Windows 7 - Bezpečnost používání a kompatibilita Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Windows 7 - Bezpečnost používání a kompatibilita

Příspěvekod Difadon » 22 pro 2014 09:42

Ahoj,

Na začátek bych uvedl, že s názorem nemá smysl teď kupovat a podobně jsem se už potkal.

Jde o to, že aktuálně používám Windows 8.1 ve studentské licenci a budu muset provést zakoupení OS. S windows 8.1 jsem se úplně nepohodl. Vadí mi jejich charm bar, nutnost aplikace 3. strany pro nabídku start, část nastavení v dotykovém rozhraní,....

Takže uvažuji nad tím, že bych ještě rychle zakoupil Windows 7 (Windows 10 bude vydané nejdřív za půl roku a to je dlouho). Otázkou je, jestli s tímhle systémem z hlediska bezpečnosti (bezpečnostní aktualizace mají vydávat až do roku 2020) a kompatibility současných a dalších programů s tímhle systémem ještě 5 let vydržím (předpokládám, že do té doby mi PC shoří a nebo se změní trend současného vývoje OS). Jde mi o názor, zda se třeba za 4 roky nesetkám s problémem, že nějaký program či hra už vůbec není kompatibilní s OS Windows 7.

Dalším hlediskem je, že se snažím udržovat funkční i počítač přítelkyně. Ten už je bohužel staršího data a základní deska nepodporuje ovladače pro novější OS (zkoušel jsem Windows 8.1 ale integrovaná zvuková karta nefungovala). Je pro mě tedy lepší mít na obou stejný OS než rozdílný.

Dalším z hledisek je například to, že jsem nucen používat Microsoft Office 2010 díky elektronické knize hostů cizinecké policie (v novějším office jim to nefunguje). Přijde mi zbytečné do novějšího OS vrážet starší office. K tomu je také otázka. Vystačím s verzí Microsoft Office 2010 také ještě ty 4 roky? Osobně z toho používám akorát Excel (vedení knihy hostů) a občas Word.

Děkuji za názory. :)

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Windows 7 - Bezpečnost používání a kompatibilita

Příspěvekod guest » 22 pro 2014 09:49

Klidně bych to nadále používal.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 22 pro 2014 09:52

Krabicova verze Windows 7 se neprodava od rijna 2013, takze jedine co jeste koupit jde z normalni distribuce je OEM licence. A ta je za 2400 Kc prilis draha, na to ze aplikacni podpora na ni konci 13 ledna 2015.

Jediny zpusob jak koupit novou Windows 7 krabicovou verzi (coz je jedina verze, kterou ma smysl kupovat) je poridit licenci Windows 8.1 Pro, v ramci jejiz licence je mozno pouzivat i starsi verzi. A nebo pockat na Windows 10.

"Jde mi o názor, zda se třeba za 4 roky nesetkám s problémem, že nějaký program či hra už vůbec není kompatibilní s OS Windows 7."
S tim se lze setkat uz dnes. Nezapominejme ze sedmicky jsou uz cvrta generace dozadu.

Pokud jde o Office, nova verze zacne byt potreba vzdy ve chvili kdy dostanes prvni soubor ktery ve starsi verzi nepujde otevrit.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 22 pro 2014 12:07

Dobrá, tak neřešme koupitelnost krabicové verze. Zaměříme se jenom na bezpečnost a kompatibilitu.

Nevím co přesně si představit pod aplikační podporou.

Osobně využívám hlavně prohlížeč, přehrávač videí, přehrávač hudby, steam a k tomu i tedy občas nějakou tu hru. Ale zase nejsem hráč, co by musel pařit nejnovější pecky žánru Call of Duty a podobně. Většinou spíše strategie,....

Z programů tedy také nepotřebuji používat nejnovější programátorské pecky.

Jde i o druhý PC, který bez finanční injekce nelze aktualizovat na novější OS.

