Čistá instalace win7 + vše kolem toho

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

7.divize
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Čistá instalace win7 + vše kolem toho

Příspěvekod 7.divize » 31 říj 2014 00:17

Zdravím, po dlouhé době jsem se dokopal reinstalovat OS počítače, neboť chování PC už je asi mimo normu.
Rád bych si jen ověřil, zda-li jdu na to dobře a jestli mě nemůže něco překvapit (respektivě něco o čem nevím).
1. -> Udělal jsem zálohy záložek, dokumentů, os. věcí, her atd.
2. -> Naformátuji disk
3. -> Vložím instalační CD s Win 7, zde bych rád udělal i rozdělení disku na 2 oddíly (prý to jde ještě před instalací).
4. -> Pokud bude třeba mám tu drivery na GPU, atd.
5. -> Má smysl instalovat systém na tento disk? Nemám s ním žádné problémy, ale nemá už trochu najeto? Jak je to s životností(počet spuštění, dobra provozu)? - viz příloha
Přílohy
Beze jména.jpg

Reklama
Oxxid
člen BSOD týmu
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: Čistá instalace win7 + vše kolem toho

Příspěvekod Oxxid » 31 říj 2014 00:31

Ja rikam OK...

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 31 říj 2014 00:44

Na ten disk klidně instaluj, Jediný driver co v této chvíli potřebuješ je na LAN/ethernet. Pak to zprovozníš a nataháš zbytek.

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 31 říj 2014 01:17

Jak se projevuje PC mimo normu? Nestačí jen počítač vyčistit od balastu (nepotřebného SW) a nechat si udělat kontrolu? Je to rychlejší než přeinstalovávat celý OS a natahovat vše nanovo. Takto se to dělalo kdysi, ještě za Win 98. Dnes reinstaly OS dle mého názoru nejsou potřeba.
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

x-rated
Level 5
Level 5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod x-rated » 31 říj 2014 03:38

jestli si tam někdo instaluje tuny věcí, tak jediná cesta je formát :smile:

7.divize píše:5. -> Má smysl instalovat systém na tento disk?

instalovat systém na plotnovej disk obecně smysl nemá, protože si tim budeš celej komp zbytečně zpomalovat :smile: jak systém pořád něco čte a zapisuje, tak nejen že postupem času data čim dál víc fragmentujou, ale spolu s tim se i hlavičky hodně namakaj, takovej disk dostává pořádně do těla a samozřejmě může odejít (i s uživatelskejma datama na jinym oddílu) o dost dřív, na systém je ssd :smile:
9900K / G.Skill 32GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 2080 Ti / Sabrent 4 TB NVMe / X-Fi THD / HD660S / G403 / G815 / UP2715K 5K IPS / HX1000i / Define R6 / EKWB full

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 31 říj 2014 08:28

mike007 píše:Jak se projevuje PC mimo normu? Nestačí jen počítač vyčistit od balastu (nepotřebného SW) a nechat si udělat kontrolu? Je to rychlejší než přeinstalovávat celý OS a natahovat vše nanovo. Takto se to dělalo kdysi, ještě za Win 98. Dnes reinstaly OS dle mého názoru nejsou potřeba.

Dovolím si nesouhlasit. Stráví hodiny hledáním nepotřebných souborů a odstraňováním fragmentů aplikací, abych nakonec zjistil, že výsledek je mimo očekávání. Windows rozhodně není dokonalý systém a jak zde bylo poznamenáno, v ukládání souborů a v registrech má po čase pěkný bordel. Na odezvě systému je to znát.
Dle mého názoru je jediné opravdu účinné řešení právě čistá instalace systému a troufám si říct, že se mnou bude řada uživatelů tohoto fóra plně souhlasit.
Navíc kontroly logu zde na fóru jsou většinou záležitostí dnů, nikoliv hodin - přeci jen nesedíme u toho PC nonstop.

Na ten disk klidně systém nainstaluj. Jen poznamenám, že formát (bod 2), je součástí samotné instalace, takže vlož DVD do mechaniky, nabootuj, odstraň oddíly a znova je vytvoř.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

7.divize
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod 7.divize » 31 říj 2014 13:54

Tak driver na LAN/Ethernet mám snad na CD MSI k zákl. desce. :)

