Zdravím, koupil jsem si do netbooku nové SSD a nainstaloval jsem Windows 8.1. Z důvodu nefunkčnosti starších programů, které fungovali na Windows 7 Starter jsem se rozhodl, že si na něj doinstaluju i Windows XP z důvodu menších nároků na kapacitu (120 GB není mnoho). Mám disk rozdělený na 3 - C, na kterém mám W8, E, na kterém mám nezbytná data a D, na který bych chtěl dát Windows XP. Šlo by to? Co dále udělat, aby se mi při startu zobrazila tabulka s výběrem OS, který se má spustit? Četl jsem, že je na to dobrý program EasyBCD, co je na tom pravdy? Nikdy jsem neměl zároveň 2 OS na jednom disku, chtěl bych proto naprosto dopodrobna vysvětlit (pro laika, abych nemusel zbytečně formátovat nebo něco mazat v případě crashe), jak na to - přesný postup. Děkuji
Edit: windows XP mám na bootovací flashce, to ale asi není třeba vědět.
Dualboot Windows 8.1 a Windows XP Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Dualboot Windows 8.1 a Windows XP
Správný postup je nejdříve nainstalovat XP a potom Win8.1. Pak se bootovací nabídka vytvoří sama. Každý systém má být na samostatném oddílu disku.
V současné době bys to mohl vyřešit tak, že odpojíš SSD s Win8.1, nainstaluješ XP, připojíš SSD a použiješ bootovací manažer. Pokud jsi ale instaloval Win8.1 při připojeném normálním HDD je klidně možné, že zavaděč je na normálním HDD a tenhle postup nebude fungovat.
Doporučuji pro spouštění aplikací ve WinXP použít virtuální stroj.
V současné době bys to mohl vyřešit tak, že odpojíš SSD s Win8.1, nainstaluješ XP, připojíš SSD a použiješ bootovací manažer. Pokud jsi ale instaloval Win8.1 při připojeném normálním HDD je klidně možné, že zavaděč je na normálním HDD a tenhle postup nebude fungovat.
Doporučuji pro spouštění aplikací ve WinXP použít virtuální stroj.
A co ten EasyBCD? S tím by to nešlo? W8 jsem instaloval s odpojeným HDD, teď jej mám v USB. A nestačilo by jen změnit písmena disků, tzn. že by W8 byl na D a WXP na C?
-
- Pohlaví:
To by bylo moc jednoduché. Pokud chceš aby vše bez problémů fungovalo, pak se řiď radou kolegy výše.
-
- Pohlaví:
EasyBCD funguje od Vista výše. XP a níže používají boot.ini.
Re: Dualboot Windows 8.1 a Windows XP Vyřešeno
Kvůli neaktualizovaným ovladačům mi ty hry ani aplikace nešly... Takže na XP se asi vybodnu, navíc se mi to nechce formátovat. 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 8110
-
od zeus
Zobrazit poslední příspěvek
05 srp 2024 15:30