ta věta, kterou jsem psal v mým předchozím přispevku:
"...že 32bitovej OS neumí na plno využít 64bitovej CPU."
je pravda a pokud budu mít 64bitovej CPU a 2GB RAM (případ manželčinýho NTB), tak je lepší nainstalovat 64bit OS, protože 32bit OS by plně nevyužil potenciál 64bitovýho CPU - je to tak?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 30 zář 2013 11:13

Není. A protože nejen že sis nepřečetl odkazy, ale ani pořádně nečteš co jsem psal, pak je toto téma naprosto zbytečné.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 30 zář 2013 11:52

64bitovy Windows spusti aplikace pro 64bitovy a 32bitovy
32bitovy Windows spusti aplikace pro 32bitovy a 16bitovy

Takze pokud pouzivas nejakou 16bitovou aplikaci, uz ji na 64bit Windows nespustis

Mr.Voza
nováček
Stav:

Příspěvekod Mr.Voza » 30 zář 2013 12:08

ITCrowd píše:Není. A protože nejen že sis nepřečetl odkazy, ale ani pořádně nečteš co jsem psal, pak je toto téma naprosto zbytečné.

Co jsi psal Ty jsem si přečet, ale asi od půlky příspěvku mě to začalo připadat, jako že čtu Egyptský hieroglify. O těch odkazech na Anglickou Wikipedii ani nemluvím. Ještě jsem si teda párkrát přečet Tvůj přispěvek a snažil jsem se pochopit, co jsi tím chtěl říct.

Je to teda tak, že když budu mít 64bitovej CPU a míň než 4GB RAM (třeba 2GB RAM), tak je výhodnější mít 64bitovej OS za předpokladu, že budu mít i aplikace s podporou 64bit - pak bude práce rychlejší, než kdybych měl 32bitovej OS, protože 64bitovej OS a 64bitová aplikace dokáže plně využít výkon 64bitovýho CPU, ale když budu používat nějakou 32bitovou aplikaci, tak bude práce pomalejší, protože ta 32bitová aplikace pobeží na 64bitovým OS emulovaně a na 32bitovým OS by ta 32bitová aplikace běžela rychlejc?

petr22: Nemám 16bitový aplikace. Všechno co používám mě na 64bit OS normálně funguje. Jde mě jenom o to, co je lepší mít na 64bitovým CPU s míň než těma 4GB RAM.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 30 zář 2013 12:51

Nesnaž se nic zjednodušovat, protože to opravdu jednoduché není. nechápu, co se ti líhne v palici, že vždycky přijdeš na pitomost.
Takže (zjednosušeně: na té plečce rozhodně nebude výhodnější 64bit. A to hnde z několika důvodů: všechny aplikace, které manželka používá jsou 32 bit a v 64 bitech neexistují. A jak jsem psal 32 bitové aplikace běží na 64 bitech většinou pomaleji. Za další pochybuji o tom, že manželka používá ntb pro práci s videem a archivy a kromě toho 2GB RAM jsou na takovou práci žalostně málo, takže tohle taky padá. navíc 64 bit je náročnější na paměť - uvědom si, že jen adresace jednoho bajtu v paměti obsahuje navíc dalších 32 bitů informací, které musí být někde uloženy a musí se s nimi pracovat.
Minimálně k tomuhle bys došel, pokud bys četl odkazy.
Z toho plyne, že použití 64 bit. systému má své výhody, ale i svá úskalí a je třeba vždy pečlivě zvážit všechna pro a proti. Dle mého osobního názoru nasazení 64 bit na manželčin NTB přinese pouze více problémů, než reálné zrychlení.
Zkus si představit, že kupuješ auto a já tomu nerozumím. Ty dokážeš velmi dobře zvážit např. automatickou převodovku, velikost kufru, kombík nebo normál, instalace plynu atd. A já ti budu psát - podle mého, když chci plyn, tak musím mít kombík a pojede to rychleji? Ale já se tak ptát nebudu, protože si o tom něco najdu a hlavně si prostuduji co mi kdo nabídne. A hlavě - když už se budu ptát, tak se zeptám, má-li smysl dát na plečku 64-bit. A nebudu začínat podle mého.
Tož tak.
Howgh.

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 30 zář 2013 13:00

K hodně starýmu HW může být problém sehnat ovladače, což ale nejspíš nebude tvůj případ.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”