Projev mimo normu, no tak 1.věc, asi před 2 roky (odkaz na ta témata sem raději nedám, protože zpětně když vidím, jak jsem plašil a jaký bullsh*ty jsem psal, hanbou bych se propad :oops: l) se mi na PC splašil Avast - důvodem byl aktivní Mbam v paměti; za 2. nefungoval Word - nevím jestli to bylo tím čištěním v Hijackthis, ale Word po obnově systému fungoval (asi na 3 měsíce, pak bylo nutné udělat obnovu znovu a znovu a znovu...), nemluvě instalace her a různých programů (hlavně o prázdninách, kdy na tohle byl čas). A za 3. mi stále ve Firefoxu nefungovala videa a spousta stránek, vždy se to seklo a napsalo "ovladač zobrazení AMD driver přestal reagovat a byl obnoven", tak jsem začal používat Google Chrome (nerad :mad: ), no a nyní se to samé děje v Chromu, ale zase ve Firefoxu vše jede luxusně. -> Tohle + polofunkční Office 365 ze školy, který jsem nedávno instaloval už mi leze krkem. :lolno:

SSD - no cenově dražší než běžnej disk, málo místa na něm (pokud nekupím ještě dražší a větší), nižší životnost (počet přepisů), na fragmentaci PC je Defragmentace (mám na to dobrý nástroj, který mi dá i vybrat co přesně za fragmentované soubory chci defragmentovat), má sestava v popisku byla už při koupi taková low end a teď už je zbytečné jakkoli do ní investovat.

Už jsem tu měl i téma na upgrade PC - i když jsem se k tomu nakonec nedostal, nebyla to ztráta času, uvědomil jsem si, že pokud nemám v plánu hodně hrát a nechci koupit rovnou nově celý herní PC, tak to nemá smysl. -> Navíc BF3 kvůli které to bylo byla komunitou uznána za hratelnou asi až 2 roky po vydání :lol:
A co teď? Příští rok jdu na Vysokou a místo abych kupoval nějakej noťas přemýšlím jak zprovoznit Ubuntu na mým starým Aceru - prostě nechci do ničeho rvát zbytečně prachy ;) , pokud to jde ještě pořešit jinak, jdu do toho a šetřím si. Koupím si něco, až to bude nezbytné a navíc v dané době lepší a modernější, než kdybych honem honem kupoval třeba o 2 roky dřív :) - to jste mě naučili vy tady na fóru a já jsem za to rád.
Prostě vynasnažím se tohle PC udržet v provozu, jak to půjde, ale investici bych se vyhnul.

--- Doplnění předchozího příspěvku (31 Říj 2014 16:28) ---

Tak ještě něco než začnu, oddíl pro systém potřebuje jakou velikost? (stačí 100GB?).

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 31 říj 2014 18:13

Dej raději 150GB.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

7.divize
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod 7.divize » 31 říj 2014 18:22

Ok, díky, tak dám 150GB ;)
Jinak vše je na místě, tak jdu na to, když tak se ještě ozvu, kdyby byli trable.

7.divize
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod 7.divize » 01 lis 2014 19:57

Nainstalováno, vše snad ok, jen antivir Avast má novou verzi a zdá se mi, že je to nějaká nedodělaná beta. - řekl bych, že zpomaluje systém víc, než předešlá verze.
Jaký antivir byste mi doporučily (alespoň) jako náhradu, než to (snad) nějak dají do kupy?

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 01 lis 2014 20:02

Jestli to je nedodělaná Beta si snad viděl při instalaci! Avira, Comodo.

7.divize
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod 7.divize » 01 lis 2014 20:06

Není to Beta, ale aktuálně tak funguje, v předešlé verzi jsem si ještě "zvýšil" detekci virů, ale takhle mi to Winy nezpomalovalo.

*EDIT
Možná, že to je to novou instalací a avast testuje všechno možné, protože to ještě netestoval :idea: - je tam na to nějaká funkce.
Dám tomu tak týden, pak dám když tak to Comodo.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Herní PC s RBG kolem 80k
    od Dadovinak » 15 říj 2024 21:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    25
    7744
    od Dadovinak Zobrazit poslední příspěvek
    20 říj 2024 19:10
  • Univerzální notebook kolem 30t
    od Micmen » 29 dub 2025 17:34 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2389
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    29 dub 2025 21:55
  • Notebook kolem 15 tisíc
    od DarkKnight » 23 dub 2025 21:27 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    19
    7192
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    28 dub 2025 20:58
  • PC na hry a blender - tichý, kolem 20.000
    od Pavdi07 » 24 led 2025 10:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3164
    od Pavdi07 Zobrazit poslední příspěvek
    13 úno 2025 15:45
  • Jaký tablet kolem 3000Kč ?
    od michal84 » 22 lis 2024 14:16 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    6
    4208
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    22 pro 2024 21:43

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”