Z lidí co znám téměř nikdo nepoužívá Office 2013, takže problém s kompatibilitou u Office 2010 bych snad potkal nemusel.

guest

Příspěvekod guest » 22 pro 2014 12:13

S tou komatibilitou je to obecný problém. Já přešel z XP na W8.1, nainstaloval jsem si sem i staré Office 2003, kde používám zejména pár tabulek v Excelu a ony nefungují.
Hledal jse m radu u místních odborníků, ale nikdo no nerozchodil :-( Z toho plyne, že na nových systémech starší programy pracovat nemusí.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 22 pro 2014 12:19

Tak tenhle problém znám, ale úplně nesouvisí s dotazem. Já řeším spíše opak a to starší systém + novější programy. :)

guest

Příspěvekod guest » 22 pro 2014 12:28

To je stejné, jen druhá strana mince. Pokud někdo dneska píše software, pramálo se bude zbývat tím, aby běžel na Vistě či W7. Spíš se bude starat o to aby běžel co nejdéle na nových a novějších systémech, protože stejně jako jinde jde o prachy.

Pokud někdo má "starý" systém a potřebuje nějaké speciální programy, pak je pravděpodobně má a nové si nekoupí. Ten kdo si koupí nový systém si zase nebude kupovat "staré" programy. Toť můj názor na závěr.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 22 pro 2014 12:35

Osobně se v tom úplně nevyznám, ale jelikož rozšířená podpora končí až za 5 let a několik dalších let bude Windows 7 používaný ve firmách, tak se domnívám, že bych na problém nemusel narazit. U programů co používám doteď v kompatibilitě čtu, že fungují i na XP.

Například teď jsem se podíval na systémové požadavky Metro 2033 LL Redux a tam uvádějí funkčnost i na Windows Vista. To samé Rise of Nations: Extended Edition. Teď koukám i na požadavky World of Warcraft a tam taky tvrdí Windows XP a to nový datadisk vyšel půl roku po ukončení podpory Windows XP.

Jde mi o to, jestli k tomu přistupuji se správných pohledem nebo zda jsem úplně mimo. :)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 22 pro 2014 12:56

Neco fungovat bude, neco fungovat nebude. Windows 8 a vyssi obsahuji funkce, ktere kdyz bude software vyzadovat, tak neexistuje zadny zpusob jak ho zprovoznit pod nizsi verzi Windows. Rozsirena podora znamena pouze bezpecnostni aktualizace, jakekoliv dalsi rozsireni bude pouze pro 8.x a vyssi.

Nejlogictejsi argument porad zustava investice do 5 let stare verze OS, ktere za tri tydny konci podpora a ktera ma uz treti pokracovani, pricemz 8.1 je navic vyrazne vyhodnejsi z hlediska pomeru ceny a vykonu (krabicova verze za 2800 Kc). Jakykoliv upgrade z Windows 7 dale je placeny, p[ricemz cenove to vychazi tak ze koupit 7 a pak upgrade na 8 tak ty 2400 Kc za 7 jsou ciste vyhozene penize za nic.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 22 pro 2014 13:10

No, tak teď jsi mi v tom udělal pěkný zmatek. :D

Co je rozšířená podpora vím. Nevím, co si představit pod aplikační podporou (přidávání nových funkcí do OS?)

Problém je v tom, že mi Windows 8.1 z hlediska prostředí úplně nevyhovují, což Windows 7 ano. Snažím se tu řešit postup, kdybych teď ještě dalších 4 - 5 let používal Windows 7 a po těch 4 - 5 letech bych přešel na novější verzi OS. Jelikož se za každý upgrade systému stejně platí, tak pak rovnou koupím licenci na novější OS. Vůbec nemám v plánu provádět upgrade na Windows 8.

Pochybuji, že by Microsoft uživatelům Windows 8.1 nabídl zdarma přechod na Windows 10.

Navíc to stále neřeší problém druhého PC, kde není možnost použití novější OS než Windows 7.

Už si rozumíme?

guest

Příspěvekod guest » 22 pro 2014 13:14

Navíc to stále neřeší problém druhého PC, kde není možnost použití novější OS než Windows 7.

Na tom se přece nedá nic řešit, je to vyřešeno.

Difadon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Difadon » 22 pro 2014 13:21

Ale je. Nemožnost upgradu nás stále vrací k otázce ohledně bezpečnosti a kompatibility v příštích 4 - 5 letech. Dalších 5 let bude Microsoft vydávat bezpečnostní aktualizace, takže bezpečnost bude snad v pohodě. Ale jde o tu kompatibilitu. Zda tu bude jako při Windows XP -> Windows 7, kdy stále je dost programů kompatibilních ještě s Windows XP, nebo zda to bude za rok průser. Zda i nadále budou vývojáři podporovat Windows 7, když ještě 5 let poběží rozšířená podpora.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”