Ahoj
z důvodu zejména nedostatku místa jsem zakoupil Crucial MX100 256GB a HDD caddy. Vzhledem k tomu, že na mechanice mám SATA I a na disku Sata II, zcela jednoznačně musím dát Crucial na původní místo a Seagate 500GB místo mechaniky. Nicméně, počítač je po 4 letech používání už hodně zasekanej a ani triky typu Hijackthis nepomáhají dlouhodobě, takže bych rád nainstaloval nový Win7 bez bloatwaru na SSD. Ten disk bych rád používal pro aplikace a Seagate pro data(foto, filmy, dokumenty atd.).
Rád bych zvolil postup:
0. Záloha dat(foto, filmy...). Nechci zálohovat OS, protože kdyby se něco nepovedlo, vždycky budu podle následujícího postupu mít jeden OS aktivní a funkční.
1. Vyměnit HDD za SSD a nainstalovat OS
2. Uvést OS do provozního stavu instalací základních aplikací - antivir, ovladače, prohlížeč...
3. Umístit HDD do Caddy
4. Provést transfer aplikace Zoner Photo Studio Pro - Ten mám pod licencí "Giveaway of the day", to znamená, že šel zdarma nainstalovat pouze jeden specifický den a nerad bych o tenhle SW přišel, všechny další aplikace můžu nainstalovat znovu.
4. Zformátovat komplet HDD
5. Umístit zálohované dokumenty zpět na HDD
Rád bych se zeptal, jestli tenhle postup dává smysl.
Dále, má význam rozdělit SSD na dva oddíly, jeden pouze na OS a druhý na aplikace? I teď mám na C pouze systém a aplikace mám na D, takže teď bych měl 3 oddíly, OS, Aplikace a Dokumenty. Přijde mi to lepší, protože na tom Win disku je spousta věcí typu Boot, Recovery, a nebo Documents and Settings, ale možná by bylo lepší z nějakého důvodu mít oddíly jen dva. V případě třech oddílů, stačí 30 GB na systém?
Děkuji :)
PS: Pro moderatory, prej si mám založit vlastní téma, duplicitní post je tady.
Cista instalace Win7 na notebook s HDD+SSD
-
- Pohlaví:
Re: Cista instalace Win7 na notebook s HDD+SSD
Dělit SSD je blbost. Jinak postup dává smysl.
Proč je to blbost?
-
- Pohlaví:
Protože jediné co tím získáš je další písmeno disku.
Ale budu pak mít v SW mnohem větší přehled. Chápu, že ne každej si v Program Files rozděluje SW podle kategorií, ale mě to tak vyhovuje víc, a kdybych na to měl zvláštní oddíl, nebudu se muset zabejvat věcma jako PF a PF(x86) a budu tam mít jen SW kterej skutečně používám a všechny ovladače a Windows utility typu SRS Sound nebo Elantech touchpad, nebo třeba tiskárny, můžu mít na C. Já v tom vidím tuhle výhodu, ale možná je nějakej důvod, proč to nedělat, proto se radši ptám :)
-
- Pohlaví:
Problém je, že každá aktualizace si uloží nemalá data do adresáře windows. Pokud na C: nainstaluješ nějaké programy, prostor ještě zmenšíš. PF a PF(86) se budeš muset zabývat tak jako tak. Po čase ti těch 30GB dojde. Pak tu budeš psát, jak zvětšit oddíl. Z toho důvodu nedoporučuji. Ale proti gustu...
Proč bych se musel zabývat PF a PF(x86)? Teď mám všechny "svoje" aplikace na nesystémovém oddílu, ve složce, kterou jsem si pro ně vytvořil(D:/Program Files/), je to tak špatně?
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud budeš nucen přeinstalovat OS, stejně budeš muset přeinstalovat programy na tom druhém oddíle.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Pohlaví:
Já to mám následovně. Mám několik složek, programy , programy z Giveaway/které nelze přeinstalovat/ , nainstalované programy. Pokud nějaký program potřebuji a mám ho ve složce programy /je jich tam mnoho/ tak ho zkopíruju do složky nainstalované programy a nainstaluju. Mám v tom přehled.
No dobře, ale jak to ukazuje potřebu používat zvláštní složku pro x86? Je nějakej důvod pro to to mít takhle rozdělený(v případě, že bych používal nesystémovej oddíl)?
Pic: O to mi ani tak nejde, snažím se s tím zacházet slušně a nepředpokládám, že by ta potřeba nastala dřív než mi dojdou nervy nebo jiná esenciální součást laptopu a koupím ultrabook :)
ITCrowd: Tak ten oddíl zvětším, to by neměl být takový problém. Nebo ho dám rovnou 50, software mi tolik místa nezabírá.
Jde mi hlavně o to, že mám dojem(a zkušenost), že by mi zvláštní oddíl vyhovoval víc, ale rád bych věděl, jestli není nějakej důvod, proč to nedělat, snad vyjma "mohlo by dojít místo na OS oddílu".
Pic: O to mi ani tak nejde, snažím se s tím zacházet slušně a nepředpokládám, že by ta potřeba nastala dřív než mi dojdou nervy nebo jiná esenciální součást laptopu a koupím ultrabook :)
ITCrowd: Tak ten oddíl zvětším, to by neměl být takový problém. Nebo ho dám rovnou 50, software mi tolik místa nezabírá.
Jde mi hlavně o to, že mám dojem(a zkušenost), že by mi zvláštní oddíl vyhovoval víc, ale rád bych věděl, jestli není nějakej důvod, proč to nedělat, snad vyjma "mohlo by dojít místo na OS oddílu".
-
- Pohlaví:
Protže složka (x86) jasně ukazuje na 32bit. programy.
Jinak si klidně udělej vše jak chceš. Rady si dostal, jestli se dle nich zařídíš je jen tvoje věc.
Jinak si klidně udělej vše jak chceš. Rady si dostal, jestli se dle nich zařídíš je jen tvoje věc.
To sice ukazuje, ale k čemu je to dobré?
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 12
- 2357
-
od Sirkosta
Zobrazit poslední příspěvek
23 čer 2025 19:21