do dneška jsem žil v domnění, že 32 bitový operační systémy jsou určený pro 1 jádrový CPU a 64 bit OS pro 2 a vícejádrový CPU. A taky, že 64 bit systém na 1 jádrovej CPU ani nepůjde nainstalovat - tohle jsem myslím v minulosti i zkoušel a napsalo mě to, že nelze nainstalovat (myslím).
Dneska jsem vzal manželky NTB, že ho komplet přeinstaluju a místo původních zahnojenejch a zabržděnejch XP tam zkusím nacpat Win7 - je to starej NTB, takže zatím jenom na test, jak to bude použitelný. NTB je Acer Aspire 5315 - CPU je Celeron 550 2GHz.
Strčil jsem do mechaniky placku s Win7 v domění, že to jsou Win7 32bit. V průběhu instalace jsem ale zjisil, že Win7 32bit zůstaly ležet na stole a to co se instaluje jsou Win7 64bit.
Když už teda instalace běžela, nechal jsem jí dokončit a k mýmu překvapení všechno funguje. Po nainstalování Win jsem ještě zkontroloval ve správci zařízení, že je CPU fakt 1 jádrovej a ve vlastnostech počítače, že Win jsou fakt 64bit.
Prosím teda o vysvětlení, jak je to ve skutečnosti s 1 jádrovejma a dvoujádrovejma CPU a s 32bit a 64bit OS. Jakej je pro mě jako pro uživatele rozdíl v tom, jestli budu mít na 1 jádrovým CPU nainstalovaný Win7 32bit nebo 64bit a jakej je rozdíl v tom, jestli budu mít 32bit nebo 64bit na 2 nebo vícejádrovým CPU?
Předem moc dík za ujasnění. Jsem z toho volaký taký zmetený